logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zadanie. Ułożenie równania metodą potencjałów węzłowych.

wwss 18 Mar 2006 11:51 1433 3
REKLAMA
  • #1 2428083
    wwss
    Poziom 2  
    Mam takie zadanie:

Trzeba ułożyć równania metodą potencjałów węzłowych typu:potencjały*konduktancje = suma prądów + prądy zwarcia.
    Węzły oznaczone są liczbami w nawiasie

Ułożyłem cos takiego:

Ale to chyba jest źle. Mógłby mi ktos pomóc to rozwiązać - z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 2442131
    wwss
    Poziom 2  
    naprawde nikt nie wie jak to rozwiązac?
  • REKLAMA
  • #3 2442301
    zolwik_1986
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam! Według mnie 1,3,4 równania dobrze ułozyłes. Wydaje mi sie choc nie jestem tego pewien ze w 2 równaniu zapomniałes jeszcze o Ro. Węzeł 1 z 2 łączy się przez dwie gałęzie. Na jednej są rezystory R1 oraz R2 a na drugiej rezystor Ro. Więc dopisz jeszcze tam w drugim równaniu tam gdzie masz -Vc (1/R1+R2 + 1/Ro). Tak mi się wydaje choc moge sie mylic. Reszta chyba jest dobrze. Pozdrawiam!
  • #4 2445113
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Równania masz złe.Aby uprościć,skorzystaj z twierdzenia o ruchliwości źródeł: w obwodzie rozgałęzionym rozpływ prądów nie ulegnie zmianie jeśli do tego samego węzła włączymy po jednym idealnym źródle napięcia o tych samych wartościach i o tych samych zwrotach w stosunku do rozatrywanego węzła.To o źródłach napięciowych. Włacz w gałęzie dochodzące do węzła 7 sem E7 o takim zwrocie aby w gałęzi 7 - 4 sem się skompensowały. Wtedy gałąź 7 - 4 będzie zwarciem. I kombinuj dalej.
REKLAMA