_POCk_ee napisał:
chcial bym sobie odpalic unixa linuxa na wolnym komputerze
celeron 400Mhz
256MB pamieci
Jeju, ja pracuję na Pentium 350MHz i 192MB RAM. Debian sprawuje się wyśmienicie. Polecam IceWM jako menedżer okien.
No tak, jak ktoś przyzwyczajony do gigahercowych procesorów, to dla niego to jest "wolny" komputer... Wiadomo, nie poszalejesz na tym, ale nie przesadzaj.
Cytat: i kolejne pytanie jakbym zainstalowalm np windowmaker i po wylaczeniu srodowiska graficznego uzyskam tej o duzo lepsza wydajnosci?
To jest tak:
Najsampierw jest serwer X i "przez niego" programy wyświetlają to, co widać. Potem jest menedżer okien, który to, co widać, obramowuje, pozwala tym ruszać, oferuje menu itp. Na końcu są rozbudowane środowiska graficzne jak GNOME albo KDE, które mają dużo innych, moim zdaniem zbędnych i niepotrzebnie obciążających system, bajerów.
Masz do wyboru IceWM, Fluxbox, WindowMaker i wiele innych ładnych, funkcjonalnych i szybkich menedżerów okien i one będą na tym sprzęcie śmigać.
Nie przestrasz się Firefoksa. U mnie on muli niesamowicie. Przerzuciłem się na kompilowaną u mnie bez wygładzania fontów SeaMonkey. Ale są też inne i coś wybierzesz.
Przy odrobinie cierpliwości można i z OOo korzystać, ale taki np. arkusz kalkulacyjny gnumeric jest już całkiem wypasiony i pracuje się na tym już całkiem spoko.
Uaktualnij system do najnowszej wersji, ostatnio aplikacje na gtk2 wyraźnie przyśpieszyły.