logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki do przednich podłogówek do 300 zł? Alphard, STX czy inne?

malinek 16 Mar 2006 10:51 1184 7
REKLAMA
  • #1 2420499
    malinek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Jak w temacie co polecacie, oczywiscie za rozasadna cene.
    Alphard?? STX??
    Nie chcial bym wydac wiecej niz po 300 na same glosniki do sztuki.
    Dobrze bybylo zeby glosniki byly w maire dostepne, poniewaz w pozniejszym okresie chce na podobnych dobudowac satelitki i centralny.
    Wstepnie nie bede mial subwofera, dlatego przednie musza miec pozradne kopniecie(w miare)
    Dzieki za wszelkie rady.
    Pozdrawiam

Ps: A moze polecicie mi jakies gotowe kolumny?? Mistral Tonsila moze??
    Sam juz nie wiem pomóżcie prosze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2420812
    thomasz222
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Witam
    Jeśli chcesz STX, to może zrobisz coś takiego jak ja...
    GDN-27-150-8-SC - niskotonowy
    ARP-150-00/8 - średniotonowy Tesla z komorą od tylnej strony membrany
    ARV-104-04/8 - wysokotonowy Tesli
    Obudowa 65l
    BR Φ 10cm, dł chyba 15cm - strojenie ok. 38hz
    Średniotonowy był za mały do tego moim zdaniem, co się przedstawiało trochę za cichym graniem w stosunku do całości - może wina tanich zwrotnic jakie zastosowałem (chociaż cięcie mieściło się w paśmie przenoszenia :) .... No ale ogólnie jak na pierwszą konstrukcje byłem zadowolony.

Przy obliczaniu pojemności obudowy nie kieruj się pod żadnym pozorem parametrami podanymi przez producenta (mówie o STX'ie) typu np. fs który dla tego głośnika NIBY jest 24Hz ... Po zmierzeniu mi wyszło 40Hz ... :| sam widzisz...
    W razie pytań chętnie odpowiem
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jakie głośniki do przednich podłogówek do 300 zł? Alphard, STX czy inne? kolumna2.jpg (106.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie głośniki do przednich podłogówek do 300 zł? Alphard, STX czy inne? kolumna.jpg (127.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2421024
    erni83
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jeżeli nie chcesz wydawać dużo kasy to nie gotowe kolumny tylko najlepiej złożyć samemu. Jak kolega Tomasz222 zauwarzył najlepsze w tej cenie będą Tonsile albo Tesle. Ja ostatni zestaw jaki złożyłem był na samych Teslach i musze powiedzieć że grał bardzo przyzwoicie. Jedno co ci odradze to Alphard, glośniki są tanie ale moje wrarzenia po odsłuchaniu wielu głośników i złożonych zestawów są nie najleprze. Polecam jakieś dobre tesle (znajdziesz w inernecie) nie zapomnij o dobrym obliczeniu obudowy bo to 50% sukcesu i dobrej zwrotnicy.
    Pozdrowionka
  • #4 2421059
    malinek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Fajny pomysł. A jeżeli chciałby dobudować do tego tez Satelity i Centralny t o tez na teslach?? Jakich??
    A jak zwrotnica?? I co jeszcze bedę potrzebował?? Potrzebuje radny odnośnie pozostałych komponentów.
    Ja tego nie bede robił. Bedzie to dla mnie robił ktoś inny, kto sie na tym zna. Jednak mimo to postanowile zasiegnac rady tu i nie zaluje

PS: czy w satelitkach mogły by grac np te 2 tesle czy cos innego?? A co do centrlnego??
  • REKLAMA
  • #5 2421225
    Medeis
    Poziom 21  
    Witam

Satelitki tez moga byc na teslach, wystarczylby spokojnie np ARN150 + ARV, wysokotonowke wybralbym jednak ekranowaną. Przy wyborze glosnikow do centrala tez zwroc na to uwage jezeli bedzie mial stac zaraz pod lub nad TV.

Glosniki TVM(tesli) mozesz obejrzec i zamowic np. tu: --> http://www.empire.com.pl/glosnik.htm (to nie jest reklama)

Pozdrawiam

PS. przejzyj dział DIY, moze znajdziesz tam jakis gotowy pasujacy Ci projekt
  • REKLAMA
  • #6 2421460
    Elminster
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    2 x visaton W 170 S + G 20 SC :) I jest slicznie :)
  • #7 2421854
    kkoperekk
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jeśli chodzi o Tesle to popieram, sam robie kolumny w oparciu o
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic405382.html
    Mam zwrotkę i głośniki, więc zostało tylko obudowy zrobić :D
    Głośniki kosztowały ok.330 zł

Na początku chcialem zrobić kolumny takie jak zaprezentował thomasz222, ale jednak wole wyższe i chudsze :D
  • #8 2422274
    thomasz222
    Poziom 20  
    :arrow: kkoperekk
    Jeśli wolisz wysmukłe kolumienki, to może się zastanów nad TL :idea:
    W takiej obudowie (dobrze dostrojonej, przeważnie do fs) z 2 szt. ARN226 można wycisnąć naprawde niskie częstotliwości przy dużej sprawności, jak na ich średnice i cenę... Mówie tak bo zrobiłem sobie subwoofer na ARN312 w lini transmisyjnej (strojony na 26hz - fs) i jestem hmm...zachwycony, bo jeszcze nie słyszałem 26hz, chociaż mam nie za duży pokój :D TL ma oczywiście wady np. tj mała wytrzymałość mocowa... ale o tym trzeba poczytać :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic54020.html miłej lektury zainteresowanym :)
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośników podłogowych do 300 zł za sztukę, z naciskiem na marki Alphard, STX oraz alternatywy takie jak Tonsil i Tesla. Zalecane jest samodzielne składanie kolumn zamiast kupowania gotowych, z uwagi na lepszy stosunek jakości do ceny. Wskazano na głośniki Tesla jako dobre rozwiązanie, z uwagą na prawidłowe obliczenie obudowy i zastosowanie odpowiedniej zwrotnicy. Przykładowa konfiguracja STX obejmuje niskotonowy GDN-27-150-8-SC, średniotonowy ARP-150-00/8 oraz wysokotonowy ARV-104-04/8, z obudową BR o pojemności 65 l i strojeniem około 38 Hz. Zaleca się ostrożność przy interpretacji parametrów producenta, np. fs, które mogą różnić się od rzeczywistych pomiarów. Do satelitów i centralnego również polecane są głośniki Tesla, np. ARN150 i ARV, z wysokotonowymi ekranowanymi dla centralnego, szczególnie gdy jest umieszczony blisko telewizora. Alternatywnie wspomniano głośniki Visaton W 170 S i G 20 SC oraz konstrukcje typu TL z głośnikami ARN226 i subwooferem ARN312 w linii transmisyjnej, strojonym na 26 Hz, co zapewnia niskie częstotliwości przy dobrej sprawności. Podkreślono znaczenie odpowiedniego doboru obudowy i zwrotnicy dla uzyskania optymalnej jakości dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA