logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolne uruchamianie Windows XP po instalacji sterowników C-MEDIA CMI8738/C3DX

Robercik32 12 Mar 2006 10:29 3080 28
REKLAMA
  • #1 2404577
    Robercik32
    Poziom 10  
    Mam problem z karta dzwiekowa. Gdy zainstaluje strowniki do karty dzwiekowej to windows (WindowsXP) dluzej mi sie wlacza. Jak zniknie bootscren to mam czarne tlo i tak jest ok 1,5 min i dopiero po tym czasie zaczyna mi sie wlaczac windows. Jak odinstaluje sterowniki od dzwiekowki to komputer wlacza sie normalnie bez zadnych przerw :) tylko odrazu szybciutko. jesli wie ktos moze o co chodzi i jak to zmienic? ze by komputer sie wlaczal i dalej moglbym korzysatc z swojej dzwiekowki. Bardzo prosze o pomoc.

Moja dzwikowka to C-MEDIA CMI8738/C3DX pod PCI
    windows XP
    Plyte glowna mam firmy asrock jesli to cos pomoze.

Uzywalem juz sterownikow oryginalnych zalaczonych na plycie i rowzniez najnowszych sciagnietych ze strony producenta.
  • REKLAMA
  • #2 2404732
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Odepnij głośniki od wyjść i uruchom karte bez przewodów w wejściach ja mialem uszkodzony jack i tez tak samo wolno mi sie komp uruchamiał
  • #3 2407768
    Robercik32
    Poziom 10  
    Niestety to nie pomoglo w moim przypadku to nie jest wina wtyczek :)
  • #4 2407837
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Witam

Prawdopodobnie problem lezy po stronie oprogramowania do karty.

Czy po tym długim czasie jak już sie uruchomi komputer to karta działa poprawnie ??.

Prawdopodobnie windows ma problem z uruchomieniem miksera C-media i / lub innego programu związanego z obsługa karty. Spróbuj wyłaczyć w msconfig uruchamianie w/w programów i zobacz jaki będzie skutek.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2408356
    Robercik32
    Poziom 10  
    Niestety to tez nie przynioslo rezultatu. Nie pomoglo, tylko gdy odinstaluje sterowniki od karty ( w dodaj/usun programy) "PCI Audio Driver" to w tedy komputer sie wlacza normalnie tak jak powinnien. Tak wogule to mi sie przypomnialao ze to zaczelo sie dziac od kad wyszedl service pack 2 i go zainsatalowalem, wczesniej nie mialem takich problemow. Wiec dlugo mi to nie przeszkadzalo ale stwierdzilem ze wkancu trzeba cos z tym zrobic bo myslalem ze po formatowaniu i instalacji wszytkiego od poczatku bedzie dobrze, a tu nie stety nie :(
  • #6 2411645
    Artur k.
    Witam

Nadal nie wiem czy jak sie system uruchomi to czy karta odtwarza dźwięki czy nie, swoją droga SP2 to straszny szajs.

Pozdrawiam
  • #7 2411868
    Robercik32
    Poziom 10  
    jak sie uruchomi system to karta normalnie odtwarza dziwek bez zadnych problemow :) dziala w 100%
  • #8 2411879
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Przedewszystkim to sprawdź jakie są przerwania-może jest konflikt. Oraz sprawdź wszystkie usługi w Xp czy te które powinny być włączone są włączone. W internecie znajdziesz optymalizację usług.Pewnie jakaś usługa długo się uruchamia, bo jest zależna od innej, która ta z kolei jest wyłączona (np.). Na potwierdzenie sprawdź bootivisem i zobacz czasy.
  • #9 2411924
    Robercik32
    Poziom 10  
    anddd heh przykro mi ale niestety nie wiem jak sprawdzic przerywanie, oraz jak sprawdzic wszytkie uslugi XP i ktore powinny bydz wlaczone. Optymalizacje postaram sie znalesc w internecie.
    i nie wiem co to jest bootivis , domyslam sie ze to jakis program. postaram sie w cos takiego wyposazyc.
    pozdrawiam
  • #11 2412040
    Robercik32
    Poziom 10  
    skonfigurowalem sobie uslugi tak jak tam zalecali i dalej nic :) ciagle to samo.a le byc moze ze to problem z przeywaniem ? jak to sprawdzic ?
  • REKLAMA
  • #12 2412108
    anddd
    Poziom 24  
    To teraz wyjmij kartę dźwiękową i włóż do innego wolnego slotu. Jeśli to nie pomoże to:
    Przerwanie sprawdzisz następująco (choć teraz wątpię by to było to, bo karta później dobrze pracuje):
    właściwości systemu - menedżer urządzeń (tu przy okazji zobacz czy masz jakieś żółtki) - zakładka widok - zasoby według połączeń - żądanie przerwania (IRQ).
    Karta dźwiękowa powinna wykorzystywać jeden IRQ i znikim się nie dzielić.

Czy płyta nie ma dźwiękówki zintegrowanej?
  • #13 2412456
    Robercik32
    Poziom 10  
    karta z nikim sie nie dzieli wykorzystuje jeden IRQ. I tak plyta ma zintegrowana karte dzwiekowa ale jest wylaczona w BIOS-ie. sprawdze jeszcze jak bedzie gdy wloze pod inny slot.

Dodano po 18 [minuty]:

Jak wlozylem karte do innego slotu rezulata byl ten sam ( kurcze za nim zainsatlowalem sterownik tak szybko sie wlaczyl to bylo pikne :) ) wlaczal sie dlugo oczywiscie po instalacji sterownika. ale zauwazylem ze gyd sie instaluje streownik to na koniec instalacji jest napisane ze oczukuje na na jakas odpowiedz od akrty czy jakies wykrywanie jej jest dokladni enie wim o co chodzi w kazdym badz razie dlugo to trwa i przestaje mi dzialac myszka , wogule kursor stoi w miejscu, nie reaguje na ruch. Myszke mam optyczna logitech podlaczona pod USB.
    dopiero jak sie zainstaluje ten sterownik co dlugo trwa to myszka wraca do zycia.
  • REKLAMA
  • #14 2412723
    anddd
    Poziom 24  
    JUż miałem pisać, że sterownik jest niekompatybilny a przed chwilą zauważyłem, że sam mam taką dźwiękówkę pod XP SP2 (w pracy :)......
    Skąd masz sterowniki? Pewny ich jesteś...?
    we właściwościach audio jest :
    dostawca sterownika: c-media
    data sterownika:2002-11-27
    wersja sterownika:5.12.1.643
    podpis cyfrowy: microsoft windows..........
    Proponuję na czas instalacji powyjmować zbędne chwilowo karty: sieciowe, modemy, telewizyjne.
  • #15 2412903
    Robercik32
    Poziom 10  
    dostawca: C-Media
    Data sterownika: 2002-11-27
    wersja sterownika:5.12.1.643
    podpis cyfrowy: Microsoft Windows Hardware Compatibility Publisher

Wiec jak widac mam tak same sterowniki jak Ty :). ale sprawdze jeszcze raz instalujac gdy wszytko bedzie wyjete z PCI

Dodano po 53 [minuty]:

O ja ! sprawdzilem wszytko po kolei ! i znalazlem przyczyne! Gdy odlacze kableki od USB myszke,kamerke,drukarke to komputer normalnie sie wlacza.Gdy podlacze obojetnie co ktores ztych 3 rzeczy to odrazu bedzie sie komputer dlugo wlaczal.
    anddd masz moze jakies pomysly ? co to za konflikt tu taj mam dzwiekowki z portami USB ?
  • #16 2413226
    Artur k.
    Witam

Po 1 :

Nie wiem po co te kombinacje z przerwaniami, skoro karta działa to znaczy ze przerwania, przestrzeń adresowa i wszystkie inne zasoby są ok.

Po 2:

Czy zależy Ci na tym sofcie który jest dołaczony do karty (mam na myśli mikser, efekty i te inne pierdoły).
    Jeśli nie to ja bym spróbował zainstalować sam sterownik, bez żadnych aplikacji dodatkowych.

Co do tego kłopotu z USB to moze masz za słaby zasilacz ??

Pozdrawiam
  • #17 2413374
    Robercik32
    Poziom 10  
    Artur k. instaluje zawsze tylko same sterowniki bez zadnego dodatkowego softu, zadnych dodatkow.
    Zasilacz mam dobry bo kupilem nowy jakis miesiac temu :) 350 Watt.
  • #18 2414836
    anddd
    Poziom 24  
    Czasami i te 350W może nie wystarczyć.Nie wiemy jakiej marki jest ten zasilacz.Jedynie co mogę Ci doradzić to zainstalować nowe sterowniki do płyty głównej i usb (usb 2.0 ?).Jak masz miernik to można byłoby zmierzyć napięcie gniazdka USB oraz zasilacz. Możesz na moment wyłączyć FDD, CDR-y, dodatkowe dyski... i sprawdź jak się wtedy system zachowa. W biosie wyłącz zbędne porty com i lpt.
  • #19 2415446
    Robercik32
    Poziom 10  
    to wszytko nie pomoglo :) jedeyne co pomaga to dalej odlaczenie wszytkiego od usb ( Usb mam 2.0).
    wiec tak zasilacz kiedys mialem stary 200w i bylo wszytko ok , pozniej mialem beznadziejnie kiepski zasilacz 300w teraz mam zasilacz nowy 350w firmy POWERTEC.Ale chodzi o to ze przypomniala mi sie jeszcze jedna nastepujaca rzecz.kiedys jak mialem widnowsa xp pro bez service pack wszytko bylo ok .
    pozniej jak mialem windowsa xp pro z sp 1 tez bylo ok aczkolwiek w obydwoch przypadkach w menadzerze urzadzen >sprzet sterowniki do USB byly nie zainstalowane( na zulto znak zapytania) i wszytko gralo normalnie usb dzialalo pomimo tego ze nie bylo zainstalowane.Na plycie ze sterownikami od plyty glownej byla zakladka instaluj USB i gdy sie na nia kliknelo to nie bylo sterownikow tylko jakies linki i Scr stron microsoftu jak sobie je zainstalowac.Ogulnie bylo napisane ze beda dzialac bez sterownikow ale jesli chcesz to sobie jakies tam pobierz.I od kad zainstalowalem sp2 , apozniej nawet windowsa xp pro zintegrowanego z sp2 to usb w menadrzeze urzadzen byly ju zzainstalowane i od tego czasu tak dlugo sie wlacza mi windows.I tak sobie teraz pomyslaalem ze moze wystarczy odinstalowac te sterowniki od USB co windows je sam zainsatlowal i moze bedzie wszytko grac!? Tylko ze j anie mam pojecia gdzie one sa co mam odinstalowac i gdzie :) Moja konfiguracja aktualnie to windows xp pro z sp2.prosze o pomoc z tymi USB
  • #20 2415751
    Artur k.
    Witam

Generalnie to z SP i USB sytuacja wygląda tak :

Samo USB bez dodatku SP1 będzie działało jaki USB 1.1, dopiero instalacja SP1 umożliwia obsługe USB 2.0 ( o ile kontroler na to pozwoli) i dlatego w sterownikach do płyty masz linka do strony majkroszitu (żeby pobrać niezbędne poprawki).
    SP2 to dość nieudany pakiet i tak naprawde powoduje mase problemów i jeszce więcej błędów (u mnie z SP2 kursor myszki sie sam przesuwał po ekranie).
    W tej sytuacji proponowalbym zainstalowanie samego win XP a jeśli to konieczne to win XP z SP1.

Kolejna sprawa to zasilacz, firma "powertec" nie budzi mojego zaufania. Jeśli możesz to spisz z zasilacza napięcia i prądy jakie on dostarcza, napisz równierz czy urządzenia USB które podłączasz mają oddzielny zasilacz czy biorą napięce z portu USB.

Pozdrawiam
  • #21 2415761
    Robercik32
    Poziom 10  
    wiec tak myszka jest optyczna i siweci na czerwono wie czerpie raczej prad z usb to samo sie tyczy kamery jest zwykla tania kamera internetowa creative , wiec raczej tez czerpie prad z usb acz kolwiek ja mam od n edawna a problem mialem juz wczeniej.

dane zasilacza :Model: LC
    Moc zasilania: 350W
    Standard zasilania: ATX
    Ilość złącz dla stacji dysków: 2
    Złącza IDE: 4
    Złącza SerialATA: 0
    Natężenie przy napięciu +3.3V: 28A
    Natężenie przy napięciu +5V: 25A
    Natężenie przy napięciu +12V: 16A
    Natężenie przy napięciu -5V: 0,3A
    Natężenie przy napięciu -12V: 1.0A
    Natężenie przy napięciu +5VSB: 2.0A
    Wymiary zasialcza: 150x142x85mm
    Złącze pod płyty Pentium 4: Tak

tu link do niego :) http://www.shift.sklep.pl/index.php?t=w&id=6782&idk=49
  • #22 2415789
    Artur k.
    Witam

Wynikałoby z tego ze wine za całą sytuacje ponosi SP2, co prawda zasilacz nie budzi zaufania ale to co jest napisane w paramatrach wygląda wporządku ( o ile te dane są prawdziwe ). USB nie da sie odinstalować, wiec musisz zmeinić winde, niestety kłania sie tu taj formatowanie dysku i instalacja innej wersjii ( z SP1 lub bez ).
    Chyba ze pogodzisz sie z tym ze komputer sie bedzie długo uruchamiał.

Jak narazie innych pomysłów nie mam

Pozdrawiam
  • #23 2415798
    Robercik32
    Poziom 10  
    heh no trudno dzieki za pomoc. a tylko jeszcze spytam czy jak np kupie inna karte dzwiekowa to czy bede tesz mial takie problemy czy raczej nie powinienem ich miec ?
  • #24 2416049
    anddd
    Poziom 24  
    Nie poddawaj się tak...
    To że spisałeś dane zasilacza to nic nam nie da, bo to nie odzwierciedla rzeczywistego pomiaru napięć. Czy masz zainstalowane wszystie poprawki microsoftu? Jesli masz windows "do celów edukacyjnych" to ściągnij autopatchera.
    Następna sprawa: czy użyłeś Microsoft Bootvis?.W tym programiku jest optymalizacja uruchamiania systemu i warto byłoby spróbować.
    Jeśli to nic nie da to zainstaluj od nowa system z uwzględnieniem właściwej kolejności sterowników-jest to bardzo ważne. Na elektrodzie jest szeroki opis jak najlepiej zainstalować system.
    Podejrzewam, że chipset półyty głwnej nie radzi sobie z We/WY. Podaj dokładny model płyty.
  • #25 2416351
    Robercik32
    Poziom 10  
    nie uzylem programu bootvis ale zaraz go sciagne.heh jesli sie zdecytduje na formatowanie i instalowanie od nowa to nie predko mam swiezy system jakis moze tydzien dopiero :) wiec format moze dopiero za 6 miesiecy :)a moja plyta to

Asrock K7S8X R3.0

CPU :
    Socket 462 , supporting AMD Sempron™ , Athlon, Athlon XP, Duron
    FSB 333/266/200 MHz

Chipset:
    SiS746FX
    Hybrid Booster:

CPU Multiplier,
    CPU Vcore adjustment,
    CPU Frequency Stepless Control
    AGP/PCI frequency fix
    ASRock U-COP, Boot Failure Guard (B.F.G)

Memory:

3 x DDR DIMMs, DDR400/333/266
    DDR 266/200 Max. 3GB
    DDR 333 Max. 2GB
    DDR 400 Max. 1GB

Slots:

1 x AGP 8X/4X 1.5Volt
    PCI 5 slots, PCI 2.2

VGA:
    N/A

Audio:

AC97 CODEC
    5.1 Channel 3D

LAN:

802.3u, 10/100 Ethernet LAN, WOL supported

Modem:
    N/A

Connector:

IDE 2 x ATA 133/100/66/33
    Floppy 1 connector
    1 x SIR

ASROCK I/O:

Keyboard PS2 x1
    Mouse PS2 x1
    USB 2.0: 4 ports default on rear panel + 2 ports upgrade via header
    Serial 1
    Parallel 1
    Game/MIDI 1
    LAN 1 x RJ45
    Audio I/O Line In/Line Out/Mic.

ASRock U-COP:

ASRock Universal CPU Overheating Protection

Other Connector:

CPU/Chassis FAN connectors
    20 pin ATX power connector
    CD/AUX/ audio in
    Front panel audio connector

BIOS Feature:

2Mb AMI BIOS with ACPI, SM BIOS 2.3.1, PnP

Manageability:

WOL,WOR

Support CD:

Drivers,
    Anti Virus Software,
    ASRock PC DIY Live Demo,
    Audio Player, etc..

Accessories:

Multi-languages Quick Installation Guide
    Support CD
    Floppy/ATA 100 cables

Form Factor:

ATX , 12"x7.5"

Dodano po 12 [minuty]:

sciagnolem i zainstalowalem program Bootvis ale szczerze sie przyznam ze nie mam pojecia co ja mam znim zrobic :) nie wiem po co mi to i jak to obsluzyc :) jakas podpowiedz ??

Dodano po 42 [minuty]:

uzylem programu Microsoft Bootvis i nie przynioslo to zadnych rezulatow. ni ewiem czy mialem to zrobic co zrobilem ale wybralem opcje "optymize system"
  • Pomocny post
    #26 2418554
    anddd
    Poziom 24  
    To sprawdź jeszcze w biosie. Podobno są 3 różne ustawienia odnośnie USB. Poza tym jaką masz wersję biosu. Wersja 2.20 umożliwia włączenie i wyłączenie kontrolera USb2.0
    Jak instalowałeś system to winXP zintegrowany z SP2 czy osobno? Lepiej gdy od razu jest SP2.
    sorry, bios jest nowy (dojrzałem po czasie).
  • #27 2419301
    Robercik32
    Poziom 10  
    windows xp jest zintegrowany z sp2 zaraz udam sie dobiosu cos po kombinowac i napisze co mi tam wyszlo :)
  • Pomocny post
    #28 2419380
    artur_wroc
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Błąd w sterownikach USB

Microsoft potwierdził, że w systemie Windows XP SP2 występuje błąd w sterownikach magistrali USB 2.0. Jego skutki są szczególnie dotkliwe w laptopach, gdyż uniemożliwia on procesorowi przejście w stan obniżonego zużycia energii po podłączenia zewnętrznego urządzenia do złącza USB (myszka, pendrive). Problem szczególnie widoczny jest w laptopach wyposażonych w procesory dwurdzeniowe. Microsoft pracuje obecnie nad rozwiązaniem nagłośnionego problemu, o którym wiedziano już wcześniej.

moze to jest przyczyna z tego co wiem to narazie jeszcze chyba niema oficjalnej łaty na to :-) pozdro
  • #29 2419399
    Robercik32
    Poziom 10  
    anddd udalo sie !!! dziekuej Ci bardzo za pomoc. Nigdy nie mysalalem i nawet nie wpadlem na to ze wystarczy cos zmienic w biosie :). Komputer mi sie wlacza normalnie juz be zadnych dlugich przerw:).Mianowicie wylaczylem jakas opcje co chyba dawal wsparcie dla usb 2.0 to chyba znaczy ze poprostu teraz moje usb nie bedzie pracowac jako 2.0 tylko chyba wolniej ale to nic raczej mi to nie przeszkadza w zaden sposob. jeszcze raz dziekuje.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wolnego uruchamiania systemu Windows XP po instalacji sterowników karty dźwiękowej C-MEDIA CMI8738/C3DX pod PCI na płycie głównej ASRock K7S8X R3.0. Po instalacji sterowników system długo pozostaje na czarnym ekranie po boot screenie, a myszka USB przestaje reagować na czas oczekiwania. Problem pojawił się po instalacji Service Pack 2 (SP2) dla Windows XP. Karta działa poprawnie po uruchomieniu systemu, a konfliktów IRQ nie stwierdzono. Odłączenie urządzeń USB (myszka, kamera, drukarka) eliminuje opóźnienie, co wskazuje na konflikt między sterownikami USB 2.0 a kartą dźwiękową. Zasilacz o mocy 350W (model LC firmy POWERTEC) jest nowy, ale nie wyklucza się problemów z zasilaniem USB. Zalecano wyłączenie w BIOS-ie wsparcia USB 2.0, co rozwiązało problem kosztem obniżenia prędkości portów USB. Microsoft potwierdził błąd w sterownikach USB 2.0 w Windows XP SP2, który może powodować problemy z urządzeniami USB i opóźnienia w uruchamianiu systemu. Proponowano także instalację systemu z SP1 lub bez dodatków SP, aktualizację sterowników chipsetu i USB oraz użycie narzędzia Bootvis do optymalizacji startu systemu. Ostatecznie wyłączenie wsparcia USB 2.0 w BIOS-ie pozwoliło na normalne uruchamianie systemu z kartą dźwiękową C-MEDIA CMI8738/C3DX.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA