Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie głośniki bez wzmacniacza?

Boasoft 19 Mar 2006 22:56 16149 5
    Boasoft
    Level 13  
    Witam

Niedawno kupiłem auto, do którego chcę zamontować w miarę porządne radio CD/MP3 (Pioneer, Alpine, Clarion) i porządne głośniki 16cm z przodu.
    Ponieważ z umcyumcy już wyrosłem, nie mam ochoty wydawać pieniędzy na wzmacniacz i subwoofer. Zamiast tego chcę zamonotować z przodu w miarę najlepsze głośniki, jakie się da - do ok. 400-450zł za parę.

Wstępnie myślę o:

- Pioneer TS-a171c http://www.pioneer-eur.com/eur/product_detail.jsp?product_id=2594&taxonomy_id=25-131
    - Powerbass PB-CK6 http://www.powe.com.pl/product_info.php?products_id=121
    - JBL GTO 6506,
    - inne jeszcze nie poznane ;-)

Moje pytanie: jakie głośniki kupić, żeby grały pięknie bez wzmacniacza? Ma ktoś z Was jakieś doświadczenie w tej kwestii?

Pozdrr.,
    Boasoft.

Temat przeniosłem <SławeK>
    WojRz
    Level 13  
    Ja używam Pioneera: 2 głośników TS-G1748 z przodu, 2 głośników TS-G1348 z tyłu i 2 gwizdków fabrycznych też z przodu. Gra rewelacyjnie. Polecam Pioneera. Głośników podanych przez ciebie nie znam. Natomiast te które używam są wynikiem prób różnych konfiguracji głośników i wygrała opcja którą przedstawiłem. Oczywoście jest jeden warunek: wszystkie głosniki muszą pracować w tej samej fazie. Piszę to dlatego, że bardzo często spotykam super głośniki u znajomych, których się nie da słuchać własnie przez złe sfazowanie. Pozdrawaim
    Anonymous
    Anonymous  
    Boasoft
    Level 13  
    Witam,

Dzięki za odpowiedź.

Wyczytałem na forach, że nie ma co się pchać w głośniki 2-way w drzwi, ponieważ im wyższe tony, tym większa kierunkowość i mija się z celem montowanie gwizdków (w ym przypadku zintegrowanych z głośnikiem) w dolnej części drzwi.

Ja mam u siebie akurat gwizdki w desce, więc tym bardziej pewnie wybrałbym rozwiązanie, że w drzwi tylko głośnik średnio-niskotonowy.

Niemniej jednak dziękuję za informacje. Skłaniam się ku Pioneerowi ;-).

Samochód to Megane Scenic '99. Zaprojektowany do montażu 13cm w drzwi, ale wyczytałem, że bez wielkich przeróbek można zainstalować 16cm.

Ktoś ma inny pomysł?

Pozdrr.,
    Boasoft.
    WojRz
    Level 13  
    Ja mam Renault Megane i w drzwiach mieści się 17 zupełnie bez przeróbek. Sa nawet otwory na wkręty przynajmniej u mnie w megance. Pozdrawiam
    9500
    Level 12  
    Równierz posiadam Megane 2001 kombi 1,4 16V i z przodu po wycięciu siateczki zmieściłem HPC 1700 tapicerka nie trzeszczy i bardzo ładnie się prezentuje tak więc nie ma problemu z montowaniem wiekszych głośników w megankach, jednak proponuje zalozyc jakis wzmacniacz i porzadniejsze glosniki, bo jednak tylko na radiu bedzie slychac brak mocy, tylko pytanie ile chcesz wydać lub ile wydałeś:) te ktore chcesz kupić to koszt okolo 140 zlotych... wiec nie sa zbyt porzadne...

Dodano po 4 [minuty]:

oj przepraszam spojrzalem na glosniki ktorych uzywa WojrZ :/ tamte pioneery duzo lepiej sie prezentuja, i radio calkiem neizle bedzie je ciagnelo, znajomy kupil z podobnej pólki Explode Sonego w Media jest za okolo 400 i calkiem niezle graja ale samo radio polecilbym bardziej JBL lub VDO daytona w ktorych duzo lepiej jest slyszalne srodkowe pasmo a nie tylko wysokie i niskie jak w blaupunktach czy pionnerach:(