logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników podłogowych 120 cm: Alphard, STX czy Tonsil?

jankowski1987 21 Sty 2006 14:45 3626 43
Najlepsze odpowiedzi

Jakie głośniki wybrać do tanich, ale dobrze grających kolumn podłogowych o wysokości ok. 120 cm: Alphard, STX czy Tonsil?

Najbezpieczniejszy wybór to STX, Tonsil będzie trochę droższy, ale zwykle lepszy, a Alpharda lepiej unikać [#2203261] Jeśli zależy Ci na niskiej cenie, STX ma sens jako kompromis; jeśli masz więcej budżetu, warto iść w Tonsila albo Teslę [#2203254] Zamiast budować „na siłę” duże 3-drożne kolumny z przypadkowych przetworników, lepiej oprzeć projekt na sprawdzonych zestawieniach i nie przesadzać z dwoma niskotonowcami w jednej kolumnie [#2215124] Padła też konkretna propozycja: STX GDN 27-300 lub 32-300 jako bas, Tesla ARP 150/ARX 150 jako średniotonowy i Tesla ARV jako wysokotonowy, co ma dać dobry efekt do domu i na imprezy, ale wymaga też mocnego wzmacniacza i liczenia się z kosztem zwrotnic [#2205693]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2203183
    jankowski1987
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    mam pytanie na jakich głośnikach lepiej zrobić kolumny podłogowe o wysokości ok 120cm. Myslałem nadczymś tanim a zarazem żeby dobrze grały. Zastanawiam się nad głośnikami alpharda , stx, i tonsila. Co sądzicie o nich prosze odpiszcie

____
    Nastepny temat w stylu "bybor glosnika" wiadomo gdzie sie znajdzie...
    tom
  • REKLAMA
  • #2 2203214
    Grabo
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Tanie-alphard
    Dobrze grające-Tonsil
    Coś pomiędzy-stx
  • #3 2203254
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    alphard ale to tylko sprawdzone glosniki takie jak lw800, stx ma glosniki niskotonowe ktore i dobrze grają i nisko schodzą ale oczywiscie za tą cene nie oczekuj cudów, tonsil natomiast ma bardzo dobry dzwięk jednak nie schodzą tak nisko jak STX jeszcze zalezy ktore modele, ale to wystarczy popatrzec na Fs głosnika czyli częstotliwość rezonansową lub prosciej na charakterystykę. jesli masz na tyle pieniędzy to zrob z Tonsila i/lub tesli, jesli masz mniej kasy to zrob z STXa z tym ze jesli 3 drozne to nie uzywaj ich sredniakow bo sa naprawde kiepskie (no moze poza 1nym). a jak bardzo ciezko z kasą to mozesz sie zdecydowac na alpharda - pomimo zlej opini o nich, ale to tez jak mowilem tylko sprawdzone konstrukcje
  • Pomocny post
    #4 2203261
    cybul88
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    jak dla mnie twoje wymagania najbardziej spełniają głośniki z STX graja dobrze tonsil troszke drozszy ale tez i troszke lepszy wybór nalezy do ciebie

TYLKO NIE ALPIERD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Pomocny post
    #6 2203359
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    qscgu mocno uparl sie (na przekor), ze bedzie opowiadal (bo gdzies tam slyszal), ze alpfard to jest good glosnik, wart swojej ceny, jesli mamy do wybory tanszego i lepszego STXa GDN 22-120. Nie tylko ja slyszalem tego LW 800, i nie tylko ja uwazam ze to shit. Zreszta poczytaj co sadza o tym ludzie ktorzy sie znają na elce (nie qscgu:P ).
  • #7 2203502
    jankowski1987
    Poziom 14  
    a może znacie jakieś inne dobre głośniki ale za rozsądną cene. Mam zamiar zbudować kolumny podłogowe 3 drożne
  • REKLAMA
  • #8 2203549
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Standardowe pytania:
    Ile masz na to kasy? W jakim pomieszczeniu ma to grać? Do czego Ci beda te kolumny?
    Jak to bedzie Twoja pierwsza konstrukcja, to o 3way zapomnij, chyba ze skopiujesz kogos projekt.
    Przejzyj dzial konstrukcje...
  • #9 2203727
    jankowski1987
    Poziom 14  
    a co myślicie o takiej konfiguracji głośników na jedno kolunę: 2*GDN-27-300-4-SC , 1*GDM-17-150-8-SC, 1*GDWK-9-150-8-PJ. I mam zamiar zrobić takie dwie identyczne kolumny i do tego suboffer na głośniku GDN-42-300-8-SC. Jak myślicie będzie głośno i dobrze grało.I jaką zwrotnice do tych kolumn zrobić, prosze o pomoc w zaprojektowaniu i obliczeniu elementów zwrotnice. Znam się trochę na elektronice to nie będzie najmniejszego problemu z wykonaniem zwrotnicy jak bende miał wszystkie dane o niej.

Dziękuje
  • REKLAMA
  • #10 2204130
    de Virez
    Poziom 24  
    Dopiero było przerabiane na forum i to kilka razy. Koszty zwrotki dla niskich tonów bedą potężne, projekt niewykonalny. Taka kolumna jest mozliwa do zrobienia tylko ze zwrotkami aktywnymi. Przy zwrotnicach pasywnych na cewkach beda b duze straty pray takiej mocy i takim cieciu. Poza tym te głośniki są żle dobrane. Widać że chcesz uzyskac ogromne natężenia i ogromną ilość basu:) Do czego Ci trzeba takich potworków? Do domu?
    pozdrawiam
  • #11 2204231
    Ender
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Przedewszystkim napisz jaki przedział cenowy Cie interesuje i jaki kompromis cena/jakość wiesz 100 pln to czegos cudownego nie zbudujesz ale 500-600 (za calosc ) mozna juz zrobic cos niezlego, no i czy to maja byc kolumny do domu ładnie grajace czy maja słuzyc przede wszystkim do tłuczenia szyb.

Jeśli chodzi o przyzwoity sprzet do domu to proponowałbym układ 2 drożny w konfiguracj D'appolito.
    Polecam Tesle szczegolnie model ARN 150, przy dobrym zestrojenieu świetny dynamiczny bass mozna z nich uzyskac, wcale nie sa potrzebne jakies 30cm glosniki kiepskiej jakosci.Natomiast na góre polecałbym np gdwk 11/100(50pln) lub vifa tc 20 byla gdzies dostepna w necie za 60 pln.

Szczerze odradzam robienie zestawu 3 drożnego na kiepskich przetwornikach .
  • #12 2204468
    jankowski1987
    Poziom 14  
    Mam zamiar zrobić coś potężnego a zarazem dobrej jakości tak aby było można słuchać muzy w domu jak i na 18-ce. Jestem gotów wydać 500zł na dwie sztuki. Tylko założyłem sobie na samym początku że głośnik niskotonowy będzie miał 25-30 cm.Czekam na wasze propozycje
  • #13 2204502
    qscgu
    Poziom 34  
    heh, mowicie o tym glosniku jakbyscie go slyszeli a bardzo w to wątpie :( az zal du** sciska jak sie slucha: tylko nie alphard, albo ze ktostam slyszlam i ze wzgledu na firme, szkoda gadac,
  • Pomocny post
    #14 2205693
    de Virez
    Poziom 24  
    qscgu jak juz mowilem ze swoja opinią to idz do swojej piaskownicy. Słyszałem LW i wiem ze nie watro tego kupować. Poza tym alpfardy wcale nie sa tansze od stx. Więc prosta konfiguracja: basowy STX GDN 27-300 lub 32-300, średniak tesli ARP 150 lub ARX 150 (lepiej ten drugi, ale nie wiem czy dostaniesz... , wysokie ARV od Tesli.

www.stx.pl
    www.empire.com.pl

to co zbudujesz, to bedzie naprawde wypas sprzet na imprezki, jak i do sluchania w domu. jednak wypadało by miec do tego jakis mocny wzmacniacz:) Jak kupisz te glosniki, proś o zaprojektowanie zwrotnic do tego na forum.

A qscgu niech sobie sam do domu kupuje za 500 zl alpfardy (w koncu słyszal je:P ).

qscgu napisał:
    az zal du** sciska

dokladnie jak napisales.
    Pozdrawiam Autora tematu:)

______
    a no i jeszcze przypomne, że zwrotnice do tego będą kosztować jakos ze 200 zl za 2 sztuki, więc dolicz to do kosztów. Taki urok 3way:)
  • #15 2205751
    jankowski1987
    Poziom 14  
    A mam jeszcze jedne pytanie, jak połączę głośniki niskotonowe szeregowe to zwiększy mi się tylko rezystancja do 8 Omów czy także moc do 600W.I ile powinna wynosić pojemność kolumny na dwa głośniki niskotonowe. A jaką dobrać rezystancję każdego głośnika aby cała kolumna miała rezystancję 8Omów na wyjściu.
  • #16 2205763
    qscgu
    Poziom 34  
    "qscgu jak juz mowilem ze swoja opinią to idz do swojej piaskownicy." - widze ze pan jest na poziomie.

"Słyszałem LW i wiem ze nie watro tego kupować." - jakbys slyszal LW to bys powiedzial ze nie warto kupowac STXa, pozatym jakbys nie wiedzial to mozna go kupic taniej pod nazwą uniserwis

"Poza tym alpfardy wcale nie sa tansze od stx." bo LW jest lepszy od STXowskich 20stek

i ja w przeciwienstwie do ciebie de virez nie przekazuje opini innych tylko wiem to z doswiadczenia, natomiast wydaje mi sie ze ty nawet nie wiesz co to za seria LW skoro opowiadasz takie herezje. Bo cele forum jest przeciwko to i ty musisz, nie zdając sobie sprawy z tego ze niektórzy nawet nie mieli tego glosnika w rękach ale i tak go odradzają. I taka mała uwaga, to jak głosnik będzie grał nie zalezy od firmy ktora go wykonała tylko od samej konstrukcji ow glosnika, przykład? jakby chinczyki chciały tj. alphard chciał to mogłby dokładnie skopiować jakiegos Visatona i wypuscic pod swoją nazwą a jedyna roznica to by była nalepka na magnesie albo napis na kopułce. Zaloze sie ze w takim przypadku chocby byl 10 razy tanszy od Visatona to 90% forum odradzilo by mi ten glosnik tylko ze wzgledu na firme chociaz nawet nie wiedzą ze glosnik to praktycznie Visaton a teoretycznie Alphard - wiem ze przyklad wzięty z kosmosu ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby idealnie skopiowac jakąs konstrukcje. także TO NIE OD FIRMY ZALEZY JAK GLOSNIK GRA TYLKO OD JEGO KONSTRUKCJI!!
  • #17 2205793
    jankowski1987
    Poziom 14  
    a dlaczego koszt zwrotnicy ma być taki drogi, przecież cewki bende miał za darmo a reszta elementów nie jest chyba taka droga
  • Pomocny post
    #18 2205843
    de Virez
    Poziom 24  
    jankowski 1987 sor nie zauwazylem tego. Jeśli cewki bedą za free, to bedzie tanio.

qscgu to jest przegięcie już. Alphard i Visaton? Właśnie podpisałeś sie sam pod tym, co o tobie pisałem. Dawno już takich herezji nie widzialem. Oczywiście Visatony też słyszałeś? Alphard i idealna kopia? Jak u nich rozrzut parametrów jest taki, że oni nawet swoich głośników kopiować idealnie nie umieją, a nie visatona.

podoba mi sie stwierdzenie ze pierdziawka LW 800 jest lepsza od GDN 22-120:) zreeszta u ciebie wszystkie texty sa podobnej merytoryki.

____
    szkoda, że alpfard nie chce skopiować visatona. Kupil bym od razu ze 100 sztuk W170S po 10 zl i zaczął bym produkcje seryjna kolumn wyższej klasy. Do tego po 5-7 zl wysokotonowce fajne. Nosz normalnie taka szkoda:( To był by taki hicior na rynku
  • #19 2206016
    qscgu
    Poziom 34  
    "qscgu to jest przegięcie już. Alphard i Visaton? Właśnie podpisałeś sie sam pod tym, co o tobie pisałem. Dawno już takich herezji nie widzialem. Oczywiście Visatony też słyszałeś? Alphard i idealna kopia? Jak u nich rozrzut parametrów jest taki, że oni nawet swoich głośników kopiować idealnie nie umieją, a nie visatona. "

jak widzie popisałes sie umiejętnoscia czytania ze zrozumieniem, w ogole miales cos takiego w szkole? bo zdaje mi sie ze nie. przeczytaj to co powiedzialem pare razy to wtedy mozesz pisac, bo jak widac 1 raz ci nie wystarczy.

"podoba mi sie stwierdzenie ze pierdziawka LW 800 jest lepsza od GDN 22-120:) zreeszta u ciebie wszystkie texty sa podobnej merytoryki. " czasami wydaje mi sie ze najwiekszą pierdziawką jestes ty sam, slyszalem Visatona bo chodzę po roznych sklepach w ktorych maja pokoje odsluchowe. a stxy sa na tyle tanie ze robie z nich kolumny na zamowienie, z 22-120 robilem juz 2 podlogowki i raz zrobilem z LW800, i niestety musze stwierdzic ze za ta cene oplaca sie lepiej LW800
  • #20 2206118
    de Virez
    Poziom 24  
    Jak najbardziej zrozumialem, co za bzdure napisaleś. I co z tego, że robisz kolumny na zamowienie? Masz sprzet pomiarowy? Czy kupujesz gotowe dobre zwrotnice po 30 zl? Zapewne wszystko do czego sie ograniczasz, to odpalić winISD. No możliwe, że zwrotki z klalkulatorka na stronce jakiejs robisz;p Gratulacje z pomyslem robienia kolumna na LW 800. Jak byles w sklepie posłuchac visatonow to zapewne kazales odpalic im swoja ulubioną techniawke?:P Bo sądząc po twoich pochlebnych opiniach na temat LW 800 to raczej tylko umca umca cie interesuje, aby cos łomotało nieważne jak;p
  • #21 2206511
    qscgu
    Poziom 34  
    wiesz wogole co to są pokoje odsluchowe? ja nie slucham w nich muzyki bo na to nie pozwalają no byc moze ze zgodzą sie na radio ale to wszystko, mają pare płyt typu bass test i zapuszczają mi to pare razy. potem radio i to wszystko, nie moge im mowic co maja mi puscic. po co mi sprzęt pomiarowy do takich kolumn?? przeciez nie wykonuje kolumn Hi-end tylko zwykle bardzo tanie podlogowki, pozatym LW dobrze sie sprawuje jako niskosredniotonowy wiec i koszt jest niski
  • #22 2206650
    DUD3K
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    no to po takich wizytacg w pokojach "odsluchowych" napewno wiele sie mozna nauczyc co? chwalisz sie ze w wielu juz byles a teraz mowisz ze nic z nic sie nie da wyniesc bo i tak nie slucha sie tego co sie chce. no to napewno twoja wiedza po takowych odsluchach znacznie sie poszerzyla. z twoich wypowiedzi wnioskuje ze masz okolo 18 lat ale to niema nic co rzeczy raczej procz tego skad sie juz wzielo te twoje ogromne doswiadczenie??!!

skoro ty juz produkujesz takie kolumienki no to chyba powinienes wiedziec ze lw to nie sprawuje sie swietnie jako glosnik sredno-nisko tonowy ale twoj odsluchowy sluch moze tego nie dostrzega

lw wg mnie nadaje sie do jakis dresiarskich car audio bez brzmienia ,byle jak najglosniej (najlepiej z wzmacniacza-w radiu)

ogolnie rzecz biorac stx wygrywa nad tym konkretnym (no bo przeciez nie wszystkimi) alphardami

pozdrawiam
    dud3k
  • #23 2206747
    qscgu
    Poziom 34  
    nie mowie ze mam ogromne doswiadczenie ale akurat z tym glosnikiem mam spore doswiadczenie bo robilem na nim sub BR, i kolumienki 2 drozne dla kolegi, tu nie chodzi o jakis dresiarski bas tylko o cenę, wiadomo ze to nie jest hi-end ale jakos gra i kolega jest zadowolony, a ja mysle ze jak na te pieniądze to ciezko zrobic cos lepszego, i wlasnie w tym konkretnym przypadku wydaje mi sie ze alphard jest wyzej niz stx. lw ma wyzszy fs wiec napewno jest lepszy niz 22-120-4sc jako niskosredniotonowy. a chodze do pokoi odsluchowych po to zeby przetestowac jak grają lepsze glosniki niz stx czy nawet tonsil, po to tam chodze zeby miec porowanie
  • #24 2206936
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    O co chodzi z tymi pokojami? Czy może chodzi o takie szklane stoiska w Media Markcie albo Euro. Ba ja jeszcze nie widziałem sklepu ze sprzętem stereo, w którym by w ogóle mieli tuner...

--
    pozdrawiam
    Hefi

PS: Zgadzam się z tym, że jakość zależy od konstrukcji, a nie od firmy. Niektóre modele są udane, inne nie. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidulanie.
  • REKLAMA
  • #25 2207333
    jankowski1987
    Poziom 14  
    to jakiej pojemności ma być ta kolumna na 2 głośniki niskotonowe GDN-27-300-4-SC, i czy obudowa może być zrobiona z płyty wiórowej o grubości 1,8cm czy przód i tył trzeba dać grubszy
  • #26 2207703
    de Virez
    Poziom 24  
    Już było powiedziane, że bez sensu ładować 2 te głośniki w jedno pudło ze zwrotką pasywną. Na jedną sztuke trzeba jakies 35-40 litrów. I daj jedną sztuke na jedno pudło.
    Pozdro
  • #27 2207877
    jankowski1987
    Poziom 14  
    ale ja uparłem się żeby dwie bo uważam że to jest ładniejszy wygląd kolumny

Dodano po 11 [minuty]:

a z tych głośników nie bende wydobywał aż takiego basu ponieważ robię jeszcze suboffer z głośnika stx GDN-42-300-8-SC
  • #28 2207974
    qscgu
    Poziom 34  
    nic nie chce mowic ale zloto nie co sie swieci a co ladnie gra, co jest wazniejsze wyglad czy dzwięk?

ps. nie suboffer tylko Subwoofer
  • #29 2208209
    jankowski1987
    Poziom 14  
    a dla mnie chodzi żeby dobrze grało i ładnie wyglądało, a na mój gust to 2 niskotonowe ładnie wyglądają i tak myśle połączyć je szeregowo ze sobą 2*4Omy=8Omów i mamy jak jeden głośnik.
  • #30 2209100
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    80l pudło? To będą straszne kolubryny, może bez sensu podłączać suba?

--
    pozdrawiam
    Hefi

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośników do kolumn podłogowych o wysokości około 120 cm, z rozważanych marek: Alphard, STX i Tonsil. Alphard jest postrzegany jako najtańsza opcja, jednak budzi kontrowersje ze względu na jakość i powtarzane opinie o niskiej wartości dźwięku, zwłaszcza model LW800. STX oferuje głośniki o dobrym stosunku jakości do ceny, z niskotonowymi modelami takimi jak GDN-27-300-4-SC czy GDN-22-120-4-SC, które dobrze schodzą nisko, ale wymagają odpowiednich zwrotnic i wzmacniaczy o dużej mocy (200-600 W). Tonsil jest droższy, ale oferuje lepszą jakość dźwięku, choć głośniki niskotonowe nie schodzą tak nisko jak STX. Zalecane są konfiguracje 2- lub 3-drożne z odpowiednio dobranymi głośnikami średnio- i wysokotonowymi, np. Tesla ARP-150, ARX-150, ARV-104 lub Tonsil GDWK-9-150-8-PJ. Przy projektowaniu kolumn ważne jest dobranie właściwej pojemności obudowy (około 35-40 litrów na jeden głośnik niskotonowy STX GDN-27-300-4-SC) oraz odpowiednich otworów bass-reflex (średnica około 7 cm, długość około 16 cm). Zwrotnice pasywne do 3-drożnych zestawów mogą być kosztowne (około 200 zł za parę), a przy dużych mocach zalecane są zwrotnice aktywne. Połączenia głośników niskotonowych szeregowo zwiększają impedancję (np. do 8 Ω), ale zmniejszają moc, co może powodować niedopasowanie do średniotonowych i wysokotonowych. Wskazane jest unikanie łączenia dwóch głośników niskotonowych STX GDN-27-300-4-SC w jednej obudowie z pasywną zwrotnicą ze względu na problemy z dopasowaniem i straty mocy. Dyskusja podkreśla, że jakość dźwięku zależy bardziej od konstrukcji i dopasowania elementów niż od samej marki, a także że budowa kolumn wymaga precyzyjnego podejścia technicznego, uwzględniającego parametry głośników, pojemność obudowy i charakterystykę zwrotnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA