logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 5 - zaginanie i zacinanie kartek przy druku dwustronnym

Lukasszz 08 Mar 2006 22:17 1666 11
REKLAMA
  • #1 2391796
    Lukasszz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Zakupiłem drukarkę HP LaserJet5 po przebiegu prawie 100tys. i gdy drukuje na niej to przód kartki (krawędź która pierwsza wchodzi do drukarki) zawsze jest lekko zagięta powihrowana po wyjściu z drukarki, czasem zatnie sie kartka w trakcie i trzeba wyjąć toner aby usunąć papier. Natomiast gdy spróbuję wykonać druk dwu stronny czyli ta samo kartkę włożyć jeszcze raz to zawsze ta kartka ugrzęźnie w środku.

Co może być tego przyczyną? i jak usunąć tą usterke?
  • REKLAMA
  • #2 2391821
    profesore
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    ale jak to wygląda zatrzymuje sie podczas robienia czy wyrzuca pomiętą ? czy widać na przodzie odgięte równomiernie ząbki, czy przy każdej kartce się tak dzieje ?
  • #3 2391973
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    masz uszkodzoną którąś część od obudowy np : pieca tam gdzie przechodzi kartka , najprędzej .
  • REKLAMA
  • #4 2392093
    Lukasszz
    Poziom 12  
    kartki jesli przejda to wyglądają wmiare dobrze tylko ich przód jest podwinięty do góry, i tak jak napisałem powichrowany.

jesli "zje" kartke to zatrzymuje on ja w srodku i toner na niej jest jeszcze nieprzygrzany i daje sie rozmazywac palcem, i czesc z naniesionym juz tonerem jest powyginana w harmonijke.
  • REKLAMA
  • #5 2392191
    TomaszS84
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Lukasszz napisał:
    kartki jesli przejda to wyglądają wmiare dobrze tylko ich przód jest podwinięty do góry, i tak jak napisałem powichrowany.

jesli "zje" kartke to zatrzymuje on ja w srodku i toner na niej jest jeszcze nieprzygrzany i daje sie rozmazywac palcem, i czesc z naniesionym juz tonerem jest powyginana w harmonijke.

Tak jak pisze poprzednik jest to wina (elementu utrwalającego) albo jak to woli (pieca) lub (fusera) :) nie wiem jak tutaj to nazywacie:D
  • #6 2392777
    tomek1970
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    Czy papier nie jest zbyt wilgotny spróbuj to wyeliminować zanim przejdziesz do rozkręcania

Pozdr...
  • Pomocny post
    #7 2393115
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Otwórz tylną klapę, wypni zabezpieczenie, odkręć dwie śrubki i masz fuzer na wierzchu i dokładnie możesz go obejrzeć.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • REKLAMA
  • #8 2393435
    Lukasszz
    Poziom 12  
    wlaczylem drukarke wydrukowalem strone druga sie zaciela.
    wykrecilem ten fuzer i on wyglada w porzadku a kartka nawet do niego nie doszla, kartka byla widoczna pozaginana w cartrigu (tonerze), w tej klapce ktora zakrywa beben kiedy toner jest wyjety z drukarki.

papier niejest wilgotny
  • #9 2393801
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Sprawdz czy flagi nie sa powycierane, nie dawno mialem taki sam problem z 5L, po wymianie flag na nowe smiga az milo.
  • #10 2394141
    Lukasszz
    Poziom 12  
    Co to są te flagi? :)
  • Pomocny post
    #11 2395742
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    "Flagi" są to wystające końcówki czujników znajdujących się na ścieżce papieru.
  • #12 2411163
    Lukasszz
    Poziom 12  
    flagi byly w porzadku
    z problemem sobie poradzilem zdejmujac z tonera ta klapke ktora zaslania beben wtedy gdy toner jest wyjety, teraz juz mi niewcina kartek :)
    dzieki za porady temat mozna zamknac

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W drukarce HP LaserJet 5 po około 100 tysiącach wydruków pojawia się problem z zaginaniem i powichrowaniem przedniej krawędzi kartki oraz zacinaniem papieru podczas druku dwustronnego. Kartka zatrzymuje się w środku drukarki, a toner na niej jest nieprzygrzany i rozmazuje się. Przyczyną mogą być uszkodzenia elementu utrwalającego (fusera), uszkodzona obudowa w obszarze przejścia papieru lub zużyte "flagi" – końcówki czujników na ścieżce papieru. Papier nie jest wilgotny, co wyklucza problem z wilgotnością. Po demontażu fusera i sprawdzeniu go wizualnie, problem nadal występował, ponieważ kartka zagięta była już w obszarze tonera, w klapce zasłaniającej bęben. Ostateczne rozwiązanie polegało na zdjęciu klapki zasłaniającej bęben na tonerze, co wyeliminowało zacinanie się papieru. Wymiana flag również może pomóc w podobnych problemach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA