logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy BM-500 obsłuży DSL 15000? Różnice w przepustowości kbit/s i Mbps

KYLSON 17 Mar 2006 00:11 1916 6
REKLAMA
  • #1 2423705
    KYLSON
    Poziom 11  
    Czesc
    Zamierzam zmienić internet na DSL 15000 i kupic menadzer pasma BM-500. Chce sie dowiedziec czy BM-500 poradzi sobie z tym internetem??
    Przepustowość dsl i bm-500 :
    -DSL 15000 - łącze o maksymalnej przepustowości 15 360 kbit/s
    - BM-500 - Maksymalna przepustowość : Transparent: 10Mbps, NAT: 8Mbps, NAT + tworzenie logów + statystyki: 3Mbps
    Jak to jest z tymi oznaczeniami kbit/s i Mbps ????
  • REKLAMA
  • #2 2423992
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Przecież sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Powyżej tych prędkości się nie wyrabia. Ponoć można mu podmienić kwarc taktujący jednostkę główną, ale nigdy nie próbowałem.

Poszukaj innego urządzenia. Może MH-2000 Planeta? Podobny do BM, ale ciut droższy i bardziej rozwojowy...
  • REKLAMA
  • #3 2424017
    Anubis-ek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dokładnie tak jak kolega halif napisał. Nie da rady pociągnać na BM'ce takiego łacza. Te 8Mb z tp to będzie dlaniej już męczące, dlatego sam sie przymierzem do zamiany mojej bm-500 na mh-2000 tylko trzeba troszke dozbierać :) . Ceny bm-500 to ok 550-600 zł ,a mh-2000 ok 1550-1600zł więcej nie ma sensu płacić. Dlatego jak myślisz o wyższych łaczach to daruj sobie poczciwą BM'kę
  • #4 2424130
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Tylko szukałem w specyfikacji MH max łącz i nie znalazłem (choć przyznaję, że nie szukałem dokłądnie). @naubis-ek - mógłbyś je podać, jak znasz?

@Edit - ok - QoS działają do 25Mbps.
  • REKLAMA
  • #5 2424639
    KYLSON
    Poziom 11  
    Znacie moze jakies dobre router do ceny 800 zł które obsłuza dsl 15000 albo 8000 ???

Dodano po 3 [godziny] 16 [minuty]:

Pytanie o BM-500. Nie mam tego urzadzenia wiec sie na nim nie znam :(

Maksymalna przepustowość bm-500 z NAT ale bez tworzenie logów i statystyki wynosi 8Mbps. Co daja opcje tworzenie logów i statystyki i czy to sa wazne opcje ???
    Czy BM-500 poradzi sobie z DSL 8000 bez tworzenie logów i statystyki???
  • REKLAMA
  • #6 2435067
    netbaby
    Poziom 11  
    bm500 to wogole bez sensu, zamiast DROPować pakiety robi REJECT i sam sie zapycha jak ktos pusci jakas idiotyczna aplikacje myslaca ze jak przejmie calego lana to przejmie i wana

jedyne rozsadne rozwiazanie to komputer za 200-300zl na linuksie + KVM switch (za 80zł) żeby nie stawiać drugiego monitora i klawiatury, i prostacki skrypt do dzielenia lacza uzywajacy TC, a dodatkowo mozna potem dopisywac dowolne regolki firewala

ewentualnie coyotelinux - dyskietkowy router z qosem (ale to juz na komputer za darmo - takie sie teraz wyrzuca), wystarczy ze ma naped fdd i jakies pentium 200 i 16MB ramu http://downloads.vortech.net/cgi-bin/dlmgr/download?ChannelID=5&DownloadID=24
  • #7 2435767
    el_beton
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Może sie wypowie ktoś kto sie bawił kwarcami w BM-500. Jeśli go podrasować do 16, 24 lub 40 MHz (gdzieś czytałem że tak jeszcze działa stabilnie) może sobie da rade po takim podrasowaniu z 15Mbit nawet ze statystykami w końcu to będzie dosyć znaczny wzrost wydajności.

Tylko jeszcze jedno ale: w ustawieniach BM-500 maksymalnie można wpisać 10000 Kbps, pewnie żeby obsłużyć 15 Mbit trza by chyba zhackować troche firmware.

-------------------------------------------------
    Aha z ostatniej chwili przemyśleń.

NIE, NIE DA SIE OBSŁUŻYĆ PRZEZ BM-500 ŁACZA DSL15000 NAWET PO WYKONANIU NAJBARDZIEJ ZAKRĘCONYCH PRZERÓBEK TEGO URZADZENIA BO PO PROSTU PROCESOR OBSŁUGUJACY BM-500 MA SPRZĘTOWO ZAIMPLEMENTOWANY W SWOIM RDZENIU INTERFEJS 10MBIT DO OBSŁUGI WAN I WIĘCEJ Z NIEGO SIE NIE WYCIŚNIE !!!!!

można zamknąć temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
BM-500 nie jest w stanie obsłużyć łącza DSL 15000 o przepustowości 15 360 kbit/s, ponieważ jego sprzętowo ograniczony interfejs WAN działa maksymalnie z prędkością 10 Mbps (transparentnie) lub 8 Mbps (z NAT). Dodatkowe funkcje takie jak tworzenie logów i statystyk obniżają wydajność do około 3 Mbps. Próby podkręcenia urządzenia poprzez wymianę kwarcu taktującego mogą nie przynieść oczekiwanych rezultatów, gdyż ograniczeniem jest sprzętowy interfejs 10 Mbps. Alternatywą jest zakup bardziej wydajnego menadżera pasma, np. MH-2000 Planeta, który obsługuje QoS do 25 Mbps i jest droższy, ale lepiej przystosowany do szybszych łączy. Inne rozwiązania to wykorzystanie komputera z Linuksem i narzędziem TC do zarządzania ruchem lub systemy typu Coyotelinux. Warto też zwrócić uwagę na różnicę między jednostkami kbit/s i Mbps, gdzie 1 Mbps = 1000 kbit/s, co wpływa na porównanie przepustowości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA