logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostosowanie obrotomierza z 6-cylindrowego do 4-cylindrowego silnika

geometer 05 Gru 2006 10:39 1568 6
REKLAMA
  • #1 3296586
    geometer
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    zamontowałem tablicę wskaźników lcd w samochodzie. problem polega na tym że zespół wskazników został wcześniej wymontowany z auta w którym był silnik 6 cylindrowy a ja mam samochód 4 cylindrowy co powoduje błędne wskazania obrotomierz. czy jest sposób aby dostosowac obrotomierz z silnika 6 cylindrowego do 4 cylindrowego?
    bardzo proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 3298264
    maxmax77
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    witam jaki samochód bo jest możliwość zmiany w epromie w liczniku .pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3298447
    geometer
    Poziom 11  
    Opel Omega A
  • #4 3298769
    maxmax77
    Poziom 23  
    podaj silnik i rok produkcji postaram się pomóc,ps musisz znaleść z jakiego czujnika kożysta obrotomierz jak podasz parametry auta to postaram ułatwić zadanie
  • REKLAMA
  • #5 3298793
    geometer
    Poziom 11  
    silnik 2.0 115km 8 zaworowy rok prod. 1993r
    jeżeli jeszcze jakies dane są potrzrebne to proszę sprecyzować jaki (gdzie ich szukać)
    zapomniałem wspomnieć że nowe zegary pochodzą z senatora 3.0 6 cyl. i jest to wersja digital (lcd)
    sygnał nie wiem skąd jest doprowadzany. podłączyłem się pod kabel który istniał do napędu starego obrotomierza. Według schematu elektrycznego przewód zasilający łączy się z urządzeniem sterującym Motronic (pin? 6)
  • #6 3299202
    maxmax77
    Poziom 23  
    obrotomierz pewnie pokazuje za dużo musisz rozpoznać co dostaje licznik z pin 6 i ten kabel można wysterować z czujnika HALLA lub przemienika magnetycznego na wale korbowym i obroty powinny być ok
  • REKLAMA
  • #7 3301496
    geometer
    Poziom 11  
    Obrotmierz pokazuje mniejsze obroty niz w rzeczywistości jest.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana tablicy wskaźników LCD z samochodu z silnikiem 6-cylindrowym (Senator 3.0) na pojazd z silnikiem 4-cylindrowym (Opel Omega A 2.0 8V, 1993) powoduje błędne wskazania obrotomierza. Obrotomierz pokazuje mniejsze obroty niż rzeczywiste. Problem wynika z różnicy sygnału obrotów dostarczanego do licznika, który w wersji 6-cylindrowej jest podłączony do sterownika Motronic (pin 6). Konieczne jest rozpoznanie rodzaju sygnału (np. z czujnika Halla lub przemiennika magnetycznego na wale korbowym) oraz ewentualna zmiana konfiguracji lub programowania EPROM licznika, aby dostosować wskazania obrotomierza do silnika 4-cylindrowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA