logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośnika i obudowy do subwoofera do komputera, max 20W, 4 omy

usurus 16 Maj 2003 18:24 2018 9
REKLAMA
  • #1 216105
    usurus
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Chcę sobie zrobić nowego suba, gdyż stary (z zestawu Creativa FPS 1000) zaczyna mnie denerwować swoim buczeniem. Elektronikę zrobię identyczną, bo projekt jest solidny (jak na moje potrzeby). Problem jest z głośnikiem, bo nie ma na nim zbyt wielu informacji, poza CSW (Cambridge SoundWorks), który raczj samych głośników nie produkuje.
    Pozostaje mi jedynie zbudowanie nowego suba od podstaw.

Ja wyobrażam sobie to tak:
    - sub nie musi być głośny (głośnik max 20W 4 omy)
    - musi być tani
    - szczególnie ważna jest "wyrazistość" i "rozdzdzielczość" dźwięku
    - dobrze by było, gdyby nie zajmował całego mieszkania :)

Zapomniałem dodać, że całość bedzie podpięta do kompa i służyła głównie do słuchania mp3 i gier.

Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 216148
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    wymien kondensatory w zasilaczu od tego co masz... standard... jak ci to wystarcza, no to co bedziesz przeplacal...
  • REKLAMA
  • #3 216263
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    usurus tanio to znaczy ile ?
  • REKLAMA
  • #4 220865
    usurus
    Poziom 14  
    To ma być naprawdę mały sprzęt. Nie chcę robić jakiegoś potwora, który wytłucze mi szyby w mieszkaniu. Myślałem o głośniku około 12 cm do max. 70-80 zł.
    candle napisał:
    wymien kondensatory w zasilaczu od tego co masz... standard... jak ci to wystarcza, no to co bedziesz przeplacal...

Czy mógłbym prosić jaśniej, co da wymiana kondensatorów i zresztą na jakie ?
  • REKLAMA
  • #5 220893
    igod
    Poziom 24  
    IMHO subwoofer z 12cm głośnikiem to pomyłka.
    Jak chcesz coś małego to proponuję Tesle 150/03-4 w obudowie zamkniętej 5-6 litrów, a do tego wzmacniacz o mocy 50-80W.
    Jak chcesz mogę Ci sprzedać takiego suba bo mi leży w domu i miejsce zajmuje.
  • #6 221038
    usurus
    Poziom 14  
    igod napisał:
    IMHO subwoofer z 12cm głośnikiem to pomyłka.
    Jak chcesz coś małego to proponuję Tesle 150/03-4 w obudowie zamkniętej 5-6 litrów, a do tego wzmacniacz o mocy 50-80W.
    Jak chcesz mogę Ci sprzedać takiego suba bo mi leży w domu i miejsce zajmuje.

Zdecydowanie to nie pomyłka, jeśli się weźmie pod uwagę w jaki sposób i do czego używany będzie ten sub. (dla jasności nazwijmy go "wolnostojącym głośnikiem niskotonowym", aby nikogo nie urazić).
    Obecny zestaw (na 12 cm) wystarcza mi, jedynie przeszkadza mi czasami zlewanie się dzwięków, co wiąże z niedoskonałością plastikowej obudowy.

Dzięki IGOD za propozycję, ale nie sądze, aby było mnie stać (dlatego chcę go zrobić sam).
  • #7 221063
    igod
    Poziom 24  
    Mogę Ci go sprzedać taniej niż zrobisz nowego. Reszta ewentualnie na privie bo to nie giełda.

Z 12cm nie ma basu, to naprawdę nie ma sensu. Z tej 15-ki Tesli jeszcze coś wyciągniesz.
  • #8 221145
    usurus
    Poziom 14  
    Hej Igod napisz co i jak na usurus(_at_)wp.pl, bo wysyłam wiadomość, ale nie pojawia mi się ona w folderze "wysłane", więc nie wiem czy coś doszło.
  • #9 4022336
    pawelob
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam,

Nie zrobisz suba na głośniku 12 cm - od średnicy głośnika zależy jego pasmo, a nie moc !!! Jeżeli chcesz zrobić coć na basy, głośnik MUSI być dużej średnicy. Co do małej mocy - to nie zależy od głośnika, ale od końcówki mocy - Chcesz małej mocy - to robisz słabszy wzmacniacz do suba, albo (LEPIEJ) wzmacniacz mocny, ale słabiej wysterowany (tłumik dla sygnału na wejściu) lub (JESZCZE LEPIEJ) normalnie wysterowany, ale z szeregowym rezystorem wraz z potencjometrem regulacji głośności.
    No i co szczególnie ważne w subach - duża bateria pojemności - basy mają charakter chwilowy, a głośniki basowe mają duże i ciężkie membrany - trzeba dużego prądu w uderzeniu, żeby je rozkołysać (to, że na chwilę nie ma znaczenia)

Pozdrawiam
  • #10 4023153
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Tak jak mówi Igod,
    najlepsza i niedroga będzie Tesla ARN 150/03 (4-ro omowa) w 7 litrach zagra o niebo lepiej od Creative'a. Strojenie na 50hz, br fi 40mm o dł. 185mm.

Pawelob: co znaczy "coś na basy"?

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje zbudować nowy subwoofer do komputera o mocy maksymalnej 20W i impedancji 4 omy, gdyż obecny subwoofer z zestawu Creative FPS 1000 generuje niepożądane buczenie. Zależy mu na niewielkich rozmiarach, niskim koszcie (około 70-80 zł za głośnik około 12 cm) oraz dobrej wyrazistości i rozdzielczości dźwięku, głównie do słuchania mp3 i gier. W dyskusji podkreślono, że subwoofer z głośnikiem 12 cm to rozwiązanie mało efektywne, gdyż pasmo basowe zależy od średnicy głośnika, a nie od mocy. Zalecane jest użycie większego głośnika, np. Tesla ARN 150/03-4 o średnicy 15 cm, w obudowie zamkniętej o pojemności 5-7 litrów, co zapewni lepsze brzmienie basów. Moc wzmacniacza powinna wynosić 50-80W, jednak można ją regulować przez tłumik lub rezystor szeregowy. Wskazano również na znaczenie odpowiedniej pojemności kondensatorów w zasilaczu dla poprawy dynamiki basu. Propozycje zakupu gotowego subwoofera Tesla 150/03-4 pojawiły się jako alternatywa dla samodzielnej budowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA