logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator żelowy Kobe- jaką ładowarką można go ładować?

lojes50 18 Mar 2006 08:52 6728 4
  • #1 2427595
    lojes50
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Kobe akumulator żelowy (chyba) od czego on jest i do czego np moze sie przydac i jaka ładowarka mozna go ładowac??

temat zamiesciłem w tej kategorii bo wydaje mi sie ze jest to akumulator od zasilania awaryjnego alarmu.
    Załączniki:
    • Akumulator żelowy Kobe- jaką ładowarką można go ładować? DSC04648.JPG (153.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 2427654
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 495
    No, kategoria raczej nie trafiona, ale to juz inna sprawa.
    Akumulatory żelowe mają bardzo duży zakres zastosowań, głównie tam gdzie i stnieje potrzeba podtrzymania zaslilania (UPS'y, centralki, alarmy itd). Raczej trudno będzie ustalić z czego on jest, zwłaszcza że rozmiar jest standardowy. Taki akumulator działa na zasadzie akumulatora ołowiowo-kwasowego, z tą różnicą że pomiedzy elektrodami znajduje się porowaty materiał przesączony kwasem. Dlatego może on pracować w dowolnej pozycji (nawet do góry nogami). Ładowanie identyczne jak w aku samochodowym - 0,1Q czyli dla niego 0,65A. A co z nim zrobić to już inna sprawa. Ja zrobiłem np latareczke na żarówce H6 :D.
  • #3 2573105
    kamilek225
    Poziom 1  
    za ile moge sprzedac uzywany akumulator kobe hv7-12, 12v, 7ah ? ile kosztuje nowy ?
  • #4 2575262
    Lukasz3232
    Poziom 19  
    Ocena: 157
    Akumulator 12V 7Ah to najpopularniejszy model, nowy kosztuje ok. 35 zł
    Stary, używany jeśli jeszcze żyje to nadaje się tylko do zastosowań amatorskich (latarka, zasilanie radia na działce itp...)

Ważne: akumulatora takiego nie wolno wyrzucić, należy go oddać do punktu gdzie sprzedają akumulatory celem utylizacji. Ja zazwyczaj kupując nowy akumulator oddaję stary.
  • #5 2576560
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    najpopularniejszy tyle kosztuje -a raczej najtańszy KOBE chyba już nie ma ale były bez porównania lepsze
REKLAMA