logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na Toshiba Satellite L40 - błąd podczas bootowania płyty

Pixelmen 28 Mar 2008 18:41 2140 16
REKLAMA
  • #1 4966014
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam
    Mam problem z instalacją systemu na świeżo kupionym laptopie. Kupiłem go ze sklepu bez systemu i sterowników (Toshiba satellite L40, Pentium Core Duo/2048RAM/160GB)

Po włożeniu płyty z win XP płyta bootuje się, rozpoczyna sie instalacja po chwili wyskakuje komunikat:

:arrow: Instalacja Windows XP na Toshiba Satellite L40 - błąd podczas bootowania płyty

Co mam zrobić? Potrafi ktoś pomóc w instalacji systemu?
    Dodam, że odpadają usterki płyty, ponieważ testowałem na 2 kopiach i zawsze to samo...
    Na obecną chwile mam zainstalowanego Linuxa Ubuntu, nic do niego nie mam, jednak dużo rzeczy na nim nie chodzi więc wole XP
  • REKLAMA
  • #2 4966089
    nikifor123
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Wykluczasz błąd Ramu ,taktowania procesora-jak sie da to obniż częstotliwość na czas instalacji systemu,płyty z systemem.Jeżeli miałeś już zainstalowany Linux ,to sprobuj xp instalować na czysty dysk.
  • REKLAMA
  • #4 4966242
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Próbowałeś xp z zintegrowanymi sterami do sata, bo zapewne dysk sata siedzi w nim?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4967175
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4844
    Sterowniki należy pobrać ze strony producenta , a dograć można na 2 sposoby :
    1- wczytać je podczas startu instalatora winXP
    2- zintegrować sterowniki SATA programem NLite .
  • REKLAMA
  • #8 4969009
    pawello148
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Sterowniki są na płycie do płyty głównej, i wystartuj z tego cd a następnie zrób na pendrivie lub na dyskietce sterowniki. Następnie włóż płytę z Windowsem i w takcie startu płyty wciśnij F6 i tyle :)
  • #10 4974630
    Pixelmen
    Poziom 23  
    No więc pościągałem sterowniki z linka kolego "axelakis ", dodałem je za pomocą nLite do XP i dalej to samo;/ ...
  • Pomocny post
    #11 4974745
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4844
    Zamieść nam pełną specyfikacje komputera - jak najdokładniej opisz co masz w nim z hardware.

Inaczej pytając - czy coś zmieniałeś w tej fabrycznej konfiguracji ?

EDIT:
    Podaj dokładnie w jakim momencie wyskakuje ci ten BSOD , jeśli przed menadżerem partycji to znaczy że sterowniki SATA nie są winne , a tym samym winne są inne elementy .
    Więc przed instalacją wejdź w BIOS i wyłącz wszystkie możliwe urządzenia typu : karta dźwiękowa , Lan , WiFi , IRDA czy nawet porty zewnętrzne jeśli masz taką możliwość - włączysz je dopiero po ewentualnej instalacji systemu .
  • Pomocny post
    #12 4974979
    comer3
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Poszukaj na sieci Windows MX v6 - to taki już przerobiony XP SP2 - dołożone są w nim sterowniki SATA do kilku chipsetów od laptopów i trochę sterów do dźwięku.. Mam go postawionego na L40-14F i przy instalacji nie było żadnych kłopotów... Jeżeli i u Ciebie uda się go postawić bez "niebieskiego ekranu", to będziesz mógł wykluczyć problemy z hardware.. ;)

Poza tym jeśli nie miałeś zintegrowanych sterów SATA, to przy instalacji powinien pokazać Ci się komunikat, że nie znaleziono dysku, a nie ekran z BSOD... W tym wątku gość miał taki sam błąd - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic589642.html i rozwiązał go instalując Xp z SP2, no więc jak nie będziesz ściągał MX'a, tylko będziesz zabierał za zintegrowanie sterów z płytką, to najlepiej integruj z Xp SP2, a nie z samym czystym Xp ..;)
  • #13 4974998
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    w MX'ach nie ma dokładanych sterów, tylko są one wywalane całkiem aby zminimalizować mase instalki
  • #14 4975076
    Pixelmen
    Poziom 23  
    No więc tak, komputer sie uruchamia, naciskam dowolny klawisz w celu bootowania płyty. Niebieski ekran wystakuje po chwili, zanim dochodzi do menu w którym moge formatować czy dzielic partycje... Będe musiał spróbować z tym Windowsem MX v6
  • Pomocny post
    #15 4975097
    comer3
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Kolego spinnaker może tak było we wcześniejszych wersjach, ale w Windows Mx v6 są dołożone stery..
    Opis autora:

"-posiada zintegrowane Driver Packs ze strony http://driverpacks.net:
    • DriverPack Chipset
    • DriverPack LAN
    • DriverPack MassStorage (pełne wsparcie SATA)
    • DriverPack Sound A"

SATA i audio na pewno są, bo jak pisałem wyżej instalowałem ten system na Toshibie L40-14F i bez problemu wykryło dysk SATA, a po instalacji dźwięk był od razu bez doinstalowania poprawek i dodatkowych sterów...
  • #16 4975117
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Tak więc ściągam tego MX v6 i mam nadzieje, że to rozwiąże mój problem :)
    Jak skończę dam znać co i jak...
  • #17 4975553
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Pixelmen napisał:
    Tak więc ściągam tego MX v6 i mam nadzieje, że to rozwiąże mój problem :)
    Jak skończę dam znać co i jak...

To kolega da znać na jakimś forum prowadzonym przez "producenta" tego systemu. Nasze Forum nie jest zainteresowane dyskusjami dotyczącymi pirackiego oprogramowania. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP na laptopie Toshiba Satellite L40 z procesorem Pentium Core Duo, 2GB RAM i dyskiem 160GB. Po uruchomieniu instalacji z płyty pojawia się niebieski ekran błędu (BSOD) przed menu partycjonowania. Płyta instalacyjna jest sprawdzona i problem występuje na dwóch kopiach. Dyskusja wskazuje, że przyczyną jest brak odpowiednich sterowników SATA podczas instalacji XP, gdyż dysk jest podłączony przez kontroler SATA, którego standardowy instalator XP nie obsługuje. Zalecane jest pobranie sterowników SATA ze strony producenta Toshiba i dołączenie ich do instalatora XP za pomocą programu nLite lub wczytanie ich podczas instalacji przez naciśnięcie F6. Alternatywnie sugerowano użycie zmodyfikowanej wersji Windows MX v6, która zawiera zintegrowane sterowniki SATA i inne sterowniki potrzebne do instalacji na laptopie Toshiba L40. Dodatkowo zalecane jest wyłączenie w BIOS-ie niepotrzebnych urządzeń peryferyjnych na czas instalacji, aby wykluczyć inne potencjalne konflikty sprzętowe. Próby integracji sterowników SATA z czystym XP bez SP2 nie przyniosły efektu, a BSOD pojawia się przed etapem wyboru partycji, co wskazuje na problem z obsługą kontrolera dysku. Ostatecznie użytkownik planuje przetestować instalację z Windows MX v6, licząc na rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA