logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeskakiwanie płyt. DVD Liteon 1693, Liteon SHW 160 P6S.

wojbu2 14 Mar 2006 23:26 1329 12
REKLAMA
  • #1 2415434
    wojbu2
    Poziom 11  
    Nie mam pojęcia co jest.

Nagrywam muzykę na dobre płytki z prędkością x8 lub x16.
    Najpierw nagrywałem na nagrywarce dvd liteon 1693, zareklamowałem ją w sklepie ponieważ wszystkie nagrania po odtwarzaniu przeskakiwały jak na czarnej płycie. Wcześniej zmieniałem bios na najnowszy i nic.
    Po reklamacji dostałem na wymianę innego liteona SHW 160 P6S. Sprawdziłem i znowu to samo. Znowu zmieniłem bios na najnowszy i bez zmian.
    "Przeskakuje" dalej na każdym odtwarzaczu nawet z nagrywarki w kompie.
    Ten sam materiał uprzednio w MP3 z dysku komputera gra jak trzeba.

Pomocy !
  • REKLAMA
  • #2 2415490
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 931
    zmnijesz prędkośc nagrwania do 4 lub nawet 2

jaki program masz do nagrywania ?
  • REKLAMA
  • #3 2415507
    wojbu2
    Poziom 11  
    Używam nero. Na samym początku nie było problemów ale to zmieniło się po jakims czasie i do tej pory nie wiem co jest.
  • #4 2416390
    chrf
    Poziom 11  
    Spróbuj przeinstalowa nero lub zainstalować jego nowszą wersję. Z tego co pamiętam były problemy z niektórymi starszymi wersjami nero(przynajmiej u mnie).Zmiejszenie prędkości oczywiście może pomóc. Sama nagrywarka Liteon DVD pozostawia wiele do życzenia. Słyszałem wiele opinii i miałem sam okazję się przekonać, że są to niewypały. Zwykłe nagrywarki i napędy Liteon były z regóły niezawodne, jednak DVD im się nie udały(przynajmiej te tańsze wersje). Jeżeli istniałaby możliwość, na twoim miejscu sprawdziłbym to na nagrywarce DVD innej firmy, jeżeli wtedy okaże się, że wszystko jest w porządku to postaraj się zamienić nagrywarke.
  • REKLAMA
  • #5 2419897
    Frixi
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    po pierwsze zrób tak jak doradza kolega @marek216, po drugie na jakich nagrywasz płytach?? Może warto wypalić na płytach innego producenta?? Na rynku są różne płyty DVD i niekoniecznie wszystkie są dobre:|, ja dla siebie wszystko wypalam na DVD+ Verbatimach, zrób sobie testy np w NERO CD-DVD Speed wtedy zobaczysz jak masz nagraną płytkę
  • #6 2419959
    krawiec77
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Zainstaluj sterowniki aspi,albo zainstaluj nero przeznaczone dla tego napędu.
    Miałem pare przypadków u kumpli że nagrywali w nero i nic nie było na cd,wrzucili nero dedykowane dla napędu i było ok,Może być też że nośniki nie
    są za dobre,też tak jak koledzy sugerują nagrywaj max 2x lub 4x.
    Oczywiście osobna kwestia to sprzęt na którym się to odtwarza,na jednym może być ok na drugim tzw pupa

Pozdrawiam

ps A instalujesz sterowniki do chipsetu płyty głównej ???
  • REKLAMA
  • #7 2420168
    wojbu2
    Poziom 11  
    Aktualnie mam nero 7, ale mam też firmowy od nagrywarki. Odtwarzam na takim większym radiomagnetofonie philipsa (swego czasu największy z oferty), poza tym próbowałem na emperorze 2 oraz w napędzie samego komputera - ale jest i było tak samo : "przeskakuje".
    Sprawdzę najpierw według WASZYCH wskazówek a potem dam znać.

Dodano po 8 [minuty]:

ps A instalujesz sterowniki do chipsetu płyty głównej ???[/quote]

Sorry ale taki mądry to ja nie jestem, ale wydaje mi się, że nic z tych rzeczy nie instalowałem.
  • #8 2420388
    Frixi
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Nero 7 powiadasz hmmm, może profilaktycznie wróć jeszcze do nero 6 jakiejś ostatniej wersji. Ja też swojego czasu miałem problemy z 7
  • #9 2420737
    wojbu2
    Poziom 11  
    Frixi napisał:
    po pierwsze zrób tak jak doradza kolega @marek216, po drugie na jakich nagrywasz płytach?? Może warto wypalić na płytach innego producenta?? Na rynku są różne płyty DVD i niekoniecznie wszystkie są dobre:|, ja dla siebie wszystko wypalam na DVD+ Verbatimach, zrób sobie testy np w NERO CD-DVD Speed wtedy zobaczysz jak masz nagraną płytkę

Przyznaję używam z reguły chyba nie najlepszych, bo w auchanie mają hawki, jakieś żólte blue - coś tam, ale też tdk (te chyba lepsze) - niezależnie od tego jest bez zmian. Jednak na samym początku mojego nagrywania nawet na tych płytkach było wszystko ok. Słyszałem też właśnie o tych testach w nero, ale właściwie nie wiem po co mi one skoro najlepszym testem jest odsłuchanie nagrania a tu wiadomo jak jest.
  • #10 2428407
    wojbu2
    Poziom 11  
    ... no więc tak...

...wróciłem do nero 6 oem z nagrywarki dvd, nagrałem parę płytek (blupop, hawk, tdk - wszyskie cd) z prędkością x 8 (niżej nie można)...
    potem wymieniłem nagrywarkę na cd rw samsung sw-252 (porzednią sprawną, którą miałem), nagrałem tak samo tyle że x4...
    ...i ZNOWU TO SAMO - bez poprawy...

...ale sprawdziłem odtwarzanie z pc na widows media player, allplayer i winamp -wszystko ok,
    za to na nero media player - beznadziejnie ze znanymi objawami...

co teraz ?
  • #11 2428422
    Twister0
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Czy zaznaczyłeś opcję zamknij płytę? Często bez jej zaznaczenia płyta audio ma problemy z odwarzaniem.
  • #12 2428577
    wojbu2
    Poziom 11  
    Twister0 napisał:
    Czy zaznaczyłeś opcję zamknij płytę? Często bez jej zaznaczenia płyta audio ma problemy z odwarzaniem.

Opcję w nero podczas nagrywania ?

Dodano po 4 [minuty]:

Ta opcja jest włączona u mnie automatycznie.
  • #13 2433785
    wojbu2
    Poziom 11  
    Tym razem nagrałem w widows media playerze - I TU W KOŃCU JEST OK. I TO BEZ ZMIANY PŁYT I PRĘDKOŚCI. Ale przecież nie o to chodzi, bo chcę nagrywać w nero.

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przeskakiwania nagranych płyt DVD z muzyką, nagrywanych na nagrywarkach Liteon DVD 1693 oraz Liteon SHW 160 P6S, niezależnie od prędkości nagrywania (x8, x16) i używanego odtwarzacza (radiomagnetofon Philips, Emperor 2, napęd komputerowy). Próby rozwiązania obejmowały aktualizację BIOS-u nagrywarek, zmianę prędkości nagrywania na niższe (x4, x2), użycie różnych nośników (m.in. DVD+ Verbatim, Hawk, TDK), reinstalację i zmianę wersji oprogramowania Nero (wersje 6 i 7), instalację sterowników ASPI oraz sterowników chipsetu płyty głównej. Testy wykazały, że problem nie występuje przy odtwarzaniu plików MP3 bezpośrednio z dysku komputera oraz przy nagrywaniu w Windows Media Player, gdzie nagrania odtwarzają się poprawnie. Sugerowano również sprawdzenie opcji „zamknij płytę” w Nero, która była włączona. Wskazano, że problem może leżeć w oprogramowaniu Nero lub jakości nośników, a także w sprzęcie nagrywającym, gdyż Liteon DVD ma opinię mniej niezawodnego w wersjach DVD. Ostatecznie nagrywanie w Windows Media Player rozwiązało problem przeskakiwania, jednak użytkownik preferuje Nero i szuka dalszych rozwiązań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA