logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • #1 2405943
    MatiasPL
    Poziom 11  
    Mam pytanie czy wierzycie w lewitacje:)?? Bo ja akurat nie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2405991
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Koledze chodziło chyba o lewitacje, w sensie unoszenia się ludzi pod wpływem medytacji.

Osobiście w to nie wierze, podobnie jak w UFO i Boga.
  • #5 2408534
    MatiasPL
    Poziom 11  
    dokladnie chodzilo mi o to że takie cos jak lewitacja przez buddyzm to bajka to wszystko to tylko iluzja
  • #6 2408909
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    christo napisał:
    Osobiście w to nie wierze, podobnie jak w UFO

Chodzi koledze o kosmitów w ogóle, czy UFO o jakim mamy okazję od czasu do czasu słyszeć tu, na naszej planecie?

Cytat:
    chodzilo mi o to że takie cos jak lewitacja przez buddyzm to bajka

Żadne naukowe przesłanki nie wykazują, aby lewitacja ludzi była możliwa. I co ciekawe, zjawisko zostało wykreowane w czasach gdy ludzie byli na tyle ciemni, że byli w stanie uwierzyć we wszystko. Czy do kogoś natomiast dziś doszły realne wieści o jakimś człowieku który umie unosić się w powietrzu? Czysta, niezwykle efektowna iluzja...
  • #7 2409039
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    To, że gdzieś w kosmosie, istnieją inne formy życia wydaje mi się prawdopodobne. Ale za to, absolutnie nie wierze w to, że na ziemie przylatują obce statki kosmiczne, lub że są porywani ludzie. Uważam, że są to wymysły ciemnych (w znaczeniu psychicznym) ludzi, lub celowe oszustwa w celach zarobkowych.
  • #8 2409089
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Do sprawy lewitacji można podejść: jest całkowicie możliwa, pod warunkiem odpowiednio głębokiej medytacji. Jak do tej pory nikt tak głęboko się nie zamedytował, aby lewitować. Aczkolwiek wiele osób twierdzi że to robiło.
    Ciekawostką jest że ludzie wydają grubą kasę aby się tego nauczyć, choć nikt tego jeszcze nie zrobił.
    UFO - jak najbardziej jest rzeczą istniejącą i wielokrotnie obserwowaną, fotografowaną i filmowaną. Bo czym jest UFO? Po naszemu NOL - czyli Niezidentyfikowany Obiekt Latający. Potem takie UFO się identyfikuje, przez co przestaje być UFO, a staje się IFO (po naszemu z NOL robimy ZOL - Zidentyfikowany Obiekt Latający) będący nowym typem samolotu, balonem, lub jest to np Wenus.
  • REKLAMA
  • #9 2410003
    MatiasPL
    Poziom 11  
    oto ja od razu mowie lewitacja bez trzymanek i zadnych sztuczek
    Załączniki:
    • mojalewitacja1.zip (108.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2411773
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    MatiasPL - jesteś bogaty. James Randi płaci 1000000$ za jakiekolwiek zjawisko paranormalne. Pisz do niego: http://www.randi.org/
  • #11 2413915
    MatiasPL
    Poziom 11  
    Spoko ale zal mi klawiatury-tutaj kolejny filmik z moim udzialem:0
    Załączniki:
    • LewitacjaInne.zip (2.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2414079
    Twister0
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Anty-nobel za rok 2003 (chyba) został przyznany za wylewitowanie żaby, która przeżyła ten eksperyment, w polu magnetycznym 220 (!) Tesli.
  • #13 2414143
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ciekawe jak długo ta żaba trenowała medytację.
  • #14 2414573
    MatiasPL
    Poziom 11  
    Niezła ta żaba musiaala byc ze przeżyła
  • #15 2432326
    Twister0
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Coś koło 5 minut, bo dłużej nie umieli chłodzić elektromagnesów:)
  • #16 2432428
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Cytat:
    w polu magnetycznym 220 (!) Tesli.
    - ciekaw jestem jak się wytwarza takie pole, zwłaszcza przez 5 minut?
  • #17 2433314
    MatiasPL
    Poziom 11  
    napewno maja jakies sposoby:)a wy wierzycie w cialo subtelne-telekineze??
  • REKLAMA
  • #18 2438888
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4260
    Zapewne wytwarzanie 220T _stałego_ pola nie jest łatwe - Kapica umiał wytworzyć chyba kilkanaście T,
    i przez długi czas nikt nie umiał pobić jego rekordu, potem okazało się, że jego cewki miały kształt zbliżony
    do konfiguracji bezsiłowej - dlatego mogły wytrzymać takie silne pola. A 220T to 200x większa siła...

Oczywiście w konfiguracji bezsiłowej nie stanowi to problemu, jest kwestia dokładności wykonania.
    No i materiału nadprzewodzącego na uzwojenie, który będzie takim w polu 220T, bez tego trudno...
    no, chyba że się dysponuje bardzo dobrym chłodzeniem i bardzo dużą mocą do zasilania.
  • #19 2826472
    Krzysztof10
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    Temat był dawno ale się przypne ,zastanawiał się ktoś z was dlaczego ufo z reguły mają kształt dysku ,jakby dwóch talerzy . Moim zdaniem jeśli są ,to robione są na wzór kształtu galaktyk
  • #20 2826959
    tomek-o
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Zdążyłem kliknąć "Tak" (lewitacja magnetyczna, ultradźwiękowa), a tu patrzę, że Wy o jakiejś paranormalnej lewitacji rozmawiacie. Chyba trochę nie to forum ;)
    Natomiast UFO ma kształt dysku z tego samego powodu, dla którego kosmici w środku są koloru zielonego. Po prostu ktoś tak sobie wymyślił i teraz stało się to standardem w kulturze masowej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wiary w lewitację, zwłaszcza w kontekście medytacji buddyjskiej i zjawisk paranormalnych. Większość uczestników uważa, że lewitacja ludzi jest niemożliwa i stanowi efekt iluzji lub oszustwa, nie mając potwierdzenia naukowego. Wspomniano o komercyjnych próbach nauki lewitacji oraz o nagrodzie Jamesa Randiego za dowód zjawisk paranormalnych. Poruszono także temat lewitacji magnetycznej, gdzie eksperyment z żabą w polu magnetycznym 220 Tesli został wyróżniony nagrodą Anty-Nobel. Omówiono trudności techniczne w generowaniu tak silnych pól magnetycznych, w tym kwestie chłodzenia elektromagnesów i materiałów nadprzewodzących. Wątek UFO pojawił się jako zjawisko obserwowane i dokumentowane, z wyjaśnieniem, że UFO to niezidentyfikowany obiekt latający, który po identyfikacji przestaje być UFO. Dyskusja zawiera także refleksje na temat kształtu UFO oraz kulturowych stereotypów dotyczących kosmitów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA