logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy układ z żarówką 11W i świetlówką 60cm/18W się nie przegrzeje?

No name 18 Mar 2006 18:54 1380 7
REKLAMA
  • #1 2429670
    No name
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Witam!
    rozebralem sobie takowa energooszczedna żarowke11W no i w jej miejsce wstawiłem zwykłą świetlówkę 60cm/18W no i pieknie chodzi.
    Moje pytanie jest takie:
    - czy układ nie będzie się przegrzewał? bo jest on troszke ciepły, a nie mam pojęcia jak się zachowuje podczas normalnej pracy
    - czy czy świetlówka nie zepsuje się?(widac "fale" takie delikatne które przez świetlowke przechodzą od początków ku środkowi)
  • REKLAMA
  • #2 2429697
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Będzie działać :D Ja kilka już tak przerobiłem , najstarsza świeci już kilka lat :!:
  • REKLAMA
  • #3 2429759
    qryszard
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Potwierdzam wypowiedż kol Hucula .Chodzące fale fale są chyba spowodowane niedopasowaniem mocy .
  • REKLAMA
  • #4 2430762
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    zależy na jaką przetwornicę się trafi ja trafiłem na taką że jak podłączyłem do 21 w przetwornicy swietlówke 15 w zapaliła się a za kilka sekund to dostałem w oko dławikiem a na parkiet rozlała się miedż z ścieżek oczywiście bezpieczniki wyrzuciło :) atrafiłem na taką 9w i świetlóweczka 8 w pięknie świeci :D ;)
  • #5 2430942
    No name
    Poziom 21  
    nio to dobrze, znaczy ze pochodzi sobie jakis czas, a mam jeszcze pytanie, co z tym ukladem? strasznie sie grzeje :/ (chodzil sobie z 6 godzin no i delikatny smrodek czuc jak sie blisko nosa przytknie)
  • REKLAMA
  • #6 2537633
    djsuchy
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    witam. pytanie do autora : rozebrałes ?? czyli ?? stłukłes szkło ?? jak sie podłączyłes ??

sory za tekie pytanie ale nie wiem i chciałbym is edowiedziec ;)

podro
    djsuchy
  • #7 2537664
    No name
    Poziom 21  
    tak, potluklem szklo i w miejsca podpiecia elektrod podpialem swietlowke
  • #8 2538339
    djsuchy
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    oki :) dzięki za szybką odpowiedz ;)

pozdro
    djsuchy

Moderowany przez dee jay G:

Nabijanie postów! Post nic nie wnosi do tematu!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji energooszczędnej żarówki 11W poprzez zastąpienie jej świetlówką 60 cm/18W. Użytkownik rozebrał żarówkę, usunął szkło i podłączył świetlówkę bezpośrednio do elektrod. W praktyce układ działa poprawnie, jednak pojawia się problem nagrzewania się oraz delikatnego zapachu podczas pracy. Obserwowane "fale" świetlówki mogą wynikać z niedopasowania mocy do przetwornicy. Jeden z uczestników wskazał, że jakość i parametry przetwornicy mają kluczowe znaczenie – niektóre przetwornice mogą ulec uszkodzeniu lub powodować awarie przy nieodpowiednim obciążeniu. Przykładowo, świetlówka 8W dobrze współpracowała z przetwornicą 9W, natomiast próba podłączenia 15W do przetwornicy 21W zakończyła się uszkodzeniem elementów. Podsumowując, układ może działać, ale należy zwrócić uwagę na dopasowanie mocy świetlówki do przetwornicy oraz monitorować temperaturę i ewentualne przegrzewanie się elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA