logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak to podłączyć? Kabel 10-cio żyłowy do sieci lan.

bacaking 29 Maj 2006 08:39 7508 17
  • #1 2674764
    bacaking
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Witam. Mam mały problem. Zostałem poproszony o podłączenie gniazdek sieciowych w w budynku w którym już wcześniej został położony kabel sieciowy ale 10-cio żyłowy - taki zonk bo "elektryk powiedział że na 8 przewodach zrobi się sieć a na 2 może gniazdka telefoniczne". Niby nie trudne ale kable są nie znaczone tak jak w UTP, tylko 5kolorów i 5 białych. Więc biorę miernik i dobieram sobie pary ( kable nie są plecione wszystkie lecą luzem ). Robię kable 1:1 bo łącze komputer z ruterem i jak przypuszczałem na małej odległości działa a na dużej (20m) nie działa. Kiedyś jak zaczynałem z sieciami to myślałem że układ kabli we wtyczkach nie ma znaczenia tylko aby było 1:1 i powinno działać - ale już wyleczyłem się z tego myślenia. Teraz znowu staje przed magicznym kablem - nie ma par, nie ma oznaczeń kolorów, jest 10kabli i PROBLEM. Ktoś zwalczył takie coś?
  • #2 2674778
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Elektryk położył pewnie kabel telefoniczny 10 parowy (niebieski, pomarańczowy, zielony, brązowy, szary i do tego po jednym białym). Tam są pary, ale zdecydowanie rzadziej skręcane (nawet 4 razy na metr w gorszych kablach) niż w UTP. Żeby cokolwiek zadziałało to musisz te pary odnaleźć. Jednak moim zdaniem przy większych odległościach może być kiszka - nawet 10Mbps może nie przejść.
  • #3 2674837
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10262
    Stanowczo nic tam nie przejdzie z sensowną wydajnością. Pewnie w dodatku kabelek nie jest ekranowany, ani nic?
  • #4 2674864
    bacaking
    Poziom 17  
    Ekrany zero. Co do par to klapa bo kable w ścianie. Szlak mnie trafia jak ktoś chce coś na siłę zrobić nie mając pojęcia i jeszcze za to kasę bierze. Można było dwa kable położyć ale jedeń oczywiście tańszy. Chyba zaproponuję korytka, kabel i zrobie to po ludzku chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł. Jeszcze pokombinyję z kolorami może coś wypali.
  • #5 2674890
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    no jeśli nie ma przeplotu to bida... nawet na 10 metrach może być problem...
  • #6 2676180
    Stesz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jeśli ten kabel ma łączyć komputer z routerem, to musi być skrosowany, a nie 1:1. Połączenie na dwóch końcach powinno wyglądać tak:
    1 - 3
    2 - 6
    3 - 1
    4 - 4
    5 - 5
    6 - 2
    7 - 7
    8 - 8
    Nawet jeśli to będzie działało, to nie wróżę temu połączeniu wysokich transferów, ale na małe odległości istnieją nikłe szanse, że to zadziała.
  • #7 2676253
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    :arrow:Stesz
    Dlaczego Kolega pisze bzdury?
    Od kiedy komputer z routerem łączy się kablem krosowanym?

Inna sprawa, że Kolega nie czyta dokładnie i ze zrozumieniem tego, co napisane jest wyżej.
    bacaking bardzo dokładnie opisał w czym problem...
  • #8 2676377
    Stesz
    Poziom 2  
    Kolego max_gg bzdury, to tutaj niektórzy wypisują, ale nie ja. Router z komputerem łączy się kablem z przeplotem, robionym według schematu który napisałem powyżej, o kolorach już nie wspominam, bo w tym przypadku nie mają zastosowanie z uwagi na zły kabel i niemożliwość rozpoznania par. I żeby nie było wątpliwości na przyszłość, to poczytaj sobie cytat z materiałów Cisco (miałem akurat pod ręką, jak chcesz to poszukaj sobie w sieci więcej informacji na ten temat):

Cytat:
    Kabli prostych należy używać przy wykonywaniu następujących połączeń:
    - połączenie przełącznika z routerem,
    - połączenie przełącznika z komputerem lub serwerem,
    - połączenie koncentratora z komputerem lub serwerem.

Kabli z przeplotem należy używać do wykonywania następujących połączeń:
    - połączenie przełącznika z przełącznikiem,
    - połączenie przełącznika z koncentratorem,
    - połączenie koncentratora z koncentratorem,
    - połączenie routera z routerem,
    - połączenie komputera z komputerem,
    - połączenie routera z komputerem.

Jedyna możliwość odstępstwa od tego, to router ze zintegrowanym switchem, ale wtedy to my fizycznie łączymy się z przełącznikiem, a nie z routerem i dlatego używamy kabla prostego.

A co do zrozumienia problemu bacaking'a, to jego problemem jest to, że ma kabel, który się nie nadaje (chociażby ze względu na zbyt małą ilość skręceń na metrze kabla) i najlepszym wyjściem byłoby poprowadzenie nowego kabla (oczywiście UTP, najlepiej kat. 5e).
  • #9 2677396
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Kolego Stesz jak byś przeczytał od początku to zwróciłbyś uwagę ze tu nie chodzi o kolejność kabelków, ale o tym kabla, został zastosowany nie taki jak trzeba i to jest problemem a nie przeplot.
  • #10 2678230
    bacaking
    Poziom 17  
    Precyzuję. Router ma wbudowanego switch'a 4-port więc walkę z kablem skrosowanym możemy pominąć.
  • #11 2679517
    punisher999
    Poziom 16  
    Ja bym sugerował wymiane kabla. Jak dziura jest dość szeroka i nie ma po drodze za dużo zakrętów to przywiąż sznurek do jednego kabla i przeciągnj sznurek, a potem tak samo za pomocą sznurka przeciągnij skrętke. Tylko nie kabel do kabla bo 2 kable to bedzie trochę za sztywne i sie może zachaczyć o coś w połowie drogi.
    Jak nie to zostaje połorzenie korytka, lbo zastosuj modemy zamiast kart sieciowych ale tranferki będą niskie.
  • #12 2692605
    bacaking
    Poziom 17  
    Ha. A jednak. Oderwałem maxymalnie dużo osłony z kabla i okazało się że pary jednak są bardzo małe skręcenia ale można pary wyłapać. Więc tak zadziałałem. Powibierałem pary gdzie się już nie dało bo ze ściany wystawało 10cm kabla dolutowałem normalny kabel sieciowy ( żeby do routera starczyło) złożyłem kable i o dziwo działa!! Nawet pingi są normalne!! Wszystkim za pomoc dziękuję.
  • #13 2692991
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 616
    Kolory nic tu nie maja do tego, zobacz we wtyczce jakie są na pinach 4 i 5 oraz 7 i 8. Wtyczke trzymaj blaszkami do siebie. Te kabelki co są na tych pinach mozna wykożystać do podłączenia drugiego komputera lub telefonu.
  • #14 2693586
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    Chyba najleszy pomysł to załozenie instalacji na prawidłowym kablu UTP a nie skretce telefonicznej! Po co powielac bzdure po "wszechwiedzacym" elektryku.To fakt zrobił "knota" i trzeba inwestora uswiadomić ze na tym kablu sie nie da i tyle.Niestety panowie elektrycy czesto bez jakiegokolwiek pojecia układaja przewody do urzadzeń których nie montują bo nie maja o nich zielonego pojecia!!!!!! i jeszcze potem inni instalatorzy czy internetowi czy od TV czy systemów alarmowych maja problemy z inwestorami bo ci twierdza ze pan elektryk powiedział...... itd itd .przy ogledzinach wynikaja z nimi spory czesto koncza sie bez podpisania umowy o prace inwestorzy mysla ze ten instalator to nie fachowiec bo przecież pan elektryk powiedział....?? no i po kilku wizytach fachowców dochodza do tego ze pan elektryk to sie zna na podłaczeniu zarówki i gniazdka i tyle a instalacje trzeba wkuwac w sciany od nowa. Zastanawia mnie tylko to : po co zabierać sie za to na czym sie nie znaja? Te praktyki sa u nas dosyc czeste. To wszystko. Ja bym połozył od nowego kable i miał problem z głowy inaczej bedzie sie za toba ciagnac jak smród a ile nerwów stracisz? pozdrawiam serdecznie!
  • #15 2699201
    bacaking
    Poziom 17  
    Ja musiałem zadziałać na tym kablu co był bo - budynek był tak ładnie wykończony że właściciel padł by na zawał jak bym mu coś powiercił. A kabli było położonych 10szt bo to taki domek wczasowy robiony na szybko.
  • #16 2699525
    punisher999
    Poziom 16  
    Ja tam bym kabli sieiowych nie lutował, jak już to mozna bylo dać gniazdo na ścianie i dołorzyć skrętki z zarobionymi koncówkami.
  • #17 2700360
    bacaking
    Poziom 17  
    Jak wystaje 5 cm kabla ze ściany zastawionej dębową szafą to też byś polutował!! A tak nawiasem to ciekawe bo nie testowałem jakie straty wprowadza takie lutowanie. I tak byłem zdziwiony że to zadziałało.
  • #18 2902171
    kemotz
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Lepsze łączenie byłoby za "żelkach" nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale wkladasz dwa druty do srodka i zaciskasz kombinerkami :) Ewentualnei skręcic kable i przycisnąć kombinerkami. Mniejsa wtedy bedzie pojemność.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia sieci LAN za pomocą kabla 10-żyłowego, który nie jest standardowym kablem UTP, lecz prawdopodobnie kablem telefonicznym z minimalnym skręceniem par przewodów i brakiem ekranowania. Brak oznaczeń kolorystycznych i skręceń utrudnia identyfikację par, co powoduje problemy z transmisją na większe odległości (powyżej 10-20 m). Standardowe kable sieciowe wymagają odpowiedniego ułożenia par i stosowania kabli prostych lub krosowanych w zależności od urządzeń, jednak w przypadku tego kabla nie jest to możliwe. Zalecano wymianę kabla na UTP kategorii 5e lub wyższej, a jeśli to niemożliwe, to próbę wyłapania par poprzez miernik i delikatne lutowanie do standardowego kabla sieciowego. Podkreślono, że lutowanie może wprowadzać straty, ale w opisanym przypadku połączenie zadziałało i uzyskano stabilne pingi. Dyskusja zwraca uwagę na błędy elektryków układających nieodpowiednie kable do sieci LAN oraz na konieczność stosowania właściwych materiałów i technik instalacyjnych, takich jak prowadzenie nowych kabli w korytkach lub użycie złączek zaciskowych ("żelki"). Wspomniano także, że router z wbudowanym switchem pozwala na użycie kabla prostego zamiast krosowanego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA