logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z Sony Ericsson D750i? Czy kody działają?

nostradam 18 Mar 2006 20:26 6239 15
REKLAMA
  • #1 2430037
    nostradam
    Poziom 11  
    Witam!
    Chciałem się poradzić na temat telefonu sony ericsson d750i. A mianowicie chodzi o simlocka z tego telefonu. Czy można go ściągnąć za pomocą jakichś specjalnych kodów. Czy moze zna ktoś jakiś sposób albo jakieś linki do stron gdzie mozna coś takiego zrobić. Czy oferty na internecie o tym że za opłatą zostanie ściągnięty simlock to prawda czy tylko podpucha. Prosze o odpowiedż
  • REKLAMA
  • #2 2430062
    brettor
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie ma kodów do SE! Potrzebny będzie Ci np. Clip
  • #3 2430072
    viper105
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    jeśli masz juz jakis box (np. tornado,twister) to najtanszym sposobem bedzie dokupienie przystawki HWK TRIAL .
  • REKLAMA
  • #4 2430462
    ptasznikos
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Clipy czy HWK to raczej najmniej bym polecał. Jak wiadomo najlepszy jest cruiser, usb smart itd. Ale to są koszty od ok 200 zł..
  • #5 2430516
    Adam16l
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    a czy semc tool 3.3 tego przypadkiem nie zrobi? bo robi CID29 i CID36. Dzisiaj zrobiłem przerobionym kabelkiem z allegro za 5zł simlocka z t610 i k700i więc moze na semc tool tez to zrobi?
  • #7 2431445
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2083
    Nawet sie nie zabieraj za locka żadnymi krakami bo bedzie potem płacz i zgrzytanie zębów.
    @ ptasznikos chetnie kupię cruisera za 200zł :)

Udaj się do komisu zapłacisz za tego locka 40-50zł i będziesz miał kłopot z głowy.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #8 2431535
    nostradam
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za rady. Myśle że jedyne co mi pozostaje to iść do jakiegoś salonu P: Wole sam nic nierobić bo troche kosztuje ten SE. Pozdrawiam
  • #9 2431579
    Adam16l
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    xury napisał:
    Pewnie że semctool to robi ale trzeba mieć odpowiedni kabelek z zewnętrznym zasilaniem 3V.

Czy odpowiedni kabelek??
    no ja to zrobiłem z kabelka do jakiegoś starego siemensa- wystarczą tylko trzy przewody- rx tx i gnd! żadnego zasilania zewnętrznego nie potrzeba- podłaczasz tylko piny 6 i 7 do tx i rx (albo na odwrót bo nie pamietam) masa do 10 pinu a pin 9 i 11 zwierasz ze sobą.
    Poza tym semc tool 3.3 raczej telefonu nie uwalisz bo on odczytuje kod który potem wpisujesz w menu telefonu i tyle:-0
    Zawsze to tańsze niz 50zł w komisie;p
    No ale zalezy to od Ciebie!
    Pozdrawiam
  • #10 2432847
    magic
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    xury napisał:
    Poza tym semc tool 3.3 raczej telefonu nie uwalisz bo on odczytuje kod który potem wpisujesz w menu telefonu i tyle:-0.

Nie do końca się zgodzę z tym, że nie uwali fona odczytując kody. Robiłem tak K700i i po samym odczytaniu kodów telefon tylko migał wyświetlaczem :cry:
    Postawiłem go po tym oczywiście oryginalnym SEMC Toolem.....
  • #11 2433090
    ptasznikos
    Poziom 18  
    tino, napisałem "...cruiser, usb smart itd". Chodziło mi o to ze jeden z tych sprzętów kupi się juz od 200 zł (czyli usb smarta) a cruiser kosztuje oczywiście więcej.
  • #12 2433097
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    niepamietam jak jest w D750 ,ale nie trzeba czasami rsa usunac albo zmienic certyfikat?
  • #13 2433164
    ptasznikos
    Poziom 18  
    RSA zwykle trzeba usunąć (przynajmniej w cruiserze trzeba robić to ręcznie). Jesli chodzi o certyfikaty to wszytko zależy od CIDu w telefonie.
  • REKLAMA
  • #14 2433193
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    no własnie , wiec mozna uszkodzic tel przy odczycie kodow , jak bedzie sie bawił w sciaganie loka i uszkodzi gdfs to pozostanie mu telefon na cześći .
    zastanawia mnie to ze stać go na taki drogi telefon a szkoda mu zapłacic 40 zł za simloka ,i woli domowymi sposobami probowac sciagac na własna rekę
  • #15 2434699
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1489
    @Adam16l coś ci się chyba pomyliło z innymi SE bo te mają całkiem inną wtyczkę i musi być zewnętrzne zasilanie.
    @magic to nie ja napisałem co zacytowałeś, a prawda jest taka że czasami uwalisz przy czytaniu kodów - najczęściej jak za wcześnie odepniesz telefon, ale niekoniecznie - np. za wysoki cid też moze być przyczyną lub brak szczęścia.
  • #16 2435074
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    Adam16l napisał:
    xury napisał:
    Pewnie że semctool to robi ale trzeba mieć odpowiedni kabelek z zewnętrznym zasilaniem 3V.

Czy odpowiedni kabelek??
    no ja to zrobiłem z kabelka do jakiegoś starego siemensa- wystarczą tylko trzy przewody- rx tx i gnd! żadnego zasilania zewnętrznego nie potrzeba- podłaczasz tylko piny 6 i 7 do tx i rx (albo na odwrót bo nie pamietam) masa do 10 pinu a pin 9 i 11 zwierasz ze sobą.
    Poza tym semc tool 3.3 raczej telefonu nie uwalisz bo on odczytuje kod który potem wpisujesz w menu telefonu i tyle:-0
    Zawsze to tańsze niz 50zł w komisie;p
    No ale zalezy to od Ciebie!
    Pozdrawiam

to nie ten kabel nawet ci sie fon nie połaczy!!! jak nie bedzie miał zasilania dodatkowego...

xury napisał:
    @Adam16l coś ci się chyba pomyliło z innymi SE bo te mają całkiem inną wtyczkę i musi być zewnętrzne zasilanie.
    @magic to nie ja napisałem co zacytowałeś, a prawda jest taka że czasami uwalisz przy czytaniu kodów - najczęściej jak za wcześnie odepniesz telefon, ale niekoniecznie - np. za wysoki cid też moze być przyczyną lub brak szczęścia.

crakami nawet przy czytaniu kodów mozna uwalic / zamknac 4 locki i pare innych jeszcze uszkodzen...750 mozna tez spalic pod czas simlocka (za duze napiecie dodatkowe)... mialem juz jeden taki do naprawy... ciezki temat...

osobiscie wydaj te 40 zł i daj sobie spokój... bo mozesz miec pozniej jeszcze wieksze kłopoty...

pozdrawiam leon.

pozdrawiam leon.

Podsumowanie tematu

✨ Sony Ericsson D750i nie posiada dostępnych kodów simlocka do samodzielnego odblokowania. Do zdjęcia simlocka wymagane są specjalistyczne urządzenia takie jak Clip, Cruiser, USB Smart lub boxy typu Tornado czy Twister z dodatkowymi przystawkami (np. HWK Trial). Semc Tool 3.3 może odczytać kody simlocka, ale wymaga odpowiedniego kabla z zewnętrznym zasilaniem 3V, a operacja ta niesie ryzyko uszkodzenia telefonu, zwłaszcza przy nieprawidłowym podłączeniu lub wysokim CID. Usuwanie simlocka może wymagać także ręcznego usunięcia RSA lub zmiany certyfikatów w zależności od CID telefonu. Próby odblokowania "domowymi sposobami" lub za pomocą tzw. "kraków" mogą prowadzić do trwałych uszkodzeń, takich jak uszkodzenie GDFS lub zablokowanie telefonu. Zalecane jest skorzystanie z usług serwisowych lub komisów, gdzie zdjęcie simlocka kosztuje około 40-50 zł, co jest bezpieczniejszym i tańszym rozwiązaniem niż ryzykowne próby samodzielnego odblokowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA