logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz gitarowy - budowa i pomoc w ocenie sytuacji :)

Ofak 24 Sty 2007 16:32 2421 16
REKLAMA
  • #1 3482341
    Ofak
    Poziom 11  
    Witam.

Gram na gitarze i od jakiegoś czasu potrzebny jest nam mocniejszy wzmacniacz. Postanowiliśmy poprosić znajomego elektronika o pomoc w budowie. Mam jednak co do tego kilka pytań

1.) Z czego dokładnie składa się taki wzmacniacz gitarowy? Narazie planujemy zrobić to na J-221. Do tego dwa przedwzmacniacze (każda gitara ma swój własny). Bez efektu. Efekty mamy podłogowe. Nie wiem czy jednak nie bedzie do tego potrzebna jakaś końcówka mocy... No i oczywiście zasilanie ;)

2.) Chce każdy kanał podpiąć pod porządne głośniki 8Ω 160wat każdy. Czy piec to przeżyje? (kolumny też!). Oba kanały mają swój własny głośnik :)

3.) Najważniejsze pytanie. Czy ten sprzęt to bedzie autentyczne 100wat RMS. Nawet nie zależy nam na tym żeby to było 100wat, tylko żeby zagłuszyć tym spokojnie perkusje ;)

4.) Zamierzamy się ze wszystkim zmieścic w 400zl. (obudowę już mamy)

Więc Co dokładnie bedzie potrzebne? i jak to pomontować ze sobą razem?

Bardzo proszę o pomoc ;)

(:)) – ozdobnik ? -- > REGULAMIN.[hefid]
  • REKLAMA
  • #2 3482364
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6167
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • REKLAMA
  • #3 3482402
    kolu$
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Do gitary proponowałbym jednak wzmacniacz na tanzystorach. A jeśli się nie znacie, to lepiej kupić za te pieniądze eltrona 100u, ma on 100w przy 4 ohm. Jeżeli te kolumny które macie to porządne gitarowe głośniki, to 100W wystarczy żeby spokojnie przebić się przez perkusję.
    A jeśli już chcecie budować od podstaw, to chyba bardziej się opłaca zrobić cos na tranzystorach. A końcówek na 7294 jest pełno na allegro, i to znacznie taniej niż w jabelu.
  • #4 3482435
    Ofak
    Poziom 11  
    Nie chcemy od podstaw budować. Chcemy kupić podzespoły kit. Tyle że nie wiemy dokładnie jakie :) Złoży je nam znajomy elektronik, tyle, że on nie budował nigdy wzmacniacza gitarowego więc nie wie jak się do tego zabrać (i znowu te podzespoły...) Dlatego pisze że napewno wzmacniacz i przedwzmacniacz, ale nie wiemy czy jeszcze jakieś końcówki mocy, czy cokolwiek jeszcze trzeba tam wpakować ;]
  • #5 3482751
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    dobra czas tu koledze pare rzeczy wyjasnic...

zacznijmy od tego ze naglosnienie gitary buduje sie DO KAZDEGO INSTRUMENTU OSOBNO. inaczej gitary beda sie zlewaly ze soba.

Instrument jest specyficznym rodzajem zrodla dzwieku ktory (niestety) ma bardzo niski sygnal. dlatego do gitar stosuje sie przedwzmacniacze typowo gitarowe (zadnych innych). nie probojcie robic nic ze przedwzmacniaczem mikrofonowym i tego typu badziewiem.

go do glosnika to pamietaj ze powinien to byc glosnik na twardym zawieszeniu o niskim skoku (xmax) czyli ok 2mm. ich charakterystyka powinna sie miescic w granicach 80 - 6000 Hz (poprawcie mnie jezeli sie myle). powinny miec takze wysoka skutecznosc. najlepiej gdyby byl to glosnik typowo gitarowy np tonsil gd guitar albo jakis gitarowy celestion. kolumna do gitary powinna miec duzy zapas mocy tzn 2-3 razy mocniejszy niz moc RMS koncowki mocy

koncowka mocy... tranzystor tylko i wylacznie (oczywiscie w przypadku gdy nie znacie sie na lampach). scalaka zdecydowanie odradzam. podepniesz przester i spali sie.

zostaje jeszcze korektor. musi on byc takze przystosowany do gitary elektrycznej. nie moze to byc zwykly korektor hifi

no to tyle teorii... tu jest pare schematow przedwzmacniaczy do gitar
    http://tremolo.pl/. przeszukaj sobie dzial najlepiej firmowe. na poczatek poszukaj przedwzmacnaiczy tranzystorowych chyba ze elektronik zna sie na lampach. najwiecej jest Laneya i tam szukaj. ewentualnie jak znajde u siebie jakies schematy to wrzuce do tematu
  • REKLAMA
  • #6 3483691
    Ofak
    Poziom 11  
    No dobrze, a gdy już użyjemy któregoś z tych wzmacniaczy... to co poza nim bedzie trzeba wpakować do obudowy żeby to działało? Zasilanie? To oczywiste. Ale jeszcze chyba jakiś przedwzmaciacz, i końcówke mocy?
  • #7 3484778
    demanufacture
    Poziom 17  
    oj oj... poczytaj troche o elektronice...

na tej stronie masz schematy pelnych wzmacniaczy gitarowych zawierajacych koncowke mocy przedwzmacniacz korektor oraz efekty... wlasnie jedyne czego tam brakuje to zasilanie :)
  • REKLAMA
  • #8 3487000
    Ofak
    Poziom 11  
    wiem... mówiłem że właściwie nie wiem od czego zacząć :P Mógłbym dostać jakiś gotowy link do jakiegoś nietrudnego wzmaka 50-100wat? I co najważniejsze niedrogiego ;]
  • #9 3487453
    demanufacture
    Poziom 17  
    mysle ze preamp z pieca janka bedzie dobry.

tu jest link

tu masz link bezposrednio do preampu. oczywiscie preamp ma jedynie kanal czysty.

co do koncowki mocy to polecam Ci altrona:
    http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al35z&sid=27b9c054

napisane jest 200W ale to jest przy 4ohm ptzy osmiu ma ze 120W. uklad jest bardzo stabilny i bardzo dobrze brzmi. polecam. do tego jakis ciekawy glosnik i bedzie grac...
  • #10 3491257
    Ofak
    Poziom 11  
    no dobrze, ale podstawowe pytanie... Czy zmieszcze się w 400zl na dw takie wzmacniacze... (bo teraz trzeba chyba tyle liczyć do dwóch gitar:P) No i kolejne, nieco głupie pytanie... ale cóż... zielony może :P Co w końcówce mocy odpowiada za głośność? ;] Wzmocnienie?

Dodano po 6 [minuty]:

a, i zapomniałem dodać... 200 wat to chyba dużo za dużo jak dla mnie... z tego ci pisałeś muszę mieć z jakieś 3-4 krotny zapas na głośniku... czy jeżeli rozkręce to tylko na tyle żeby w miare ładnie przebić się przez perke, bas, i druga gitare to czy głośnik mi nie skoczy? Jeżeli to potrzebne to tutaj pisze dokładnie to co jest na nim napisane ;]

Peak Power 160W
    Rated Powier 90W
    Impedance 8Ω
    Frequency Response 50 - 22000 Hz
    Type Zgb-90-8-576

Mam takie dwie kolumny ;]

Dodano po 2 [minuty]:

oj, sorry, jeszcze jedna informacja... głośniki są Tonsila, ale takie raczej od kina domowego ;]
  • #11 3491969
    demanufacture
    Poziom 17  
    za glosnosc w zasadzie odpowiada wiekszosc rzeczy: przede wszystkim glosnik i jesgo skutecznosc, na pewno mocy wzmacniacza ale takze odpowiedni przedwzmacniacz ktory poda wystarczajaco mocny sygnal wejsciowy.

te kolumny tonsila zupelnie sie nie nadaja do gitary. zapewne sa to kolumny 3-drozne z glosnikiem wysokotonowym. bedizesz slyszal taki "piasek" w brzmieniu. wogole tego nie polecam. kup sobie glosniki szerokopasmowe 12" firmy Icoon. zobacz sobie moja konstrukcje na dwoch takich glosnikach: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic651054.html#3367253

co do tej koncowki mocy z altrona to on ma 200W ale przy 4 ohmach. jak dasz glosnik 8ohm to bedzie mial wieksze obciazenie i bedzie dawac ze 120W juz to napisalem. jezeli masz za duzo mocy to poprostu podpinasz wzmacniacz pod mniejsze napiecie i od razu masz mniej.

hm... 400zl ciut malo jak na dwa piece. to wychodzi po 200zl na jeden :/ ze 600 to by bylo wiecej perspektyw. najdrozej beda kosztowac koncowki mocy glosniki i zasilanie... hmm

policzmy:
    2x koncowka mocy = 170zl
    2x glosnik icoon = ok 120zl
    2x zasilanie = cos czuje ze ze 100zl jak nie 150.
    to juz jest ze 400

do tego jeszcze zrobic przedwzmacniacze oraz wykonczyc obudowe. wyjdzie ok 600. no chyba ze niektore czesci juz masz...
  • #12 3492458
    Ofak
    Poziom 11  
    no tak... ale jeszcze w to wzmacniaczy nie wliczyłeś :P wiec to może wyjść nawet 800-900zl, a to już dużo za dużo :P

Dodano po 2 [minuty]:

a na gwizdek ma switha że moge go włączać i wyłączać ;]

Dodano po 2 [minuty]:

a za troche większą kase już chyna bardziej opaca mi się kupić BiG PiggyBack :P 1100zl ;] a jest na lampie i naprawde ciekawie brzmi... to chyba jednak nie na mje nerwy :P
  • #13 3492556
    demanufacture
    Poziom 17  
    JAK NIE WLICZYLEM WZMAKOW???

Cytat:
    2x koncowka mocy = 170zl

WZMACNIACZ A KONCOWKA MOCY TO JEST MNIEJ WIECEJ TO SAMO!!!
    OBA SLUZA DO WZMACNIANIA SYGNALU. NIE MA ZNACZENIA JAK TO NAZWIESZ...

Jezeli sam chcesz robic ten piec to ja ci zycze powodzenia. niech tu przyjdzie Tremolo i to wyjasni bo ja powoli trace sile...

tlumacze jeszcze raz:

Piec gitarowy ma miec GITAROWY GLOSNIK a nie zaden od kina domowego. pomysl po jaka cholere robionoby piece gitarowe skoro moznaby je ot tak sobie podlaczyc do pierwszego lepszego kina domowego...

masz cennik jeszcze raz
    2x WZMACNIACZ = 170zl
    2x glosnik icoon = ok 120zl
    2x zasilanie = 100zl - 150zl

tu masz linka do glosnikow:
    http://astronik.home.pl/cgibin/shop?info=A1B212MA300C8HW&sid=6cc4262a
  • #14 3493715
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Biorac pod uwagę podstawowe braki w wiedzy, odradzam i polecam kupić raczej używany piecyk na allegro, albo nawet nowy - są dość tanio na allegro , ostatnio widzialem 65 watt RMS za 500-600 zl, oczywiście jest to sprzęt niezbyt wysokiej klasy,
    ale na pewno będzie działać lepiej niż samoróbka z nieodpowiednim przedwzmacniaczem, i kolumnami od kina domowego :|
    no i obudowa też powinna jakoś wyglądać...a to kosztuje.
  • #15 3493820
    Ofak
    Poziom 11  
    naprawde sorry za moje głupie pytania :) Postaram się na przyszłość bardziej wyedukować przed napisaniem czegokolwiek na forum ;P Jak napisałem nie ja bym to robił... ja mam tylko dać pieniądze... wielkie dzięki za pomoc... Tylko jeszcze jedno pytanie... podane przez Ciebie ceny są już policzone razy dwa czy musze to jeszcze liczyć dwa razy wiecej? :)
  • #16 3496319
    demanufacture
    Poziom 17  
    nie no sa juz policzone razy dwa. bierz niewielka poprawke na koszy wysylki itp ale mysle ze jakos da rade. wiem ze czegos mozna nie rozumiec bo ja pamietam jak sam taki bylem. powodzenia :)
  • #17 3497453
    Ofak
    Poziom 11  
    spoko :) Dzieki wielkie :) Zobaczymy co z tego wyjdzie :P cały czas przeraża mnie ta cena jak na samoróbke :P Na koniec wyjdzie ze bede 600zl w plecy, i piekny, spalony wzmacniacz ;]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza gitarowego o mocy około 100 W RMS, z wykorzystaniem modułu J-221 oraz dwóch przedwzmacniaczy, po jednym na każdy kanał. Poruszono kwestie doboru końcówki mocy, zasilania oraz odpowiednich głośników. Zalecane jest stosowanie tranzystorowych końcówek mocy, np. na układzie TDA7294, które są tańsze i łatwiejsze w budowie niż lampowe. Przedwzmacniacz gitarowy musi być dedykowany do instrumentu, gdyż gitara generuje niski sygnał, a użycie przedwzmacniaczy mikrofonowych jest niewłaściwe. Głośniki powinny mieć impedancję 8 Ω, moc znamionową co najmniej 2-3 razy większą niż moc wzmacniacza oraz charakterystykę częstotliwościową dostosowaną do gitarowego pasma (około 80–6000 Hz). Głośniki Tonsila używane w kinie domowym nie nadają się do gitarowego wzmacniacza ze względu na nieodpowiednią charakterystykę i niską skuteczność. Koszt budowy dwóch wzmacniaczy wraz z głośnikami i zasilaniem szacowany jest na około 600–900 zł, co może przewyższać budżet 400 zł. Wskazano, że wzmacniacz i końcówka mocy to w praktyce to samo urządzenie, a głośność zależy od mocy wzmacniacza, skuteczności głośnika oraz sygnału z przedwzmacniacza. Zasugerowano rozważenie zakupu używanego lub nowego gotowego pieca gitarowego, który za podobną cenę zapewni lepszą jakość i niezawodność niż samodzielna budowa bez doświadczenia. Podano linki do gotowych modułów przedwzmacniacza (np. z pieca Janka) oraz końcówek mocy Altron (model AL35Z) o mocy około 120 W przy 8 Ω. Podkreślono konieczność stosowania gitarowych głośników szerokopasmowych, np. Icoon 12", zamiast kolumn do kina domowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA