logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przed zakupem aparatu cyfr. w sklepie - na co zwrócić uwagę?

Ros5 14 Mar 2006 02:51 2033 9
REKLAMA
  • #1 2411671
    Ros5
    Poziom 11  
    Witam, jestem przed zakupem mojego pierwszego aparatu cyfrowego (na 95% będzie to Canon A610). Potrzebuję rady bardziej doświadczonych, na co zwracać uwagę w sklepie, przy odbiorze aparatu, w poszukiwaniu ewentualnych wad egzemplarza takich jak np. wypalone piksele na LCD. Czy jest jeszcze coś, co można łatwo na miejscu przetestować przed zakupem, by uniknąć potem ew. reklamacji i odsyłania aparatu?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2413447
    wroblewg
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    1. czy nie ma dead pixeli na matrycy
    2. czy nie wciskają ci sprzętu ze śmieciami w optyce lub ekranie
    3. sprawdzić jak ostrzy, czy zoom chodzi jak należy.
    4. Oczywiście LCD
    5. działanie przełączników, wajch itp
    6. Czy masz komplet - instrukcje/soft/kable itp.
    7. Dokumenty: Gwarancje, dowód zakupu

:)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2414631
    wroblewg
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Kolega bardzo przytomnie wybrał model :)
    Ros5 napisał:
    (na 95% będzie to Canon A610).
  • #6 2415457
    Ros5
    Poziom 11  
    Dzięki za rady. Jako noob mam parę dodatkowych pytań: gdzie patrzeć w poszukiwaniu dead pikseli na matrycy, czy będę musiał zrobić zdjęcie, żeby się przekonać czy są?
  • #7 2421565
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    Fotka na jednorodnym tle (matryca - hot pixel)

Display - poogladaj dobrze na jasnym pozniej na czarnym tle.

Z matrycą "pół biedy", jesli zas bedziesz miec dead pixele na display'u to . . . Canon uważa, że 99,99% pixeli musi być sprawnych wiec przy pojedynczych sztukach nie nadaje sie display do wymiany.

Odnosnie CANONa A610 - bardzo dobry wybór, ale nie przeplacaj i kup za posrednictwem netu (chyba, ze masz jakies przeciwwskazania).

www.fotobasia.pl
  • #8 2425620
    Ros5
    Poziom 11  
    wilde_hilde napisał:
    Fotka na jednorodnym tle (matryca - hot pixel)
    No ale w sklepie tego raczej nie sprawdzę... chyba, że łaskawcy pozwolą mi podłączyć aparat do kompa/obejrzeć zdjęcie na monitorze?
    wilde_hilde napisał:
    Odnosnie CANONa A610 - bardzo dobry wybór, ale nie przeplacaj i kup za posrednictwem netu (chyba, ze masz jakies przeciwwskazania).
    Za pośrednictwem netu nie będę mógł w ogóle sprawdzić aparatu przed zakupem :?
  • REKLAMA
  • #9 2966250
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    w przypadku canona sprawdz czy tuleja obiektywu zarówno po wysunięciu i schowana (off) jest centralnie w środku obudowy aparatu. ja kupiłem przesuniętą w góre i teraz pierścien do zakładania opcjonalnych filtrów rysuje mi tuleje obiektywu.
  • #10 2976207
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Ja chciałem sobie kupić Kodak Easy Share C340
    http://www.cyfrowe.com.pl/img/product_1130238667_1573838817_C340.jpg
    Kosztuje coś koło 500zł, i chyba jest wart ceny....

Rozdzielczość CCD 5 MP
    Rozdzielczość obrazu 2576 x 1932
    Pamięć SD,MMC
    Czułość(ISO) ISO 80, 100, 200, 400
    Obiektyw (odpowiednik 35mm): 34-102 mm
    Zoom cyfrowy 5x
    Zoom optyczny 3x
    Autofokus TAK TTL-AF
    Ostrość ręczna NIE
    Ustawianie ostrości od 0.13m do nieskończoności
    Funkcja makro od 0.13m(W) / 0.22m(T) do 0.7m
    Balans bieli Automatyczny balans bieli
    Przesłona F2.7 (W) - F4.6 (T)
    Migawka 4-1/1400s
    Korekcja ekspozycji programowa automatyka ekspozycji, programy tematyczne
    System fotometryczny centralnie ważony
    Lampa błyskowa TAK
    Złącze lampy błyskowej NIE
    Format zapisu danych JPEG, MOV
    Obraz ruchomy TAK
    Zapis dźwięku TAK
    Samowyzwalacz TAK 10s
    Wizjer optyczny TAK
    Wyświetlacz LCD 1,6", 71.760 pikseli (312x230), 87% pokrycia kadru,odświeżanie: 30fps
    Złącza USB, wyjście audio/wideo (NTSC lub PAL), złącze stacji dokującej (KODAK EASYSHARE Camera Dock Series 3)
    USB 2.0
    IrDA NIE
    Zasilanie 1xCRV3 bateria litowa, 2xAA akumulatorki Ni-MH
    Wymiary 91.9 x 65.3 x 35.3 mm
    Waga 145g
    W zestawie - pasek na rękę - kabel USB - kabel audio/wideo - baterie - CD-ROM (KODAK EASYSHARE Software) - stacja dokująca / drukująca (opcja)

Podsumowanie tematu

✨ Przy zakupie aparatu cyfrowego, zwłaszcza modelu Canon A610, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów technicznych i kompletność zestawu. Należy sprawdzić obecność dead pikseli na matrycy wykonując zdjęcie na jednolitym tle oraz dokładnie obejrzeć wyświetlacz LCD na jasnym i ciemnym tle, gdyż Canon dopuszcza niewielką ilość uszkodzonych pikseli na ekranie bez wymiany. Ważne jest także sprawdzenie działania zoomu, autofokusa, przełączników i mechanizmu obiektywu, zwracając uwagę na ewentualne przesunięcia tulei obiektywu, które mogą powodować uszkodzenia przy montażu filtrów. Należy upewnić się, że w zestawie znajdują się wszystkie akcesoria, instrukcje, oprogramowanie oraz dokumenty gwarancyjne i dowód zakupu. W przypadku aparatu HP odradzano zakup ze względu na problemy z mechanizmem obiektywu. Dodatkowo, zakup przez internet może być korzystny cenowo, ale ogranicza możliwość wcześniejszego testowania sprzętu. W dyskusji pojawiła się także propozycja modelu Kodak Easy Share C340 z parametrami technicznymi i funkcjami, które mogą zainteresować kupujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA