logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p gaśnie po nagrzaniu - brak iskry na świecach, co sprawdzić?

Zawiasek 19 Mar 2006 12:39 3885 18
  • #1 2432035
    Zawiasek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    patrzylem i na cewke i na mase, sprawdzalem przewody i dobre! nawet kolegi kable WN podpiolem i to samo!!!!!! wiec juz niewiem co mam zrobic!!! chyba ze gaznik szwankuje!!! ale znowu jak sprwadzalem czego nie bylo iskry na swiecach skoro prad jest!!!!! prosze o pomoc
  • #3 2432146
    woooojtek
    Poziom 19  
    Ocena: 104
    Sprawdź masę, przerwy na przerywaczu i świecach, ustawienie zapłonu, luz na zaworach, przewody. Co to znaczy "słaba iskra albo brak"?
  • #4 2432204
    Zawiasek
    Poziom 11  
    jak wlacze zaplon i krece rozrusznikie mto powinna byc iskra na swiecy a jej niema albo jest bardzo slaba!!!!!!
  • #5 2432594
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Jak masz możliwość to zmień cewkę zapłonową.
  • #6 2432913
    Zawiasek
    Poziom 11  
    przekladalem cewke zaplonową i nic to samo
  • #7 2433024
    USB
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Raczej moduł zapłonowy. Jeżeli po ostygnięciu jedziesz dalej, to moduł. Takie moje gdybanie.
  • #8 2433069
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    napisz co masz w tym samochodzie jaki masz układ zasilania czy masz palec czy, przerywacz, a może to elegant i nie ma przerywacza.... bo z tego co opisujesz to albo masz źle ustawiony zapłon- jeżeli masz przerywacz to sparwdź w jakim stanie jest przerywacz czy nie jest wypalony lub zasniedziały najlepiej przeczyśc go i ustaw zapłon, może byc też wina gaźnika lu zaworów..
    Pozdrawiam
  • #9 2433234
    flis
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    A może po prostu ssanie ci nie odbija?
  • #10 2434367
    Zawiasek
    Poziom 11  
    prubowalem robic to co mi pawel doradzasz ale to nic niedaje!!! moze kondensator przy aparacie zapl., wymienie go jutro na nowy i kupie swiece!!! a jak nie to zalatwie skad dobry gaznik i przeloze i wtedy moze co!!
  • #11 2434561
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    witam pioszesz że nie masz iskry a to napewno nie będzie wina gaźnika! wymień kondensator i świece sparwdź jeszze raz przewody WN i jak jest wszystko ok to musi bys iskra chyba że jeszcze cewka... a sparwdzałeś aparat czy jest sparwny? moze troche głupie to co teraz napisze ale nieraz sie spotkałem z takim czymś, sparwdź czy krzywka w aparacie się obraca przy kręceniu wałem... kiedys miałem taki przypadek że gość cały dzień ustawiał zapłon i niechciał mu zapalić a okazało sie że łańcuszek rozżądu sie urwał i wałek rozżądu wogóle się nie obracał..... a napisz jeszcze co się dzieje z samochodem bo nigdzie nie napisałeś.... jakie są efekty tego usterki...
    Pozdrawiam
  • #12 2438893
    Zawiasek
    Poziom 11  
    sprawdzalem kable i wogule te pierdoly!!! sa ok!! sprawdze sobie gaznik jeszcze co mam do stracenia!! a silnik pracuje dzienie od poczatku go dlawi paliwem a jak sie zagrzeje to juz calkiem!! moze jeszcze jakie dysze na gazniku moga byc zatkane?????????? pozdro
  • #13 2440995
    Ireek
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Jak juz rozbierzesz gaznik to sprawdz plywak jak bedziesz mial w nim paliwo to go wymien na nowy bo jest bo jest dziurawy, sprawdz zaworek iglicowy czy szczelnie sie zamyka i sprawdz czy nie jest zapchany otwor od nadmiaru paliwa (nie pamietam fachowej nazwy), u znajomego tak bylo i chwile po odpaleniu zalewalo swiece, oczywiscie przemyj i przedmuchaj sprezonym powietrzem caly gaznik. I daj znac co z tej naprawy wyniklo.
    Pozdrawiam
  • #14 2441115
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3422
    Witam
    Mój pierwszy maluch miał identyczną usterkę, a powodem były świece zapłonowe (poprzedni właściciel założył jakieś węgierskie o całkiem innej ciepłocie). Wymień świece na oryginalne Iskry.
    Pozdrawiam

Dziurawy pływak można naprawić. Wrzuć pływak do gotującej wody celem odparowania benzyny, a następnie zalutuj dziurkę. Nadmiar cyny usuń pilniczkiem. Kiedyś gdy zakup nowych części stanowił problem taka naprawa była standartem.
  • #15 2441117
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    Witam . Jak już jestemy przy pływaku to powiem wam jak jeden koleś sam walczył z gażnikiem. A więc wymontował , rozkręcił , wymył , wydmuchał i złożył i ...... kicha :cry::cry: . Przedtem było dobrze a po jego robocie stało się dokładnie to samo co u kolegi. Jak zimny to chodził , a jak sie zagrzał to zgasł i nie odpalił :|. Przywlókł to do mnie i walił sie w klate że wszystko zrobił dobrze . Ja sprawdziłem pływak i zawór pływaka i wogóle cały gażnik - waszystko ok :!: poza jednym : Jak przykręcał to kolanko na gażnik to dał długą śrube i do....ł tak że przebił pokrywke i utopił pływak. :D:D:D:D:D:D:D
  • #16 2441525
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Sprawdź platynki w aparacie zapłonowym lub ogólnie całą drogę 12voltów od akumulatora do cewki zapłonowej bo jak mówisz że masz słabą iskrę to na bank po chwili niespalona mieszanka zalewa świece i wtedy to już nici z iskry i odpalenia...lub faktycznie zabogata mieszanka i zalewa swiece...gaxnik też sprawdz bo to może być to...zalewa świece lub ta słaba iskra...
  • #17 2449796
    janusz m
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    może silnikowi brakuje paliwa wypali wszystko z gażnika i gaśnie,sprawdż filtr paliwa.
  • #18 2449888
    sonec
    Poziom 12  
    Sprawdz przewody paliwowe i przedmuchaj pompko od strony gaznika, byc moze smok sie zapycha nieczystosciami ze zbiornika.
    dla pewnosci butelka litrowa z bęzynką na dach maluszka, tylko przymocuj ją podłącz węzyk od butelki bezposrednio do gaznika a przelew z gaznika zatkaj węzykiem 10 centymetrowym zagiętym na koncu o 180 stopni.
    Tym sposobem sprawdzisz układ zasilania bęzynką.
  • #19 2464412
    krypel2
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    nie ja miałem kiedyś tak samo przyczyną jest kopułka na bank!!!!!!!!!
    żaden mechanik mi nie pomugł

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy Fiata 126p, który gaśnie po nagrzaniu z powodu braku lub bardzo słabej iskry na świecach zapłonowych. Sprawdzono cewkę zapłonową, masę, przewody wysokiego napięcia oraz podłączono kable WN od innego pojazdu – problem pozostał. Sugerowano kontrolę układu zapłonowego, w tym przerywacza, kondensatora, platynków, ustawienia zapłonu oraz luzów zaworowych. Wskazywano na możliwą usterkę modułu zapłonowego, który po nagrzaniu może przerywać iskrę. Zalecano wymianę kondensatora i świec na oryginalne, np. marki Iskra. Wskazano również na konieczność dokładnego sprawdzenia gaźnika, w tym pływaka, zaworu iglicowego, dysz oraz drożności układu paliwowego, gdyż zalewanie świec przez bogatą mieszankę lub zatkane dysze może powodować gaśnięcie silnika. Poruszono też temat możliwego uszkodzenia kopułki zapłonowej. Dodatkowo zasugerowano testowanie układu paliwowego poprzez podłączenie butelki z benzyną bezpośrednio do gaźnika, aby wykluczyć problemy z zasilaniem paliwem. Wskazówki obejmują kompleksową diagnostykę układu zapłonowego i paliwowego w celu ustalenia przyczyny braku iskry i gaśnięcia silnika po nagrzaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA