logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć materiały do projektowania filtra aktywnego środkowozaporowego?

dziadek_1111 11 Mar 2006 15:24 5183 10
REKLAMA
  • #1 2401975
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!!:) Mam problem. Otóż chciałbym zaprojektować filtr aktywny środkowozaporowy. Potrzebuje jakichs materiałow do tego. Czy znacie moze jakies linki do nich?? Z gory dzieki;)pozdrawiam!!:)
  • REKLAMA
  • #2 2403919
    gacolini
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Proszę bardzo kilka linków :
    1. http://ket5.tuniv.szczecin.pl/to/filtry_aktywne/index.html
    2. http://ket5.tuniv.szczecin.pl/ftp/Teoria_Obwodow/filtry.pdf
    3. http://ket5.tuniv.szczecin.pl/to/filtry_ak/wprow_p1.html

Jak będziesz potrzebował info na temat jak zaprojektować filtr w środowisku Matlab to też gdzieś taki tutorial miałem :)

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #3 2405518
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    Witam;) No niezupelnie chodzilo mi o to. Tam jest opisany model matematyczny.Chodzi mi o materialy ktore pomoga mi w praktycznej realizacji projektu. Musze to zrobic na laborke a nie mam na razietakiej mozliwosci...
  • #4 2405694
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
  • #5 2405853
    gacolini
    Poziom 19  
    Hehe to widocznie nie przeczytałeś tego uważnie :) Przecież tam masz applety, w których wpisaujesz częśtotliwość, wzmocnienie i resztę parametrów jest wyliczana :) Czego chcieć więcej przy projektowaniu filtru ? Hmmm pewnie gotowca szukasz a sam nie potrafisz nic zrobić :)

Ehhhh szkoda słów :)
  • REKLAMA
  • #6 2406169
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    Hehe..Gotowca niestety nikt mi pod nos nie podlozy;P Musze zaprojektowac ten filtr na laborke z układów elektronicznych i musze wiedziec jak go wykonac wraz ze wzorami i zagadnieniami teoretycznymi. Sam model matematyczny na niewiele mi sie zda;P A jezeli chodzi o aplety - to wlasnie problem w tym ze nie wiem na jakiej zasadzie to wszystko bylo liczone.;P
  • #7 2406251
    gacolini
    Poziom 19  
    To zasade liczenia filtrów masz opisaną w materiałach teoretycznych :) A żeby coś zaprojektować to trzeba wcześniej znać podstawy teoretyczne projektowanego urządzenia :) A że Tobie nie chce się tego zrobić w należytym pożądku to powodzenia życze :)

Jak to mówią na chybił trafił też się da :) Ale po ilu próbach ? :)
  • #8 2406821
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    Dobra spoko. Dorwałem na sieci książkę Góreckiego o wzmacniaczach operacyjnych w pdf. Są tam świetnie opisane filtry aktywne i nietylko:D
  • REKLAMA
  • #9 2415145
    mlodzianck
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Widzialem chyba w dziale download elektrody program filterLab. Z nim zaprojektujesz wszystko- filtry LP HP i BP. podajesz tylko cz. graniczne i chyba nachylenie charakterystyk i program sam ci rysuje schemacik
  • #10 2416557
    dziadek_1111
    Poziom 12  
    No spoko tylko,ze ja mam wieksszy problem niz zaprojektować LP, HP albo BP bo to to jest pikus;)Tylko ze dostalem na cwiczeniach zadanie zaprojektowania filtru aktywnego środkowozaporowego opartego na uA741 o parametrach fd=12kHz fg=10kHz przy 40db/dekade gdzie maksymalna rezystancja moze wynisc 2,2MOhm. I to jest wlasnie moj problem...Wszedzie sa materialy na temat wszystkich pozostalych filtrow oprocz wlasnie tego typu.. Nie powiem probowalem juz projektowac dwa oddzielne (gorno i dolnoprzepustowy)ale przy polaczeniu urownleglym sygnal wyjsciowy (w symulacji Pspice) jest slabszy dwa razy i nie wiem dlaczego,kiedy przy symulacji kazdego filtru oddzielnie smigaja wysmienicie:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania materiałów do projektowania filtra aktywnego środkowozaporowego, szczególnie praktycznych wzorów i zagadnień teoretycznych niezbędnych do realizacji projektu na ćwiczenia laboratoryjne. Udostępniono linki do materiałów teoretycznych i praktycznych, w tym dokumentów PDF z wzorami obliczeniowymi (np. z Texas Instruments) oraz programów i apletów do projektowania filtrów aktywnych, takich jak FilterPro czy narzędzia online Analog Devices. Poruszono problem braku dostępnych materiałów specyficznie dla filtra środkowozaporowego, a także trudności z symulacją układu w PSpice, gdzie połączenie filtrów górno- i dolnoprzepustowego równolegle powoduje osłabienie sygnału wyjściowego. Wskazano na konieczność zrozumienia podstaw teoretycznych oraz znaleziono książkę Góreckiego o wzmacniaczach operacyjnych jako wartościowe źródło wiedzy. Wspomniano o zadaniu projektowym filtra opartego na wzmacniaczu operacyjnym uA741 z parametrami: częstotliwość dolna 10 kHz, częstotliwość górna 12 kHz, nachylenie 40 dB/dekadę, maksymalna rezystancja 2,2 MΩ. Zaproponowano również link do forum Elektroda.pl z podobnym tematem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA