logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skalibrować obrotomierz po przekładce silnika w Oplu Omega B?

ppp1 18 Mar 2006 12:59 1463 0
REKLAMA
  • #1 2428333
    ppp1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Mam pytanie dotyczące obrotomierza. Miesiąc temu udało mi się ukończyć przekładke w OPEL OMEGA B z silnika 2.0 na silnik 3.0 24V z SENATORA.

Oczywiście wiedziałem że obrotomierz działać nie będzie bo niezgadzała się liczba cylindrów, ale zdołałem załątwić sobie licznik z omegi V6, gdzie liczba cylindrów jest taka sama.

mimo tego obrotomierz faluje, przy wyższych obrotach odczyt jest bardzo przekłamany aż w końcu wskazówka zaczyna wariować.

Jaka może być przyczyna i co z tytm robić? Moge dać jedynie wskazówke, że w poprzednim silniku 2.0 oraz w silniku V6 impuls podawany jest z bloku cewek do motronika zaś niego dopiero do obrotomierza.

W 3.0 z senatora jest inaczej, ponieważ impuls od razu idzie z cewki, a motronik tego silnika nie posredniczy w przekazywaniu impulsu.

jak to teraz skalibrować bo chciałoby się mieć w sumie dobry działający obrotomierz. Oczywiście można się byłoby bawić ze wstawieniem mechanizmu z senatora od obrotomierza, któryt mam, ale czy nie byłoby innego sposobu żeby zmusić mój obrotomierz do prawidłowego działania?

Dzięki za sugestie
  • REKLAMA
REKLAMA