logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena pół-automatycznego sterowania kamery z silnikiem CD-ROM i przekaźnikami

lord_blaha 11 Mar 2006 13:43 3109 15
  • #1 2401603
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    Witam,
    przy wielkiej i nieocenionej wręcz pomocy merytorycznej kilku elektrodowiczów zrobiłęm coś co szumnie nazwałem pół-automatycznym sterowaniem kamery. Jako, że me pojęcie o elektoronice jest raczej niewielkie, odczuwam z powodu działania mojej konstrukcji wielką satysfakcję :)
    Całość jest złożona z kamerki, silnika od cd-romu (tego poruszającego laser), przekażników i kupy niesposkładanych kabli. Docelowo przełączniki mają być zamienione na jakieś sterowanie bardziej zautomatyzowane a kamerka usb zamieniona na bezprzewodową...
    Nie oczekuje pochwał (ale będzie miło :) ), bo w zasadzie nie ma za co, proszę tylko o ocenę mego dziełka...
    Dzięki!
    Załączniki:
    • Ocena pół-automatycznego sterowania kamery z silnikiem CD-ROM i przekaźnikami kamera 006.jpg (73.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ocena pół-automatycznego sterowania kamery z silnikiem CD-ROM i przekaźnikami kamera 005.jpg (70.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ocena pół-automatycznego sterowania kamery z silnikiem CD-ROM i przekaźnikami kamera 003.jpg (669.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2401782
    wicy
    Poziom 22  
    Ocena: 111
    Jak na kogoś kto jeszcze nie tak dawno nie wiedział co to przekaźnik - całkiem udana konstrukcja :D Moje gratulacje!
    Czas by teraz pomyśleć jak się pozbyć tego kabla od kamery.
  • #3 2401968
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Podoba mi się obudowa, widać że umisz bawić się plexą, a to bardzo pomaga w budowie domowych kosmosów ;)
  • #4 2402464
    lord_blaha
    Poziom 33  
    dzięki :)
    a nie wiecie pszypadkiem jak zrobic jakis prosty włącznik do kompa (rs, usb, lpt) zamiast tych 2 włączników? taki super-mega-hiper prosty
  • #6 2403367
    lord_blaha
    Poziom 33  
    eh, to z gatunku tych najprostych, a zarazem trudniejszych.... Trzeba sie bawić z płytką itp.. nie ma nigdzie gotowych układów albo chociaż czegoś na poziomie skomplikowania cepa? ;)
    Może nawet zrobiłbym opisany pod tym linkiem ukłądzik ale potrzebuję jakiegos schemaciku takiego w wersji dla upośledzonych- czyli gdzie co i jak :) Dam 10 pkt.
  • #7 2403762
    Troll_u
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    hmm przepraszam że się wtrącę do tematu: co to są przekaźniki i jakie zastosowanie znalazły w tej półautomatycznej konstrukcji? pytanie to jest dwuczłonowe, więc gdyby zdarzyło się że odpowiedź na pierwszy człon pozwoli mi odpowiedzieć na drugi nie piszcie na drugi :)

pozdrawiam :)
  • #9 2404314
    konradek26
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Nie trzeba robić płytki :] można na pająka. A to jest jedno z najprostszych rozwiązań
  • #10 2404383
    Streetlegal
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    podoba mi się obudowa z plexy , bardzo fajnie zrobiona
  • #12 2404422
    konradek26
    Poziom 17  
    Że zasilanie trzeba to wiadomo ;) A o jakie Ci diody chodzi to nie wiem :/
  • #13 2404442
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Cytat:
    Rezystory oraz diody Zenera nie zostały ujęte na obwodzie drukowanym - ponieważ znajdują się w wtyczce DSUB9. Aby uprościć schemat nie narysowano zasilania układów 74HC595.

Chodzi o to... a skąd taki laik jak ja ma wiedzieć dzie to zasilanie podłączyć? Dlatego proszę włąśnie o jakiś łopatologiczny schemat co-do-czego .. ;)
  • #14 2404474
    konradek26
    Poziom 17  
    Masz na schemacie nazwy nóżek podane. Szukasz po necie noty katalogowej układu, sprawdzasz które nóżki to które. Pod nóżke z napisem VCC podpinasz zasilanie czyli +, najczęściej 5V, pod GND podpinasz -
    Ot cała filozofia ;)
  • #15 2404598
    lord_blaha
    Poziom 33  
    heh jak to takie proste to moze sprubuje :)
    aha i jeszcze- pod co w tym ukłądzie podłaćza się przewody aby je złączał?
    pod 1 i 2 na moim niezwykle udanym rysunku?
    Załączniki:
    • Ocena pół-automatycznego sterowania kamery z silnikiem CD-ROM i przekaźnikami top view.jpg (22.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2405732
    konradek26
    Poziom 17  
    Niekoniecznie tu gdzie zaznaczyłeś. A podłączyć tutaj możesz mostek H żeby sterować silnikiem. Np. wykorzystałbyś piny 0-4, reszte zostawił.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny półautomatycznego sterowania kamery zbudowanego z użyciem silnika z napędu CD-ROM, przekaźników oraz kabli. Silnik CD-ROM służy do mechanicznego poruszania kamerą, a przekaźniki zmieniają polaryzację zasilania silnika, co umożliwia zmianę kierunku obrotów. Autor planuje zastąpić manualne przełączniki bardziej zautomatyzowanym sterowaniem oraz wymienić kamerę USB na bezprzewodową. Wątek porusza również kwestie prostego sterowania komputerowego (RS, USB, LPT) zamiast przełączników, z odwołaniem do schematu sterownika pod port COM dostępnego na forum elektroda.pl. Użytkownicy sugerują wykonanie układu na tzw. "pająka" bez konieczności tworzenia płytki drukowanej. Pojawiły się pytania o podłączenie zasilania i diod zabezpieczających, a także o schematy łopatologiczne dla początkujących, w tym wyjaśnienia dotyczące oznaczeń nóżek układów (VCC, GND). Wskazano możliwość zastosowania mostka H do sterowania silnikiem, wykorzystując piny mikrokontrolera. Obudowa wykonana z plexi została pozytywnie oceniona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA