logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Strasznie powolny komputer, powolna instalacja systemu!

maxim03 16 Mar 2006 12:26 3028 10
REKLAMA
  • #1 2420803
    maxim03
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam. Wczoraj ciocia przywiozla mi komputer wraz z nowym dyskiem, aby go sformatowac i zainstalowac windowsa. Wlozylem plytke i zaczalem instalowac. Komputer chodzil strasznie wolno. Windows instalowal sie od godz 13:50 do godz 9:40 rano(powaznie, nie klamie). Teraz gdy probuje go wlaczyc, to uruchamia sie okolo 10min. Z tego co mi wiadomo to przedtem komputer byl w pelni sprawny i chodzil jak na swoje mozliwosci dosc szybko. Jest to:
    Athlon 900mhz
    Pamiec 256SDRAM

wiecej chyba nie potrzeba, bo nie wiem co jeszcze moze skladac sie na szybkosc, poza tym nie wiem co on tam jeszcze ma...
    Prosze pomozcie!!! Co moze byc przyczyna tak wolnego dzialania??

PS. Dodam, ze instalowalem windowsa XP...
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ...nie używaj ozdobników !

• REKLAMA
  • #2 2420844
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Tak dluga instalacja moze sugerowac, ze albo plytka albo czytnik jest walniety, wzglednie brudny. Wtedy instalacja moze potrwac (problemy z odczytem). Sprawdz tez czy na twardym nie ma badow.
    Mozliwe tez ze np na laczach cos nie najlepiej kontaktowalo (skoro komp byl noszony, tym latwiej tak siestac moglo) i podczas instalacji powstaly jakies przeklamania.
    Na poczatek sugerowalbym sprawdzenie kontaktow (tasma dysku, pamieci itd.) - wyjac, wlozyc. A potem powtorzyc instalacjie - jesli jest pod reka, to z innej plyty.
  • REKLAMA
  • #3 2420866
    maxim03
    Poziom 13  
    Patrzylem juz polaczenia wszystkich kabli(tasmy rowniez). Wlozylem tam rowniez swoj dysk i komputer dalej wolnio chodzi(na poczatku myslalem ze to wina dysku, bo to nowka). Musi byc cos innego, ale nie mam pojecia co. Jezeli wkladalem swoj dysk, to mysle, ze przeinstalowanie win, rowniez nic nie da...Jak myslisz co innego mogloby byc przyczyna??

Prosze o szybkie odpowiedzi, bo bardzo sie spiesze(obiecalem na dzis odstawic komputer zrobiony)

PS. O jakie BADY chodzi???
  • #4 2420913
    adjar
    Poziom 24  
    Bady - bad sectors
    Rozumiem ze wlozyles swoj dysk z zainstalowanym systemem zamiast tamtego i efekt byl taki sam?
    Co mi przychodzi do glowy - po pierwsze, upewnij sie ze dysk jest dobrze ustawiony (jako master, slave itd, zaleznie jak jest wlaczony). Potem wejdz do BIOSu i wybierz ustawienia fabryczne - zobacz czy to cos da.
    Komp sie dlugo uruchamia od poczatku czy dopieroo jak laduje system zwalnia? Jesli poczatek jest szybki, a podczas ladowania zaczyna mulic - sprobuj uruchomic go w trybie awaryjnym i sprawdz czy bedzie tak samo.
  • #5 2420922
    zbok
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    uruchamia sie 10minut....wow:P sprawdz tasme od dysku byc moze jest uszkodzona, najlepiej jak masz to wymien na nowa i sprawdz a jak nie masz innej to podepnij dysk pod CD. PS. tylko nie zapomnij dokonac ewentualnych zmian w BIOSie. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #6 2420942
    maxim03
    Poziom 13  
    Kurde wszystko to robilem i nic. A komp uruchamia sie od poczatku wolno. Te cyferki co on na poczatku liczy to wszystkie widac dokladnie, tak wolno ida, a w moim to nawet nie zdaze zobaczyc i juz laduje XP:D:D. Dysk jest ustawiony na mastera...moj ma zainstalowany system XP, wszystko wpozadku na moim kompie, nie rozumiem, moze cos z pamiecia...gdzie sprawdzic czy wykrywa pamiec???
  • REKLAMA
  • #7 2420981
    adjar
    Poziom 24  
    Pamiec liczy na poczatku uruchamiania - latwo sie zorientowac. Zobacz czy robi to szybko i ile zlicza
  • #8 2420994
    nerevarine
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    no jeśli możesz, to przetestuj poszczególne podzespoły w innej maszynie. może siadła pamięć, taśma hdd, kontroler hdd... trzeba wszystko sprawdzić po kolei.
    możesz zawsze zresetować bios, bo czasem jest coś tak poryte, że maszyna muli straszliwie...
  • #9 2420999
    maxim03
    Poziom 13  
    Aha, to on ja liczy jakies 45s, liczy od prawie 70xxxdo 262xxxkb i w nawiasie ma (32mb shared memory sise used)
    gdzie 32 moge zmienic na 8-64mb, ale to nic nie daje...
  • #10 2421573
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    32 MB przydzielone karcie graficznej.Podaj co jest w kompie.Wejdź do biosa i wybierz LoadSetupDefault lub Optymized,zalezy jaki bios i wyjdź Exit&Save.
  • #11 2421630
    mareczko
    Poziom 17  
    Sprawdż w BIOS czy masz włączony CACHE L1 i L2, bo gdyby któraś z tych pamięci podręcznych była wyłączona to właśnie tak zachowywałby się ten komputer.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z procesorem Athlon 900 MHz i 256 MB pamięci SDRAM wykazuje bardzo powolne działanie, zarówno podczas instalacji systemu Windows XP, która trwała ponad 19 godzin, jak i podczas uruchamiania, które zajmuje około 10 minut. Przyczyną mogą być uszkodzone lub zabrudzone nośniki instalacyjne (płyta, czytnik), złe połączenia kabli (taśmy dysku, pamięci), uszkodzona taśma dysku, błędy na dysku twardym (bad sektory), nieprawidłowe ustawienia dysku (master/slave) lub BIOS-u. Sugerowano sprawdzenie i ponowne podłączenie kabli, reset BIOS do ustawień fabrycznych (Load Setup Default/Optimized), weryfikację włączenia pamięci podręcznych CACHE L1 i L2 oraz testowanie podzespołów w innej maszynie. Podczas startu system liczy pamięć około 45 sekund, co jest nietypowo długo. Przydział pamięci dla karty graficznej wynosi 32 MB, zmiana tego parametru nie poprawiła sytuacji. Uruchomienie w trybie awaryjnym może pomóc w diagnozie, ale problem występuje już od samego startu BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA