logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI Microline 591 Elite - błędy druku w Windows, poprawny w DOS i BIOS

Platon 16 Maj 2003 18:17 3229 8
REKLAMA
  • #1 216101
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Drukarka OKI Microline 591 Elite. ostala wyczyszczona, tryby serwisowe dzialaja, drukuja sie poprawnie ustawienia druku itp.

W windowsie w zaleznosci od steroenikow (ze strony producenta, compatybilne(wg instrukcji) z windowsow: Epson 1170 LQ) albo strona wychodzi pusta (przelatuje przez drukarke), drukuje acsi znaczki.
    Czasem dziala jako tako (sterowniki ze strony oki), ale wszystkie tabelki drukuja sie z bledami.
    Albo klikanascie lini od gory strony jest blad - 1 przesuniecie w lewo i do gory i dalej drukuje normalnie, albo kazda nastepna linia jest przesunieta wzgledem poprzedniej w lewo.
    Cos sie dzieje przy przesuwaniu papieru przy pomocy LF - po 11 nacisnieciach glowica przejezdza na walku. I dalej jest normanie.
    W DOS'ie drukuje poprawnie, tabelki z BIOS tez.
    Co moze powodowac bledy, czy macie do tego jakies sprawdzone sterowniki?

Przejrzalem archiwum i generalnie potrzebna chyba jest wymiana/konserwacja/czyszczenie kolek zebatych i glowic???
    Czy uszkodzenia mechaniczne moga objawiac sie blednym dzialaniem drukarki w niektorych trybach, srodowiskach pracy (win, dos)??
  • REKLAMA
  • #2 216569
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    A powiedz mi czy w menu drukarki (menu wewmnetrzne drukarki)ustawiona ona jest jako emulacja epsona i drukarka graficzna???? poza tym ja uzywam do druku z windowasa sterownikow emulujacych IBM (czyli w menu drukarki albo IBM albo PROPRINTER)... sproboj najpierw zrobic to co powiedzilem wymienicc sterowniki na IBM... jak nie pomoze to pomyslimy dalej
    Pozdrawiam Kosmit
    PS Generalnie powinna chodzic na serownikach Oki ML 320 Elite (IBM) bo kody sterujace sie nie roznia.. szerokosc strony mozna ustawic a sterownik jest w windzie... poza tym jakiego windowsa uzywasz???Czy drukujesz bezposrednio do portu drukarki czy przez bufor Windowsa??
  • REKLAMA
  • #3 216724
    marky1
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ja dodałbym jedno - jeśli możesz, zmień tryb pracy portu równoległego w BIOS na SPP - OKI bywały czułe na protokół transmisji.
  • #4 221830
    adax
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    a czy test własny drukuje prawidłowo
  • REKLAMA
  • #5 224401
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Witam

Ja mam podobny problem,ale z oki 320 co drukuje to przesuwa sie jakby o znak w lewo, testowe wydruki tak samo, tylko w trybie NLQ drukuje dobrze ale literki dostaja jakby cienie i tez zbyt nie wyraznie wychodza. To przesuawnie stalo sie chyba jak zaczolem wymieniac glowice, tzn. napoczatku nie wiedzialem jak to zrobic (a sie okazalo ze jest to banalne) :), i wyciaglem tasme i przy glowicy sa jakies dwie srubki je tylko odkrecilem i puzniej ponownie zakrecilem.

Pozdrawiam
  • #6 224408
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Oka juz znalazlem ten mój temat był już poruszany tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic35553.html soory ze sie pospieszylem. Tylko teraz musze dokladnie go przeanalizowac :). I cholera jak ta drukarke otworzyc, ale chyba to tez gdzies jest opisane, ale jakby co pomocn wskazana :)
  • REKLAMA
  • #7 224412
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    wyjm galke.... od spodu z przodu ma zatrzaski i tylko one trzymaja obudowe...
  • #8 227425
    adax
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    panowie trzeba wymienić back up roller jest to rolka dociśkująca space rack do space motora
  • #9 227780
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ja tam pozadnie wszystko wyczyscilem (a byl syf na maxa) i drukuje zajebiscie obecnie

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka OKI Microline 591 Elite działa poprawnie w trybach DOS i BIOS, natomiast w Windowsie pojawiają się błędy druku, takie jak przesunięcia linii i drukowanie nieczytelnych znaków ASCII. Problemy te mogą wynikać z nieodpowiednich sterowników lub ustawień emulacji drukarki. Zaleca się sprawdzenie, czy w menu drukarki jest ustawiona emulacja IBM lub Proprinter zamiast Epson oraz użycie sterowników IBM (np. Oki ML 320 Elite IBM) kompatybilnych z Windows. Dodatkowo warto zmienić tryb pracy portu równoległego w BIOS na SPP, gdyż drukarka jest wrażliwa na protokół transmisji. Wskazano również na konieczność konserwacji mechanicznej, w tym czyszczenia i ewentualnej wymiany rolek dociskowych (back up roller) oraz elementów mechanicznych odpowiedzialnych za przesuw papieru, co może powodować przesunięcia linii druku. Czyszczenie wnętrza drukarki i poprawne zamontowanie głowicy również wpływa na jakość wydruków. Problemy z przesuwaniem linii pojawiły się u użytkowników po demontażu i ponownym montażu głowicy, co sugeruje konieczność ostrożności przy serwisie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA