logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dvd-rw liteon,czyta nagrywa ale coś jest nie tak ,dziwne..

krzysieg 16 Lip 2006 22:23 1260 7
REKLAMA
  • #1 2826046
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Witam

Mam nagrywarke Liteon SOHW-1693S .
    Pojawił sie dziwny problem :
    Wszystko było ok aż nagle któregoś dnia przy weryfikacji zapisu wywalało błędy , płyt nie można było odczytać
    najwyżej pokazywała sie tylko etykieta dysku .
    Sprawdzałem na płytach cd-r ,cd-rw, dvd-rw .
    Płyty które wcześniej nagrałem czytał bez problemu , więc pomyślałem ze po prostu ma problem z nagrywaniem .
    Już nagrywarke oddałem do sklepu bo jeszcze była na gwarancji .
    Jakież było moje zdziwienie jak nagrane płyty włożyłem do innego napędu....odczytało bez problemu wszystko ok !!
    Żeby było zrozumiałe napisze w skrócie : Nagrywa dobrze ale nie chce odczytać świeżo nagranych płyt nagrywanych na tym napędzie ,inne czyta dobrze .

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2826271
    krzysieg
    Poziom 25  
    Cytat:
    Liteon to szajs jakich mało.

Mam go od 11 miesięcy i nie miałem żadnych problemów
    nie musi być coś uszkodzone może wystarczy wyczyścić.
    Chodziło mi o to dlaczego tak sie dzieje ..
  • #4 2826279
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2845053
    marcin-k25
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Posiadam dwie nagrywarki Liteon CD-RW (LTR 48246S) oraz DVD-RW (SOHW-1673S). Od jakiegoś czasu mam problem z nagrywarką CD-RW, po włożeniu CD napęd ja odczyta ale po jakimś czasie przestaje. Myślałem że to brudna soczewka ale wyczyszczenie jej nic nie dało.
    Kolega ma taką samą nagrywarkę DVD-RW i nie czyta mu płyt CD-RW.
    Siostra ma też taką nagrywarkę DVD-RW i nie czyta jej płyt DVD.
    Może i trafili na wadliwe modele ale dobrze się zastanowię zanim kupie coś firmy Liteon
  • REKLAMA
  • #6 2859071
    krzysieg
    Poziom 25  
    Naprawili tą nagrywarke ale nie wiem co było nie tak bo to kto inny naprawia , cos bylo nie tak z przesylka opozniala sie wiec dali mi nową , nowszy model . Jak to takie niepewne to chyba ją sprzedam bo wlasnie sie skonczyla gwarancja.
  • #7 2859454
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    O ile LiteOn robil swego czasu niezle napedy CDRW, to DVDRW to porazka. A to stwierdzenie opieram na ilosci zwrotow podczas gwarancji. Jezeli chodzi o Nec'a to model udany byl model 3540A ktory dziala u wielu osob bezawaryjnie, nie przypomnianm sobie zeby kiedykolwiek wrocil na serwis, natomiast model 3550 wraca co jakis czas... Z tego co mi wiadomo do nowych Nec'ow to wlasnie LiteOn robi "wnetrznosci"...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada nagrywarkę Liteon SOHW-1693S, która nagrywa płyty poprawnie, lecz nie potrafi odczytać świeżo nagranych nośników, mimo że inne napędy odczytują je bez problemu. Problem występuje na różnych typach płyt: CD-R, CD-RW, DVD-RW. Po oddaniu urządzenia na gwarancji otrzymał nowy, nowszy model, jednak rozważa sprzedaż ze względu na niepewność jakości. W dyskusji pojawiły się opinie o niskiej niezawodności nagrywarek Liteon DVD-RW, zwłaszcza w porównaniu do modeli NEC i Benq, które są polecane jako bardziej trwałe i bezawaryjne. Wspomniano modele NEC 3500, 3540A, 3550 oraz Benq 1650 jako alternatywy. Niektórzy użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia lub zabrudzenia soczewki, choć czyszczenie nie zawsze pomaga. Liteon jest krytykowany za częste awarie i problemy z odczytem świeżo nagranych płyt, co może wskazywać na wadliwe serie lub konstrukcję napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA