logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować piecyk gitarowy 50-100W? Podzespoły, zasilacz, głośnik, RMS

dz1ur3x 18 Mar 2006 23:35 1865 5
REKLAMA
  • #1 2430801
    dz1ur3x
    Poziom 11  
    Witam wszystkich... szukałem już tego na forum ale pewne wyrażenia w artykułach wywoływały we mnie uczucie typu "po polsku proszę".

Sprawa jest taka... chcę sobie zrobić piecyk do gitary.
    Pytania to : jakie podzespoły (zestawy) nabyć i gdzie, oraz jaki do tego zasilacz i jaki głosnik. Mam jeszcze pytanie dotyczące mocy RMS - Co to znaczy ? Wzmacniacz miałby być przeznaczony do grania w domu i na ewentualnych występach nie jakichś wielkich. Więc moc 50 - 100W.

I miło by było gdybyście mi wytlumaczyli o co chodzi z tymi przedwzmacniaczami i końcówkami mocy i tymi innymi szmerami bajerami.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Pozdrawiam Dz1ur3x
  • REKLAMA
  • #2 2431285
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
  • REKLAMA
  • #3 2431498
    dz1ur3x
    Poziom 11  
    No dzieki za cos do poczytania jednak ja bym sie sam nie pchal w robienie plytek i wszystkiego samemu. Chciałbym to zrobić z zestawów tylko nie wiem jakie zastosowac i jak polaczyc. A co do allegro to : "ja sam" czyli takie cos odpada
  • REKLAMA
  • #4 2432123
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Jeżeli można spytać, to, czemu odpada? Myślisz, że zrobisz lepiej i taniej, nie wierze!
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2433335
    dz1ur3x
    Poziom 11  
    Pieniądze nie grają aż takiej roli ale chcę sobie zrobić wszystko sam. Zdecydowałem sięc na użycie Twoich schematów jednakże miałbym prośbę czy mogłbys mi wysłać te schematy w 1:1 na maila w jpg albo cos poniewaz otwiera mi je w wordzie i znacznie zmniejsza. Czy ten przester to jest po prostu przedwzmacniacz z dodatkowa funkcja przesteru ? Prosiłbym tez o informacje gdzie mozna dostac taki transformator o ktorym wspominales w artykule. Mam tez prosbe... czy moglbys mi dac moze jakiegos linka do "encyklopedii" oznaczen na plytkach bo nie wiem co mam kupic ;/

Pozdrawiam Dz1ur3x

PS. jakis krotkie wytlumaczenie jak wytrawic plytke ?

P.S. 2 moj mail to jurmaan(_at_)op.pl
  • #6 2452692
    dz1ur3x
    Poziom 11  
    Ok prawie już złożyłem przedwzmacniacz(z przesterem) i końcówkę tą z Twojego tematu. jednakże mam pytanie jaki zastosowac kondensator przy WYjsciu na płytce przedwzmacniacza (jest nieopisany) oraz to samo pytanie dotyczące kondensatora na płytce końcówki ten po lewej stronie na rysunku też nieopisany. Nie wiem też co mam zastosować do ustawniania czułosci i prądu spoczynku (płytka końcówki).

Na schemacie koncowki sa wyprowadzone tranzystory na przewodach, są tam podane 4 typy na zdjęciach widać tylko 2 więc które konkretnie mam zastosować.

A teraz temat zasilania... nie mam jeszcze tego transformatora TS40/041 ale z tego co rozumiem on daje napiecie 40v a na schemacie koncowki jest napisane +15 i -15 a na przedwzmacniaczu +22 i -22. Pytanie : jak mam to pogodzic ?
REKLAMA