logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwie świetlówki 15W do statecznika 36-40W?

cieplyl 22 Lis 2006 19:56 11675 6
REKLAMA
  • #1 3252328
    cieplyl
    Poziom 2  
    Witam!

Mam problem z podłączeniem zefregowo dwóch świetlówek do jednego statecznika. Świetlówki mają po 15 wat a statecznik jest na 36-40 wat. podłączam je szeregowo do zasilania i do każdej świetlówki starter. Jednak startery lekko się świecą a swietlówka nie startuje. Czytałem na forum o podobnym problemie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic487674.html
    ale nic to nie pomogło.
    Na starterze pisze:
    110/130V 4-22 single
    220/240V 4-22 series
    220/240 4,6,8,15,18,22W single
    Co mam zrobić żeby świetlówki zadziałały?
  • REKLAMA
  • #2 3252651
    adamzelt
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    jeśli masz włączony szeregowo ze świetlówkami kondensator to odłącz go i zewrzyj przewody które od niego odłączyłeś i teraz podaj napięcie na świetlówki jeśli będą palić to znaczy że musisz kupic nowy kondenator i wstawić w miejsce starego.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3252712
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    Witam.
    Połączenie 2 świetlówek do jednego dławika.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć dwie świetlówki 15W do statecznika 36-40W? S2.jpg (16.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3252785
    cieplyl
    Poziom 2  
    W moim ukłądzie nie ma wogóle kondensatora. Dwie świetlówki podłączone są z jednym statecznikiem (tak jak na tym schemacie). Powodem może byc brak kondensatora?
    Jak jeden ze starterów zewre to świetlówki odpalają. Kupiłem już chyba wszystkie możliwe startery i nic.
    Jesli przed kazdym włączeniem świetlówek bede zwierał jeden ze starterów (np. wprowadzić przełącznik) to czy zaszkodzi to w jakiś sposób świetlówkom albo statecznikowi?
    Dziekuje za zainteresowanei i prosze o odpowiedz
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3253639
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Witam

Jaki masz statecznik ??

Może jest on za słaby albo uszkodzony ??, dodaj kondensator i zobacz czy cos sie zmieni.

Pozdrawiam
  • #6 3253717
    staniol72
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Kierujac sie doswiadczeniem,wiem,ze uklad szeregowy swietlowek 18-22W nie odpali na starterach 4-80W i 4-65W,nalerzy zastosowac 2 takie same startery 4-22W.
  • #7 3256220
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Układ 2 świetlówek połączonych szeregowo jest bardzo awaryjny i kapryśny.Wyrzuciłem takich bardzo dużo.Na nowych starterach ,rurach i bardzo sprawnym dławiku chodzi trochę ale z czasem pojawiają się kłopoty.Radzę wykorzystać inny układ.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia dwóch świetlówek 15W do jednego statecznika o mocy 36-40W. Świetlówki są połączone szeregowo, każda z własnym starterem, jednak startery lekko świecą, a świetlówki nie zapalają się. W układzie nie ma kondensatora, co może być przyczyną problemu. Próby użycia różnych starterów nie przyniosły efektu. Jeden z proponowanych sposobów to zwarcie jednego ze starterów przed włączeniem, co pozwala na zapalenie świetlówek, jednak budzi wątpliwości co do bezpieczeństwa takiego rozwiązania. Zalecenia obejmują sprawdzenie stanu i mocy statecznika, dodanie kondensatora, zastosowanie dwóch identycznych starterów 4-22W zamiast innych typów oraz rozważenie zmiany układu, gdyż połączenie szeregowe dwóch świetlówek jest awaryjne i niestabilne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA