logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwie świetlówki 20W do statecznika 40W, by świeciły jednocześnie?

lh 05 Kwi 2006 20:55 3380 5
REKLAMA
  • #1 2497044
    lh
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam
    mam statecznik 40W i polaczne byly dwie swietlowki po 20 W szeregowo połączone wg schematu na stateczniku i kondensator szeregowo od dławika do swietlowki no i nie swieca , gdy polacze tylko jedna (nie szeregowo) to zapala sie bez startera , gdy polacze dwie rownolegle to sie swieci jedna , a gdy wykrece ja to sie zapala druga. Jak to ma byc polaczone zeby sie dwie swiecily?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2497229
    KJaniczak
    Poziom 25  
    Ocena: 179
    Chyba masz zły schemat bo ja mam taki jak w załączniku i powinno działać
    Załączniki:
    • Jak podłączyć dwie świetlówki 20W do statecznika 40W, by świeciły jednocześnie? schemat.jpg (37.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2497255
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    lh napisał:
    gdy polacze tylko jedna (nie szeregowo) to zapala sie bez startera , gdy polacze dwie rownolegle to sie swieci jedna , a gdy wykrece ja to sie zapala druga. Jak to ma byc polaczone zeby sie dwie swiecily?

Objawy są zupełnie prawidłowe.
    Aby świeciły obie, musisz dobrać moc startera do mocy pobieranej przez grzejniki świetlówek, tak aby prąd płynący przez cztery szeregowo połączone skrętki spowodował zadziałanie bimetalu. Prawdopodobnie masz starter przystosowany do większej mocy. Kondensator służy jako przesuwnik fazy mający na celu zmniejszyć efekt stroboskopowy.
  • REKLAMA
  • #4 2497342
    lh
    Poziom 13  
    do kazdej swietlowki jest oddzielny starter, jaki typ startera powinienem zastosowac do 20 W świetlowki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2497711
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!

Zapłonniki (startery) muszą być oznakowane 4..6..8....20W.
    Zapłonniki z innym oznaczeniem np. 13..25...80W się nie nadają do świetlówek szeregowych ze względu na napięcie zapłonu.
    Jeżeli po włączeniu lampy oba zapłonniki się tlą (świecą) ale nie następuje zapłon lampy, to proszę jeden z nich na chwilę zewrzeć i zapłon jednej świetlówki powinien nastąpić. Jeżeli zapłonniki nie świecą po włączeniu napięcia, to gdzieś jest przerwa (najczęściej na oprawkach rur) należy nimi poruszać aż do zaświecenia zapłonników - jest to lampa szeregowa i przerwa na którymkolwiek elemencie powoduje brak reakcji całej lampy.

Pozdrowienia

Jan
  • #6 2500201
    lh
    Poziom 13  
    Dziękuje Wszystkim, wymieniłem jedną świetlowke i dopasowałem zapłonniki i działa :)
    Podrawiam
REKLAMA