logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć subwoofer 100W do radia Sony CD 4x45W bez wyjścia na subwoofer?

anntek 17 Mar 2006 01:55 2084 9
REKLAMA
  • #1 2423855
    anntek
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam. Włąsnie naprawiłem subwofer bo nie chodził wina koncówka mocy ale pytanie tyczy sie czegoś innego. Chodiz mi oto ze ten subwofer ma moc 100W i jest przystosowany do smochodu czyli napiecie 12V i ja mam radio 4x45W Sony CD ale nie mam wyjsci a styłu na subwofer. Subwofer posiada zwrotnice i nie wiem czy go podłaczy normalnie jako jeden z głośników czy inaczej bo nie chce go uszkodzic. Prosze o pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 2424201
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Napisz coś więcej na temat wyjść radia i wejść subwoofera. Jak to będzie wiadomo będzie można jakieś konkretne rozwiązanie zaproponować.
  • #3 2424444
    anntek
    Poziom 20  
    No subwofer ma dwa wejscia cincze jedno lewy kanal drugie prawy kanal a radio ma 4 wyjscia na glosniki 45W

Dodano po 50 [minuty]:

jak narazie podlaczylem subwofer pod jeden z kanalow jako glosnik tylko dziwi mnie jedno iz wychodza z radia a blizej mowiac z jednego kanalu dwa kable + - i oba podlaczam do cincze = do srodka minus na zewnatrz i jak podlacze to zaden glosnik nie gra i sub wofer tez patzre na membrane w wubwoferze i jest caly czas do dolu a jak tylko do cincze podlacze + bez minusa to wszytkie graja i wymiataja tylko nie wiem czy takpowinno byz ze tylko + podlaczam do wejscia w subwoferze gra jak narzie godzine tak i nic sie nie dzieje. prosze powiedziec czy tak moze byc a i subwofer a osobne zasilanie bo w srodku ma wzmacniacz na koncowce TDA 7396
  • REKLAMA
  • #4 2425448
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam jeżeli radio ma cztery wyjścia +i- to nie mozna podłaczac pod wejscie subwofera obydwu końcówek bo robisz zwarcie i dlatego nic nie gra masę odb podłącz z masa subwofera i jeden gorący głośnikowy z wejsciem pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2425584
    anntek
    Poziom 20  
    dzieki bardzo i to bedzie dzialalo??? A nie pujdzie jakas zwara jak podlacze minus z wyjscia radnia z minusem z zasilania suba
  • REKLAMA
  • #6 2425644
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Najlepiej jak kupisz sobie reduktor sygnałów, który z syganłu głośnikowego zrobi ci sygnał, który będziesz mógł podłączyć pod czincze w subie. Słabsze przejściówki to zwykły dzielnik, a te lepsze np. firmy Orion zawierają w sobie separację galwaniczną obwodów i regulacje tłumienia, którą bedziesz mógł dobrać odpowiedni poziom sygnału.
  • #7 2426007
    MarcinG
    Poziom 30  
    Radio prawdopodobnie ma mostkowe wzmacniacze mocy, w takim przypadku zwarcie któregoś z przewodów wyjściowych z masą może spowodować uszkodzenie.
    Plus wyjścia L do (ewentualnie przez rezystor) do środka cincha L (prawy tak samo) i masa cincha z masą radia, czyli tak jak podłączyłeś.
  • #8 2427312
    anntek
    Poziom 20  
    ale masa wyjscia z kanalu radia po dolaczeniu do masy zasilania suba powoduje brak sygnalu we wszytkich glosnikach jak narazie gralo 5 godzi na samym plusie podlaczonym pod cincze (srodek cincze) i nic sie nie dzialo koncowka sie nie grzala a moze mi ktos pwiedziecz czemu moge podlaczyc napszyklad sygnal z kompa lub z wierzy normalnie czyli + do srodka cincze a - na zewnatrz czincze i nic sie nei dzieje a jak podlacze z radai samochododwego to sie dzieje bo nie dokonca rozumiem to a chcialem wiedziec to i czy moze byc sam + z radia podlaczony do cincze suba i nic sie nie stanie
  • #9 2432572
    MarcinG
    Poziom 30  
    Takie połączenie powoduje pewnie zadziałanie jakichś zabezpieczeń. Jak już napisałem w tym radiu są mostkowe wzmacniacze i na każdy kanał przypadają dwie końcówki mocy. Plus to wyjście jednej a minus drugiej, żadne z nich nie jest połączone z masą. Poszukaj pod hasłem wzmacniacze mostkowe to znajdziesz jakiś schemat.
    Na wyjściu z komputera jest tylko jeden sygnał i masa, jeśli podłączysz się między plusowe wyjście i masę to jest to podobne do wyjścia z komputera (różni się poziomem sygnału).
  • #10 2434174
    anntek
    Poziom 20  
    aha dzieki bardzo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada subwoofer samochodowy 100W z wbudowanym wzmacniaczem na układzie TDA7396 i zwrotnicą, który chce podłączyć do radia Sony CD 4x45W nieposiadającego dedykowanego wyjścia na subwoofer. Radio ma cztery wyjścia głośnikowe o mocy 45W każde, prawdopodobnie z mostkowymi wzmacniaczami mocy, gdzie wyjścia nie są połączone z masą, co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie subwoofera do obu przewodów wyjściowych bez ryzyka zwarcia i uszkodzenia. Podłączenie subwoofera tylko do jednego przewodu plus z radia (do środka cincha) oraz masy subwoofera do masy radia działa, ale jest to rozwiązanie nieoptymalne i potencjalnie ryzykowne. Zalecane jest zastosowanie reduktora sygnału (line output converter), który przekształci sygnał głośnikowy na liniowy, umożliwiając bezpieczne podłączenie subwoofera przez wejścia cinch z separacją galwaniczną i regulacją tłumienia. W przypadku sygnału z komputera lub wieży, gdzie jest wyjście liniowe z masą, podłączenie jest prostsze i bezpieczne. Wskazano, że podłączenie bezpośrednie do wyjść mostkowych radia wymaga znajomości schematu wzmacniaczy mostkowych, aby uniknąć zwarć i uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA