logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p 1991 - gaśnie po minucie, mimo wymiany świec. Co sprawdzić?

waldii001 25 Gru 2007 22:48 1908 10
REKLAMA
  • #1 4623722
    waldii001
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    mam problem z fiatem 126p 1991r zapala normalnie ale po minucie chodzenia gasnie i juz nie pali !!!!! co zrobic zeby chodzil normalnie ??czyscilem swiece zakladalem nowe i dalej to samo
    :|

Tytuł uzupełniłem (p.11 regulaminu).
    Proszę użyć "zmień" i poprawić post - na Forum obowiązują zasady pisowni. Ozdobniki (!!!!!) należy usunąć - p.11.2 regulaminu. [Mirek Z.)
  • REKLAMA
  • #2 4623735
    waldec
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Witam.Zobacz filtr paliwa może jest zanieczyszczony i blokuje przepływ paliwa.Pozdrawiam Waldec
  • #3 4623751
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Może też nie być iskry - do wymiany cewka zapłonowa, do sprawdzenia przerywacz.
  • REKLAMA
  • #4 4623755
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Witam kolegę nie napisałeś z którego roku jest twój fiat czy ma moduł czy tradycyjny zapłon podstawił bym nowe kable i zwrócił bym uwagę na cewkę później moduł lub przerywacz
  • #5 4624039
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4433
    Kolego konti, masz jak wół rok 1991 czyli bez modułu, podwójna cewka z przewodem oporowym, klasyczny aparat zapłonowy.

Dodano po 2 [minuty]:

do sprawdzenia także dokręcenie pompy paliwa, styki przerywacza zapłonu, regulator odśrodkowy, osobiście stawiam na za małą przerwę( powinno być 06-07 mm)
  • REKLAMA
  • #6 4624266
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Pawel wawa napisał:
    Kolego konti, masz jak wół rok 1991 czyli bez modułu, podwójna cewka z przewodem oporowym, klasyczny aparat zapłonowy.

Dodano po 2 [minuty]:

do sprawdzenia także dokręcenie pompy paliwa, styki przerywacza zapłonu, regulator odśrodkowy, osobiście stawiam na za małą przerwę( powinno być 06-07 mm)

Ale nie wziąłeś poprawki , że jak ja to pisałem to nie było żadnej wiadomości na temat zapłonu ;/
  • #7 4624357
    zyjanu
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Objaw przez Ciebie opisany nie do końca może wynikać z niesprawności układu zapłonowego.
    W/g mnie powinno się sprwdzić gaźnik a konkretnie jaki jest ustawiony poziom paliwa na pływaku.
    Jeśli jest za mały to w pewnym moencie pracy silnika za braknie w gaźniku paliwa. Przy okazji sprawdź stan zaworu iglicowego i jeśli jest wyrobio9ny to zmień na nowy/ koszt ''rzemielśnika'' to ok. 5,00zł/. Jeśli przez to przebrniesz to dopiero wtedy zajmij się elektryką zgodnie z wcześniejszymi poradami.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #8 4624389
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 4625628
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 758
    Witam, miałem kiedyś podobny problem z tym że silnik wprawdzie nie gasł ale zgaszony nie dał się odpalić(jeśli był nagrzany), okazało się że miał za małe luzy na zaworach i po nagrzaniu zawory po prostu się nie domykały.
  • #10 4625699
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4625773
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6173
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Początkujący Serwisanci

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z Fiatem 126p z 1991 roku polega na tym, że silnik zapala się normalnie, ale gaśnie po około minucie pracy i nie chce ponownie odpalić, mimo wymiany i czyszczenia świec zapłonowych. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie kilku elementów układu paliwowego i zapłonowego. Należy zweryfikować filtr paliwa pod kątem zanieczyszczeń blokujących przepływ paliwa oraz stan pompy paliwa. W układzie zapłonowym wskazano na konieczność kontroli cewki zapłonowej, przerywacza, kabli wysokiego napięcia oraz klasycznego aparatu zapłonowego z podwójną cewką i przewodem oporowym, charakterystycznego dla modelu z 1991 roku bez modułu zapłonowego. Zalecane jest także sprawdzenie i ewentualne wyregulowanie przerwy na przerywaczu (0,6-0,7 mm). W układzie gaźnikowym należy zweryfikować poziom paliwa na pływaku oraz stan zaworu iglicowego, gdyż uszkodzony pływak może powodować zalewanie silnika paliwem i gaśnięcie. Dodatkowo wskazano na możliwość problemów z luzami zaworowymi, które po nagrzaniu silnika mogą powodować niedomknięcie zaworów i utrudniać pracę silnika. Podsumowując, diagnoza powinna objąć filtr paliwa, pompę paliwa, gaźnik (pływak i zawór iglicowy), układ zapłonowy (cewka, przerywacz, kable) oraz regulację luzów zaworowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA