logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować subwoofer? Wybór głośnika i obliczanie litrażu w WinISD

Seentag 14 Lip 2004 11:57 7341 45
Najlepsze odpowiedzi

Jak dobrać głośnik do subwoofera za 150–200 zł i obliczyć litraż obudowy w WinISD?

Najprościej zacznij od Tesli ARN312 w obudowie bass-reflex 40–60 l; do domu rurka PVC nie ma sensu, a w WinISD litraż policzysz po wpisaniu poprawnych parametrów T-S głośnika [#742316] Jeśli budżet i wzmacniacz pozwolą, lepszym wyborem może być Hertz HS 250, bo schodzi nisko i dobrze pracuje w niewielkiej obudowie [#744693][#748122] Do takiego Hertza trzeba jednak solidnego napędu, minimum około 100–150 W, bo bez tego nie pokaże pełni możliwości [#744693][#748122] Najpierw ustal też, do czego sub ma służyć i z czym ma współpracować, bo od tego zależy dobór głośnika i strojenie skrzyni [#742316]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 742085
    Seentag
    Poziom 12  
    witam...

wiem że już napewno było kilka tematów tego typu..ale czytając te wszystkie posty zgłupiałem, mentlik w głowie, chciałbym zbudować subwoofer jakiś w miare dobry..żeby było w miare bassu tylko nie mam o tym pojęcia..tyle tego wszystkiego jest że się zagubiłem :/

1) jaki byście proponowali głośnik od 150zł - 200 zł ?
    2) rozważałem również pomysł rurki (PCV) ale z tego co wiem jak mi tłumaczyli kumple, że nie zawsze każdy dobry głośnik będzie odpowiednio grał w tego typu rurce...czy to prawda ?
    3) mam problemy jeszcze z obliczaniem litrażu w Win Isd i moje pytanie jest następujące, czy w razie czego mógłbym liczyć na waszą pomoc ?

i tak ogółem byłbym bardzo wdzięczny gdybyście mi wytłumaczyli od czego zacząć itd itp etc.

z góry dziękuje ;)
  • REKLAMA
  • #2 742316
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    1.W tej cenie proponuje np. ARN312. 40 - 60 litrow w Br. lub dzialajace u mnie dluzszy czas : 2 razy ARN6618 w 65 lirach netto.(taniej i chyba nawet skuteczniej).

2.Bez sensu do domu.

3. tak

Proponuje zaczac od poczytania o glosnikach, o typach obudow...

Najwazniejsze - z czym to ma wspolpracowac i do czego sluzyc, tak zebys byl w koncowym efekcie zadowolony...

Szukaj w tych cenach glosnikow, nastepnie w tym poscie (nie zakladajac co rusz nowego) o nie pytaj, moze cos sie trafi ciekawego.

Najlepiej skopiuj jakies juz opisane rozwiazanie w tym pulapie.
  • REKLAMA
  • #3 742504
    Seentag
    Poziom 12  
    zauważyłem że coraz więcej bass maniaków przesiada się na Tesle..bynajmniej na ARN312...nigdy nie przepadałem za tego typu głośnikami..Tesla i Tonsil były dla mnie Szajsami :/ widać myliłem się..ponieważ moja Tesla 80 Watt Max..czyli 40 Watt mocy ciągłeśj, w rurce chodzi świetnie...niby 20 cm...zaczynam sie przekonywać do Tesli i Tonsila..tylko obawiam się że jak sprawiłbym sobie ARN312 to nie byłbym zadowolony :( wogóle to później chciałbym już tego subika wykorzystać w aucie...i w gruncie rzeczy moje pytanko jest następujące..jak wiadomo pod radyjko podchodzi tylko 4ohm czyli ARN312 musialaby być 4 ohm'owa...w takim razie wytłumacz mi jeśli możesz co jest za różnica pomiędzy 8ohm a 4 ohm ? dziwi mnie to..bo pewien łoch stwierdził że przy wyższych obrotach 4ohm'owy głośnik zaczyna charczeć..czy to prawda ??

jeśli możesz napisz mi parametry tego głośnika..
    bo ja znalazłem na jednej stronie ale nie są dla mnie zrozumiałe..nie jest napisane ile ma Qts..Qms...itd..tylko jakieś dziwactwa...
    http://empire.com.pl/tvm/niskotonowy/arn-312-00-4.htm

do napędu mam..Radmor 5412..według mnie jest świetny...
  • #4 742512
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    po prostu jak do 4om radia podłączysz 8om głośnik to moc spadnie o prawie połowe a 4 omowe wersje niektórych głośników czasem są minimalnie lepsze pod względem basu od 8 omówek (lw1200 i chyba lw800 tak mają )ale nie wszystkie
  • #5 742570
    Przemek13
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Żadne dziwactwa tylko to jest po angielsku. Słownik się kłania. Electrical - Qes. Mechanical - Qms. Total - Qts.
  • #6 742720
    Seentag
    Poziom 12  
    próbowałem wyliczać w WinIsd ale nie wiem czy dobrze..

plik w załączniku..chce przedstawić plik "Wid" ale jest niedozwolony wiec prosze zmienić rozszerzenie z "jpg" na "wid"

po za tym nie bardzo rozumiem co jest przedstawione na wykresach...(?)

p00zdr
    Załączniki:
    • ARN 314.jpg (792 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 743805
    Seentag
    Poziom 12  
    tomaszo i co z tym pliczkiem ? coś mi chyba nie wyszło prawda ? mógłbyś to ocenić..i mniej wiecej wytłumaczyć mi co przedstawia wykres ? nie jestem do konca pewien czy wszystko dobrze ustawilem w WinIsd ale jeśli możesz to spójrz czy jest ok..

p00zdr00

edit :

w związku z tym iż jest napływ gotówki..więc mam pytanko co sądzicie o tym wooferze ??
    Załączniki:
    • hs250_eng.pdf (72.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 744097
    rubens
    Ocena: 301
    :arrow: a propo :
    -TESLA i TONSIL nigdy nie były szajsowate ( zapraszam na pierwszą lepszą giełdę elektroniczną w celu zobaczenia ile wynalazków jest na rynku)
    -cały problem z tymi f-mami polega na rzetelnym podawaniu rzeczywistych parametrów w odróżnieniu od innych f-m
    -nawet f-my bardzo znane podają kłamliwe info (1)
    -niestety w naszym społeczeństwie wciąż tkwi mniemanie że jak coś ma kolorową membranę + wytłaczane napisy + MOC 10 000W PMPO ( a ma
    magnes wielkości pięciozłotówki) to jest lepsze niż Tesla na która nie jest najpiękniejsza i ma moc tylko 40W

(1)
    przykład
    -niedawno ( jakiś rok temu) Tonsil sprzedawał "kolumny" pod nazwą jednej z liczących się marek
    -po rozmowie z pracownikiem Tonsilu okazało sie że dostali zamówienie na wykonanie iluś tyś. zestawów , niestety kontrachent nie odebrał całości więc reszta trafiła na nasz rynek
    -pracownik ów przyznał że parametry podane na tabliczce znamionowej nijak sie miały do rzeczywistości a były napisane na wyraźne życzenie zamawiającego ( świadome oszukaństwo)

Wracając do tematu:
    poza różnicą w impedancji między teslą 4 a 8 ohm jest różnica w parametrach T-S
    -podstaw parametry obydwu głośników do WINisd i zobaczysz
  • #9 744426
    tomaszo
    Juz mowie, juz mowie!!....Musze nieco zmartwic amatorow ARN6618 - wlasnie dzieki jednemu koledze sprawdzilem ich nowe parametry podane na stronie...Podobno blizsze prawdzie...

Co wyszlo? I dlaczego nie zauwazylem tego - to znaczy pisalem, ze to ladnie gra?

Gra ladnie, jak na cene - bardzo ladnie. Tylko, ze moj subwoofer na dwoch ARN6618 byl nisko ciety - to znaczy juz powyzej 50 Hz nie dostawal zbyt wiele materialu do przetworzenia...dlatego nie odczuwalem pobicia okolic 60 - 90 Hz, ktore musza z takich parametrow (wysokie Qts i do tego mala obudowa przy sporej Vas) wyjsc.

Wyszlo tak : dwa takie ARN6618 w 70 litrach netto powinno sie stroic na 30 Hz (nisko - i nie martwimy sie o wytrzymalosc mocowa, bo maja naprawde spore X max - w praktyce i tak trzeba liczyc, ze moga przerobic do 50 W, 70 W podano troche na wyrost). Czyli przy kanale (i prosze z tylu wyprowadzac) o srednicy wewn. 7 cm(minimalna wartosc srednicy dla tych dwoch glosnikow we wspolnej komorze) wyjdzie dlugosc 21,5 cm....
    Char. odpowiedzi nie wyglada ladnie - bardzo duze podbicie okolic 60 - 90 Hz...Jednak mimo wszystko schodzi przywzwoicie nisko. Impuls na niezlym poziomie ( i nie patrzymy na czest. z zakresu 0 - 20 Hz, bo sa nieistotne!! nie dadza rady te glosniki z wytworzeniem tak niskich czest.tak czy siak....).

Po co robic BR przy takich wykresach? Zeby miec mozliwosc regulacji...Jesli odetniemy nisko - kolo 50 Hz, to nie bedziemy cierpiec z powodu tego podbicia. Jesli chcemy wysoko ciac - to zatykamy BR i po problemie. Te Tesle oferuja calkiem przyzwoity bas, za te pieniadze warto. Nalezaloby zapewnic minimalnie 100w znamionowo wzmacniacza - potrzebuja dobrej kontroli. Wytrzymuja naprawde spore wychylenia ponad podane Xmax, przy ktorych jeszcze nie znieksztalcaja.

-----

Jeszcze apropos Tonsila...NIE nadaja sie na subwoofer glosniki GDN20...GDN25... - czyli walsciwie wszystko...Maja zbyt male wychylenie maksymalne (i nie tak jak w przypadku Tesli - powyzej podanego Xmax znieksztalcaja), wysokie rezonansowe (nie zejda nisko) - co z tego , ze podana efektywnosc jest wyzsza (przypominam, ze mierzona przy 1 kHz, wiec..) - gdyby Tonsile byly tak ustawioen jak Telse, mialyby podobna efektywnosc, albo jeszcze nizsza.
    Nie powiedzialem, ze sie nie da - tylko ze robiac suwbwoofer na glosniku GDN20/80 dla przykladu, mozemy sie spodziewac kontrolowanego, twardego w miare basu, ktory jednak nie zejdzie ponizej 40 Hz - zejdzie, ale nie bedzie go w porownaniu z 80 Hz slychac...Dodatkowo nie wytworzymy za duzych natezen - bo wychylenie jest za male...

Na GDN-ie 25 uzyskamy wlasciwie to samo, co przy GDN20, tyle ze o pare dB glosniej...
  • #10 744492
    Seentag
    Poziom 12  
    :arrow: rubens :

Dopiero kilka dni temu zacząłem się tak interesować tym wszystkim..dla mnie zawsze była tylko jedna zasada --> aluminiowa membrana.duze gumki...i ogółem kolorowy styl..z wielkim napisem..taki głośnik był dla mnie czymś..ale jednak..poraz kolejny w życiu zawiodłem się na własnym wyobrażeniu..wystarczyło posłuchać jak działa alphard..Cw 1002C...niby taki duzy (25cm)...potęzny magnes..wentylowany :? ale co z tego ? jak go załączyłem pierwszy raz nawet bylem pod wrażeniem :D z dnia na dzień (przez 2 tygodnie) był coraz gorszy...aż to któregoś pięknego wieczoru kiedy odpaliłem sprzęt ustawiłem stałą moc..i co słysze ? charczenie :/ a tak pieknie sie zapowiadał ten alphardzik..no cóż..jedna myśl...alphard to szajs jakiego nie było ! a mój ARN6618 w rureczce chodzi już 2 rok i naparzam nim konkretnie..i nie ma żadnego charczenia...w alphardach z tego co zauważyłem zrobili pomanioną konstrukcje...przy wyższym wychyleniu cewka dotyka membrany...co powoduje zwarcia :?

:arrow: tomaszo

Mój ARN6618 jak wcześniej wspomniałem..chodzi świetnie w rurce..tylko to nie jest bass, to jest siekana..wiadomo jak to tuba..podoba mi sie działanie tej rurki..ale problem tkwi w tym że nie moge w zaden sposob usunąć rezonansu...wystarczy że załącze pierwsze lepsza mp3..bassik jest konkretny, wszystko się trzęsie..a po chwili dostaje wiadomość na gg od sąsiadki 3 piętra niżej " kolego zlituj się..ścisz tą tube, wszystko mi się tu trzęsie. w przeciwnym razie zgłosze skarge do spółdzielni " no i co ja mam zrobić ? jest jakiś sposób na usunięcie rezonansu ?

Wziąłem pod uwage dwa głośniki... Heartz HS 250 (foto + parametry są w załączniku kilka postów wyżej) albo Tesle ARN312..i teraz mam dylemat...co kupić..a Ty co byś bardziej polecił ? heartz też się cieszy dobrą opinią..i nawet nie drogi taki głośniczek - z tego co widzę

potrzebowalbym jakieś parametry głośnika ALDA X - Series ... 8 ohm ...150 Watt...tylko tyle mam napisane na magnesie..
  • #11 744693
    tomaszo
    Wybralbym Hertz Hs 250. Juz gdzies kilka tematow w poblizu omawialismy dlan obudowe - i jest rzeczywiscie niezly. Potrzebuje natomiast rownie dobrego wzmacniacza - przede wszystkim o duzej mocy. Minimalnie 150 W.

To nie tuba...Obudowa Tubowa to juz zupelnie inna bajka - mozesz miec co najwyzej obudowe zamknieta lub Br w ksztalcie walca. Obawiam sie , ze to nie zaden rezonans, tylko albo zle dobrana (wiem, trudno tu dobrac dobrze jesli chodzi o BR) obudowa, albo po prostu wzmacniacz plus jakas korekcja tak czyni, ze tylko dudni...

Sasiadka przy nowym urzadzeniu nie bedzie Cie juz informowala, ze zadzwoni, tylko od razu zadzwoni. Bas jest bezlitosny.
  • #12 745068
    Seentag
    Poziom 12  
    czyli na takim Radmorze 4 x 50 Wattowym może nie zagrać za ciekawie...

co do tuby..to rzecz w tym że niestety musi być zamknięta..różnica jest POTĘŻNA pomiędzy otwartą a zamkniętą..ten głośnik tesli ARN6618 widocznie tylko sie nadaje do zamkniętej rurki...jak ją otworzyłem to nie było wcale bassu a teraz jak jest zamknięta to mam szczerze powiedzwiawszy go w nadmiarze..oczywiście Bassik (?) może nie nazwe tego basikiem,tylko siekaną ;) i napewno masz racje..Basss jest bezlitosny ! co więcej...moja taktyka jest taka jeżeli prosi to ściszam jeżeli każe ściszyć to podgłaśniam i to na takiej zasadzie ze wszyściutko lata i ogółem 100 % wykorzystania sprzętu....
    Tuba z ARN6618 + Kino Domowe PANASONIC SC HT 37 REP...ja jestem taki że niestety nie wystarcza mi :/
    aż niedawno musialem zmienić bo miałem jakieś szajsowate :P

a tak po za tym jakie są sposoby aby usunąć fale stojącą ?gdzies czytałem, że budując skrzynie tylna ścianka musi być pochylona o około 10 stopni...czyli coś w tym jest..
  • REKLAMA
  • #13 745094
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    W subwofferach nie występują fale stojące!!! Jeżeli idzie o CW to słyszałem, że mają one problemy z wytrzymałością, ale ja myśle, że przesterowałeś wzmacniacz i zniszczyłeś głośnik, bo efekt stukania, choć wcale nie stuka właśnie jest często przy przesterze, sam tego doświadczyłem, ale głośnik cały :-) Jeżeli idzie o CW1002C to potrzeba mu ze 150W mocy żeby było ciekawie i do tego koniecznie buda zamknięta. Wtedy gra ładnym, miękkim wmiare kontrolowanym basem, jak za te pieniądze to jest rewelacja, a rozsądek użytkownika i przede wszystkim wiedza, zawsze są mile widziane. Pozdro

p.s. Seentag, czym zasilałeś tego CW, tzn. jakiem wzmacniaczem!?
  • #14 745638
    Seentag
    Poziom 12  
    A jakie jest Twoje skromne zdanie na temat alphardow ? całkiem możliwe ze go przesterowałem ale tak szczerze mowiąc to nie jestem przekonany do alphardów.. no chyba że te z wyższej połki..
    PW...WS...YW...XW... tylko cena ? pozostawia wiele do życzenia :? wzmacniacz zasilałem i nadal zasilam Radmorem 5412 4 x 50 Watt

p00zdr00
  • #15 745979
    rubens
    :arrow: adm85 -ciekawe stwirdzenie:)
    wyobraźmy sobie sytuacje:
    -obudowa BR ,żle zestrojony B-R , obudowa nie wytłymiona, tyna ścianka prostopadła do głośnika
    -głośnik pompuje dosyć mocno - dźwięk odbija się od tylnej ścinki i odbity napotyka nastepną falę którą zdążył już wygenerować , jeśli będzie + z + powstanie fala stojąca jeśli +z - fale zniosą się ( zakładamy że B-R nie zdąży wypchnąć całego powietrza)
    -chyba się ze mną zgodzisz że takie zjawisko powstanie - fakt że z punktu czystej fizyki ( długość fali a wymiary obudowy) fala stojąca nie powstanie ale jednak sub nie będzie grał porawnie co znaczy że jednak coś z tymi falami wewnątrz się dzieje
    - a skoro to ma wpływ na dzwięki generowane przez suba to znaczy że jednak wewnątrz powstają fale ( w tym stojące)
  • #16 746007
    tomaszo
    Blad w rozumowaniu na samym poczatku...W tak malej obudowie nie mozesz (z uwagi wlasnie na olbrzymia dlugosc fali) rozpatrywac zjawisk falowo, tylko impulsowo. Nie stanie sie tak jak mowisz, ale dobrze , ze kombinujesz :) Nie ma wplywu pochylenie scianki, ani inne kombinacje, jesli chodzi o sam najnizszy bas.
  • #17 746052
    rubens
    :arrow: tomaszo- mmmmmm..... nie jestem akustykiem ale bardzo chciałbym abyś rozwinął temat zachowania dzwieku IMPULSOWO W MAŁEJ OBUDOWIE
    -chyba wymysliłeś nowość w dziale fizyki...............
    Mnie na fizyce uczyli że dźwięk to fala a że od dzisiaj to impuls to fajnie :)
  • #18 746071
    tomaszo
    Rubens, proponuje poczytac o powstawaniu fal stojacych, jest bardzo duzo na samej Elektrodzie, nie ma co pisac od poczatku i po raz kolejny tego wyjasniac. Policz sobie dlugosc fali dla 30, 50, 90 Hz i podziel na dwa - takiej wielkosci musial by byc jeden z bokow obudowy, zeby wystapilo takie zjawisko...., ewentulanie podziel przez 3 - ale to juz nie powstanie fala st. tak upierdliwa. Normalna skrzynka ma obj okolo 40 - 150 litrow, najdluzszy bok nie przekracza metra....
    Dzwiek to fala, ale nie zawsze mozesz to rozpatrywac w ten sam sposob. Ile procent tej fali miesci sie w takim pudeleczku?
  • #19 746091
    rubens
    :arrow: tomasz -sporo czytałem ale jakoś nigdzie nie jest to napisane ( może nie umiem czytać między wierszami)
    -kiedyś myślałem tak jak TY że nie może powstać fala jednak po wielu próbach z różnymi obudowami ( te same objętości a np. tylna ścianka pochylona) różnice w zachowaniu głosnika i dźwięk generowany przez sub były różne
    -a skoro różne więc jednak są fale wewnątrz

-nadal czekam na jakieś konkrety z Twojej strony ( zawsze chętnie uczę się czegoś nowego)
  • #20 746123
    tomaszo
    Dobrze, rozpatrzmy to jak chcesz - ale mowimy tylko o subwooferach, kiedy w obudowie pracuje glosnik przetwarzajacy tylko do 100-120Hz. W kolumnie, gdzie pracuje nisko-sredniotonowy w danej obudowie, to juz inna bajka.
    Pochylenie scianki tylnej ma wplyw na glebokosc obudowy, co jak sie okazuje tez ma wplyw na prace glosnika (przy tej samej obj. inaczej zachowa sie glosnik, ktory pracuje w obudowie glebszej, inaczej kiedy zaraz za magnesem jest tylna scianka (normalnie sie tak nie robi, wiec nie ma problemow) - i tutaj mowie na podstawie wlasnych prob, moze naukowo jest inaczej - w to nie wniknalem, poniewaz z racji zachowania proporcji nie czynie skrzynek plaskich ...). Jesli zauwazyles roznice - to jeszcze jest pytanie, czy obj. obudow byly takie same, bo obawiam sie , ze nie testowales dokladnie tych samych glosnikow w dokladnie tej samej obj z dokladnie tym samym napedem jeden po drugim...

Patrzac na fale nie rozum tego jak wody itp - fala to zmiana cisnienia osrodka (powietrze) w funkcji czasu, mozna tak powiedziec?
    Jak wiesz z pewnoscia, fale o duzych dlugosciach (niskie czest.) sa bardzo trudne do wytlumienia, praktycznie nierealnym jest wytlumienie ich w komorach bezechowych, a co sopiero mowic o jakims tlumieniu w skrzynce 100 gramami waty...Tlumienie ma natomiast duzy wplyw na "odczuwalna przez glosnik" obj. - czyli mocno tlumiac, mozna przyjac w symulacjach, ze glosnik pracuje w obj do nawet 25 % wiekszej; to tez moglo miec wplyw na odczucia.
    Nawet jesli byloby jak mowisz, ze cos sie tam odbije itd, to pomysl jak maly procent energii...ale tak nie mozna na to patrzec w ogole!!!

Jesli czytales o falach stojacych, to wiesz jaki jest warunek ich powstania, wiec o czym mowimy teraz?...No nie powstanie fala stojaca dla fali o dlugosci np. 10 m w skrzyneczce 40 na 40 na 40 cm!!! Z gruntu niemozliwe, dlatego ewentualne roznice wynikaja z czegos zupelnie innego, zostawmy zjawisko fal stojacych dla akustyki pomieszczenia...Jesli podstawowy warunek powstania fali stojacej jest niespelniony,.. to kto wymysla nowa fizyke ;)?? Dobrze, ze kombinujesz, ale nie mozna za bardzo.
  • #21 746189
    rubens
    :arrow:
    Pochylenie scianki tylnej ma wplyw na glebokosc obudowy, co jak się okazuje tez ma wplyw na prace glosnika
    -no właśnie dowodzi to tylko temu co napisałem w swoim pierwszym poście czyli jednak powstają fale ( chyba że jednak naukowo mi to udowodnisz)
    -poza tym sam sobie przeczysz skoro w subie nie da się wytłumić fali to pochylenie ścianki też nic nie powinno wnieść a wnosi !!!!!

Nawet jesli byloby jak mowisz, ze cos się tam odbije itd, to pomysl jak maly procent energii...ale tak nie mozna na to patrzec w ogole!!!
    -przykładałeś rękę do otworu B-R ???????

Wiesz dużo ale nie przedstawiłeś ŻADNYCH KONKRETÓW:
    załóżmy taką sytuację :
    -obudowa B-R dobrze zestrojona
    -ruch głośnika powoduje ruch cząsteczek powietrza ( to chyba fakt) cząsteczki powietrza "przemieszczają się" wkierunku wylotu B-R
    -głośnik wykonuje następny ruch czyli wypycha następną porcję powietrza
    -a skoro wypchnął następną dawkę to znaczy że musiała powstać fala ( to chyba też oczywiste)
    A skoro powstała fala to musi podlegać prawom fizyki:)

Fakt że typowa fala stojąca ( jak w wodzie) w subie nie powstanie ale wewnątrz powstają niekożystne zjawiska .Można je próbowac niwelować poprzez odpowiednie pochylenie ścianki , odpowiednie proporcje obudowy, tłumienie i umieszczenie odpowiednio wylotu B-R.

Dlatego pisanie o tym że nie powstanie żadna fala mnie wkurza bo jak do tej pory nikt nie poparł tego ŻADNYMI KONKRETAMI

CZekam na KONKRETY.
  • #22 746328
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    Chcesz konkretów to porozmawiaj z jakimś fizykiem bo ja z fizyki za dobry nie jestem, ale to nie zmienia faktu, że fala stojąca nie powstanie!!! To chyba logiczne, że coś się w obudowie dzieje, skoro głośnik pracuje prawidłowo, w obudowie wytwarzane jest ciśnienie (cząsteczki powietrza poruszają się i odbijają od tylnej ścianki, powstaje strumień powietrza, który ja mniemam jest falą, ale napewno nie stojącą :P
  • #23 746368
    rubens
    :arrow: ADAM85
    strumień powietrza, który ja mniemam jest falą, ale napewno nie stojącą
    -a skąd możesz być tego pewien!!!!!!!!!!!! skoro nie wiesz NIC O FALI !!!!!!!!!!!!
    -sam lepiej porozmawiaj z fizykiem

Wkurzają mnie tacy FACHURZY którzy mają po 15lat i myślą że wszystkie rozumy zjedli ( naczytali forum igoda - bez urazy)

-jeśli nie masz żadnych argumentów na poparcie swojej tezy to lepiej nic nie pisz bo szkoda czasu na JAŁOWE GADKI w stylu DACZEGO TAK JEST - odpowiedź NIE WIEM ALE TAK JEST

-Tomasz0 przynajmniej popiera swoje racje jakimiś logicznymi tezami

W sumie proponuję zakończyć te bezsensowne rozważania bo odbiegliśmy od głównego tematu PIERWSZEGO POSTU.
  • #24 746485
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    Ty chyba żartujesz!!! Dla Ciebie teoria nie jest konkretem!? To co jest??? Jeżeli architekt projektuje dom, to musi zaczerpnąć teorii, a następnie z niej umiejętnie skorzystać bo w innym wypadku dom mu się zawali. Musisz to sprawdzić, żeby się o tym przekonać!? Jak jesteś wmiare inteligentny to pojmiesz co Ci próbuje wytłumaczyć!!! Dla 50Hz długość fali wynosi 6,88 metra, a obudowa ma głębokość 30cm. Rozumiem, że mógłbyś mieć wątpliwości, gdy fala wynosiłaby 100cm, ale to jest 688cm!!! Nie spełniony jest warunek i to w jakim stopniu!!?? A jeżeli idzie o tylnią ściankę i różnicę w zależności od jej położenia wynika z tego, że powietrze przetłaczane przez b-r będzie odbywało się w mniejszym, większym stopniu. Mógłbym znowu odnieść się do czegoś banalnie prostego, ale mówiąc szczerze po co!!!??? Jeszcze zarzuciłbyś mi, że mam Cie za ułomnego. A zresztą, masz samochód który nie posiada opływowych kształtów i taki co posiada. Pomyśl jak strumień powietrza będzie się zachowywał spotykając te samochody na swojej drodze. Czy sprawa będzie się klarowała tak samo?!?
  • #25 746500
    tommi666
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jeżeli już tak gawędzicie to powiedzcie mi jaki mam kupić głośnik do 150 zł o mocy 150-200 W rms i jaką obudowę zastosować i o jakim litrażu ???
    Mam pokój 20 m kw. na podłodze panele bez dywanu
  • #26 746536
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    Mówiąc szczerze albo kupiłbym CW1002C, albo zbierał dalej kasę.
  • #27 746547
    tommi666
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    W sumie to bardzej jestem nastawiony na CW 1202c ale potrzebował bym jeszcze wymiary obudowy i czy b-r czy zamknięta
  • #28 746579
    ADAMM_85
    Poziom 17  
    zamknięta, około 70l :-)
  • #29 746921
    tomaszo
    Napisalem, ze pochylenie scianki wplynie na glebokosc obudowy!! - a to moze z kolei wplynac na prace glosnika w jakichs , zaleznych od proporcji, kryteriach...

Dlaczego nie powstanie fala stojaca? Prosze bardzo, juz konkretnie : wynika to z warunku powstawania fali stojacej. Fala taka powstanie, jesli miesci sie jej odpowiednio : pol, jedna trzecia itd - czyli pelne krotnosci dzielnika dlugosci fali w danej obudowie, pomieszczeniu. Dodatkowo - najistotniejsze sa pierwsze 2 dzielniki (najwieksza energia) - czyli dla polowy dlugosci fali i jednej trzeciej...Czyli, jesli w danej komorze (tu : pomieszczeniu) wytwarzac bedziemy fale o dlugosci 10 m , to fala stojaca powstanie jesli ono ma dlugosc(badz szerokosc, badz wysokosc - zalezy jaki kierunek rozpatrujemy) : 5m, 10/3m.... widac, dlaczego nie powstanie fala stojaca w przypadku niskich czest w skrzyneczce?

Zrodlo - chociazby, najswiezsze - dwa tygodnie temu byl w "Klang und Ton-ie" artykul o falach stojacych, mimo ze w nieludzkiej mowie napisany, zrozumialem wszystko. Opisywali zjawisko bardzo dokladnie, podali sposoby ustawiania subwooferow na podstawie obliczen pierwszych 3 ewentualnie powstajacych w pomieszczeniu fal stojacych we wszystkich kierunkach (miedzy wszystkimi plaszczyznami). Wyjasniali rowniez zjawisko powstawania fal st. w obudowach - i stwierdzili, ze mitem jest walka z takowymi w obudowach subwooferow. Odnosnie kolumn - jesli glosnik nisko-srednio promieniuje takze czest. z zakresu srednicy (a wiadomo, ze takze tylna czescia membrany) to juz jest sens tlumienia i cudowania z katami - czyli nierownoleglosciami plaszczyzn naprzeciwleglych...

Mam wrazenie, ze fale jako taka traktujesz jako fale stojaca!
    Fala stojaca powoduje podbicie nieraz o wiele dB danej czest. (dl. fali, ktora akurat idealnie pasuje w rozmiary pomieszcznenia , ale z calkowitymi dzielnikami jej dl.) i dodatkowo bardzo dlugi poglos (czas, w ktorym nat. po odlaczeniu zrodla spadnie o 60 dB w stosunku do nat. wstepnego). Kiedy czas poglosu w niewielkich pomieszczeniach siega dla basu kolo 4-10 ms, to czest., przy ktorej wystepuje fala stojaca wygasa nawet kilka razy dluzej...
    Dobrze, ze dociekasz, ale konkrety sa juz powiedziane - daj sie przekonac.

----

Panowie!!!

Rubens ostro zaczal, ale na szczescie sie w pore opanowal - prosze nie kopiujmy zachowania niektorych, dojdzmy spokojnie do konsensusu nie depczac sie nawzajem (ja tez jestem ostatnio nerwowy,moja ukochana jest w szpitalu i nie do konca wiadomo...., niektorym niepotrzebnie dogaduje ;) ale juz sie staram). Takze proponuje zakonczyc sprawe fali stojacej - z mojej strony padly konrety, prosze temu nie zaprzeczac. ;)
  • #30 747306
    cywa
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    P.S
    Mam do sprzedania ARN 312

kontakt cywex(_at_)wp.pl

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera, wyboru odpowiedniego głośnika w budżecie 150-200 zł oraz obliczania objętości obudowy w programie WinISD. Wskazano modele głośników Tesla ARN312 i ARN6618 jako dobre propozycje w tej cenie, z zaleceniem stosowania obudów zamkniętych lub bas-refleks o odpowiedniej objętości (40-70 litrów). Poruszono temat różnic między impedancją 4 Ω a 8 Ω, gdzie 4 Ω pozwala na większą moc, ale może wymagać lepszego wzmacniacza. Omówiono także problematykę fal stojących w małych obudowach, gdzie większość uczestników zgadza się, że w subwooferach niskotonowych fale stojące nie powstają ze względu na długość fali znacznie przekraczającą wymiary obudowy. Dyskutowano o wpływie pochylenia tylnej ścianki obudowy na charakterystykę dźwięku, wskazując, że zmienia to głębokość obudowy i może wpływać na brzmienie, choć nie jest to efekt fal stojących. Poruszono kwestie wzmacniaczy, sugerując minimalną moc 100-150 W dla efektywnego napędzenia subwoofera, z uwzględnieniem, że moc wzmacniacza powinna być dopasowana do parametrów głośnika. Wskazano na trudności w doborze i kosztach komponentów, a także na różnice w jakości i parametrach między markami. Wśród polecanych głośników wymieniono także Hertz HS 250, JBL GT4-12, Sony Xplod oraz Alphard CW1002C i CW1202C, z uwagą, że niektóre modele wymagają większej mocy i odpowiedniej obudowy. Podkreślono znaczenie poznania parametrów Thiele-Small (Qts, Vas, Fs) oraz prawidłowego strojenia obudowy w WinISD. Wskazano, że głośniki Tesla i Tonsil, choć nie zawsze estetyczne, oferują solidne parametry i trwałość. Porady obejmowały także kwestie konstrukcyjne, takie jak grubość ścianek obudowy i zastosowanie filtrów. Autorzy dyskusji zachęcają do nauki podstaw akustyki i eksperymentowania z różnymi konfiguracjami, aby osiągnąć satysfakcjonujący efekt basowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA