logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skalibrować obrotomierz po przekładce silnika 3.0 24V z Senatora?

ppp1 18 Mar 2006 17:15 1538 4
REKLAMA
  • #1 2429303
    ppp1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Mam pytanie dotyczące obrotomierza. Miesiąc temu udało mi się ukończyć przekładke silnika 2.0 z OPEL OMEGA B na silnik 3.0 24V z SENATORA.

Oczywiście wiedziałem że obrotomierz działać nie będzie bo niezgadzała się liczba cylindrów, ale zdołałem załątwić sobie licznik z omegi V6, gdzie liczba cylindrów jest taka sama.

mimo tego obrotomierz faluje, przy wyższych obrotach odczyt jest bardzo przekłamany aż w końcu wskazówka zaczyna wariować.

Jaka może być przyczyna i co z tytm robić? Moge dać jedynie wskazówke, że w poprzednim silniku 2.0 oraz w silniku V6 impuls podawany jest z bloku cewek do motronika zaś niego dopiero do obrotomierza.

W 3.0 z senatora jest inaczej, ponieważ impuls od razu idzie z cewki, a motronik tego silnika nie posredniczy w przekazywaniu impulsu.

jak to teraz skalibrować bo chciałoby się mieć w sumie dobry działający obrotomierz. Oczywiście można się byłoby bawić ze wstawieniem mechanizmu z senatora do obrotomierza, który mam, ale czy nie byłoby innego sposobu żeby zmusić mój obrotomierz do prawidłowego działania?

Dzięki za sugestie
  • REKLAMA
  • #2 2429378
    nacko
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Musisz pokombinować,np z czujnika wału.Możesz też uderzyć do gazowników - mają wspaniałe emulatory tps,obr.,sad lambda itp.
    pzdr.
    nacko
  • REKLAMA
  • #3 2429414
    ppp1
    Poziom 11  
    możesz powiedzieć coś więcej?? co mam się tych gazowników pytać, lub co zrobić żeby mieć coś takiego co oni mają... bo dalej nic nie wiem...

do czego teraz ten czujnik wału?
  • REKLAMA
  • #4 2429520
    nacko
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Z czujnika wału sterownik pobiera impulsy obrotów wału które są niezbędne do sterowania czasami wtrysków i zapłonem.Z czujnika takiego możesz pobrać impulsy obrotów.Co do gazowników to spodkałem się z emulatorami obrotów które podłączają do różnych źródeł sygnału.Mają też filtry i dzielniki sygnału obrotów z cewki zapłonowej.Najlepiej podjechać albo zadzwonić do najbliższej firmy(większej)montującej gaz.
    powodzenia.
    pzdr.
    nacko
  • #5 2429539
    ppp1
    Poziom 11  
    tylko jeśli chodzi o czujnik wału to sam dzielnik nie wystarczy bo impuls do obrotomierza ma 12V, a czujnik wału działa na miliwoltach, więc przy okazji musiałoby być coś jeszcze....

ale z tymi dzielnikami to nie wiedziałem.. będę się pytał, jak macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie
REKLAMA