logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lekkiego Linuxa na komputer z Celeronem 400MHz i 256MB RAM

_POCk_ee 19 Mar 2006 19:03 4723 9
REKLAMA
  • #1 2433629
    _POCk_ee
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    witam

chcial bym sobie odpalic unixa linuxa na wolnym komputerze
    celeron 400Mhz
    256MB pamieci

jaki system wybrac?
  • REKLAMA
  • #2 2433647
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Napisz do czego chcesz używać tego systemu...
  • REKLAMA
  • #3 2433760
    _POCk_ee
    Poziom 14  
    podlaczyc do neta jako maly serwerek taki na domowe potrzeby zeby mi chodzil caly czas komp jeden podlaczony do neta

i do tego podlaczyc chce dwa inne komputery :)
  • #4 2433849
    OMAN
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Jeszcze nie wiem jakie są Twoje umiejętności względem obsługi Linuxa, ale do tego polecam Debiana, 400Mhz wystarczy w zupełności, a jeśli masz trochę pojęcia o Linuxie (a raczej, nie, bo nie zadawał byś tego pytania :) ) to polecił bym PLD.
    Ogólnie można by tutaj polecić sporo dystrybucji, co kto lubi, ale dystra pochodzące od Red Hat'a, są chyba najmilsze w obsłudze.
    W każdym razie z Apache'm, jakąś małą bazą i maskaradą nie będzie żadnych problemów, 400MHz w zupełności wystarczy.
    I mam nadzieję, że nie nastawiasz się na instalowanie żadnego środowiska graficznego? (oczywiście będzie działać, ale stracisz niepotrzebnie trochę mocy obliczeniowej).
    Pozdrawiam
  • #5 2433886
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Na takim sprzęcie pójdzie większośc dystrybucji. U mnie na p133 128MB RAM pracuje slackware i dzieli neta za 25 osób. Do tego jakies statystyki, pomiar temepratury, Apach, Sql i mozna by tak wymieniac bez końca. Obciązenie procesora to 2% w porywach do 5.
    No i podstawa jak zauważył OMAN brak środowiska graficznego, tylko sama konsola co dla 100% wystarczy.
    No chyba ze komputer ma jeszcze przy okazji pełnic role stacji roboczej.
  • REKLAMA
  • #6 2433979
    _POCk_ee
    Poziom 14  
    mialem kilaka linuxow
    ale wymaganiami sie nigdy nie interesowalem ;) wlasnie teraz mam Debiana i sie mi podoba

ale prawde mowiac jakas nakladka graficzna sie by mi przydala
    bo sie chce troche pobawic

ale srodowisko graf mozna wylaczyc

i kolejne pytanie jakbym zainstalowalm np windowmaker i po wylaczeniu srodowiska graficznego uzyskam tej o duzo lepsza wydajnosci?
  • REKLAMA
  • #8 2434099
    bober_gdynia
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    obojetnie jaki Slackware
  • #9 2438824
    elpiko
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    _POCk_ee napisał:

chcial bym sobie odpalic unixa linuxa na wolnym komputerze
    celeron 400Mhz
    256MB pamieci

Jeju, ja pracuję na Pentium 350MHz i 192MB RAM. Debian sprawuje się wyśmienicie. Polecam IceWM jako menedżer okien.

No tak, jak ktoś przyzwyczajony do gigahercowych procesorów, to dla niego to jest "wolny" komputer... Wiadomo, nie poszalejesz na tym, ale nie przesadzaj.

Cytat:
    i kolejne pytanie jakbym zainstalowalm np windowmaker i po wylaczeniu srodowiska graficznego uzyskam tej o duzo lepsza wydajnosci?

To jest tak:
    Najsampierw jest serwer X i "przez niego" programy wyświetlają to, co widać. Potem jest menedżer okien, który to, co widać, obramowuje, pozwala tym ruszać, oferuje menu itp. Na końcu są rozbudowane środowiska graficzne jak GNOME albo KDE, które mają dużo innych, moim zdaniem zbędnych i niepotrzebnie obciążających system, bajerów.

Masz do wyboru IceWM, Fluxbox, WindowMaker i wiele innych ładnych, funkcjonalnych i szybkich menedżerów okien i one będą na tym sprzęcie śmigać.

Nie przestrasz się Firefoksa. U mnie on muli niesamowicie. Przerzuciłem się na kompilowaną u mnie bez wygładzania fontów SeaMonkey. Ale są też inne i coś wybierzesz.

Przy odrobinie cierpliwości można i z OOo korzystać, ale taki np. arkusz kalkulacyjny gnumeric jest już całkiem wypasiony i pracuje się na tym już całkiem spoko.

Uaktualnij system do najnowszej wersji, ostatnio aplikacje na gtk2 wyraźnie przyśpieszyły.
  • #10 2438878
    [GD]-Zami
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Ja polecam gentoo :) jako serwerk spisuje sie swietnie i bardoz malo wymagajacy ale wymaga troche zaawansowania . Jak to moj kolega mowi "to dla tych co lubia sie bawic w reczne ukladanie bajtow" :) ale systemik bardzo uniwerslany i mozna go dostosowac do indywidualnych potrzeb :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru lekkiej dystrybucji Linuxa na komputer z procesorem Celeron 400MHz i 256MB RAM, przeznaczonego na domowy serwer sieciowy obsługujący dwa inne komputery. Zalecane systemy to Debian, PLD, Slackware oraz Gentoo, przy czym Debian jest polecany ze względu na stabilność i kompatybilność z niskimi zasobami sprzętowymi. Wskazano, że środowisko graficzne powinno być minimalne lub wyłączone, aby nie obciążać procesora – rekomendowane lekkie menedżery okien to IceWM, Fluxbox i WindowMaker. Systemy te pozwalają na uruchomienie serwera Apache, bazy danych SQL oraz innych usług sieciowych przy niskim zużyciu zasobów. Gentoo wymaga większej wiedzy technicznej, ale oferuje dużą elastyczność i możliwość optymalizacji pod konkretne potrzeby. Użytkownicy podkreślają, że na takim sprzęcie można efektywnie pracować w trybie tekstowym lub z lekkim GUI, a przeglądarki internetowe takie jak SeaMonkey działają lepiej niż Firefox na słabszych maszynach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA