logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić świetlówkę PHILIPS 55W dwoma statecznikami Hewlar 36W?

wer937 17 Mar 2006 12:26 3155 8
REKLAMA
  • #1 2424672
    wer937
    Poziom 11  
    Mam spora liczbe statecznikow hewlar l36A o mocy 36W i kupilem ostatnio okazjonalnie swietlowki PHILIPS PL-L 55W 830 4pins.Czy jest jakas szansa zeby polaczyc 2 takie stateczniki zeby zasilac takie swietlowki?Jesli tak to w jaki sposob to zrobic?
  • REKLAMA
  • #2 2432184
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    łączenie 2 odpada, pozostaje eksperymentować z jednym i liczyć na to że wytrzyma ale odradzam
  • REKLAMA
  • #3 2432246
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    dlaczego odpada? cewki można równolegle łączyć (no chyba, że są jakieś specyficzne sprawy przy świetlówkach, ja takich nie znam), wyjdzie wtedy na 72 W a to za dużo, musiałbyś w szereg dać kondensator by zwiększyc impedancję, tak by było dla 55 W
  • REKLAMA
  • #4 2433394
    Mikrus2
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Miałęm kiedyś okazję podłączyć lampe sodową 150w na dławikach 125w i 40w bo takie miałem lampa jest z elektronicznym zapłonem i świeci do dzisiaj. Dławiki łączyłem równolegle. Pozdrawiam. Miłych eksperymentów.
  • #5 2435496
    wer937
    Poziom 11  
    Mniej wiecej jaki kondenastor?Ewnwtualnie czy mozna podlaczyc 2 swietlowki-tą 55W idajmy na to 18W wyszloby 73W-czyli idealnie?

Dodano po 49 [minuty]:

Przyszlo mi w takim razie to do glowy-czy mozna polaczyc 3 stateczniki-czyli moc bedzie ok 118W i podlaczyc 2 swietlowki po 55W kazda bedzie tylko 8W roznicy(4W na jedna)?Czy tak mozna i ewentualnie czy ktos moze napisac dokladnie jak to podlaczyc??
  • REKLAMA
  • #6 2440521
    wer937
    Poziom 11  
    Czyzby nikt nie mial takich doswiadczen??
  • #7 2443778
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    ten pomysł z trzema dławikami równolegle i dwie swietlówki jest dobry, beda minimalnie "przewatowane", ale to nie szkodzi (ewentualnie można zmierzyć prąd i dodać żarówkę na odpowiedni prąd i napięcie, przykładowo !! 12 V i 0.5A, prąd bedzie nominalny dla świetlówek i bedzie dodatkowa składowa stała strumienia świetlnego), układ połączeń taki jak przy dwóch swietlówkach i jednym dławiku (te trzy II połączone traktujesz jako jeden), startery trzeba dać mocne, ja widziałem w sklepie takie do świetlówek 80 W, może są i większe

a z tymi kondensatorami, gdzieś na elektrodzie jest tabela prądów i napięć świetlówek, poszukaj, jak będziesz miał prąd nominalny to zrób układ jak do 1 św. , przy czym w szereg z dławikiem (dwoma II połącz. dławikami) kondensator, zbierz parę kondensatorów i eksperymentalnie dobierz

P.S.
    znalazłem ten plik

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic219149.html#1073393
  • #8 2477508
    wer937
    Poziom 11  
    Moze mi to ktos szczegolowo rozrysowac/rozpisac krok po kroku lapatologicznie bo ze swietlowek jestem lewy:D Mam stateczniki36W +startery do do 80W i te neonowki 55w.

Dodano po 4 [godziny] 52 [minuty]:

Wlasnie podlaczylem 1 swietlowke 55w na 1 stateczniku 36w-dzialalo-statecznik nie grzal sie nawet zbyt mocno-zapewne tylko swiatla dawalo sporo mniej niz powinno.
  • #9 2498628
    wer937
    Poziom 11  
    Na tym stateczniuk 36W+starter4-80w(polamp) ta swietlowka chodzi juz kila dani,statecznik jest ledwo co letni.Tylko jest spory problem z zaplonem-trwa takie wlaczanie i wylaczanie ok 5 minut.Czy mozna z tym cos zrobic?Pozatym ciekawe z jaka realna moca swieci ta swietlowka?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zasilania świetlówki PHILIPS PL-L 55W 830 4-pin za pomocą dwóch lub więcej stateczników Hewlar L36A o mocy 36W. Pierwsze odpowiedzi sugerują, że łączenie dwóch stateczników równolegle jest problematyczne ze względu na zbyt wysoką moc (72W) i konieczność zastosowania kondensatora w szeregu w celu zwiększenia impedancji i dostosowania prądu do 55W. Jeden z uczestników opisuje doświadczenie z łączeniem dławików o różnych mocach równolegle przy lampie sodowej z elektronicznym zapłonem, co działało poprawnie. Propozycja z trzema statecznikami połączonymi równolegle do zasilania dwóch świetlówek 55W jest uznana za wykonalną, choć powoduje lekkie przewymiarowanie mocy. Zaleca się stosowanie mocniejszych starterów (np. do 80W) oraz eksperymentalne dobieranie kondensatorów w celu uzyskania nominalnego prądu. Autor testował podłączenie jednej świetlówki 55W do jednego statecznika 36W z starterem 80W, co działało, choć z mniejszą jasnością i problemem z zapłonem (długie cykle włączania i wyłączania). Dyskusja wskazuje na konieczność eksperymentów z układem, kondensatorami i starterami, aby uzyskać stabilne i efektywne zasilanie świetlówek 55W przy użyciu stateczników 36W Hewlar.
REKLAMA