logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MERCEDES VITO 112CDI pisk wzbudzający się na wzmacniaczu

EXPERT GSM 20 Mar 2006 00:28 2324 6
REKLAMA
  • #1 2435025
    EXPERT GSM
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam , jak w temacie . W aucie MERCEDES VITO 112CDI rok prod. 99 puściłem w podłodze przewody chinch do wzmacniacza Boschmana 1800 Watt. Dalej przed samymi głośnikami jest wzmacniacz i kondensator 1,5 F . Po włączeniu radia (clarion DZX 838 RMP , zresztą na kilku innych jest to samo) wzbudza się nie głośny pisk na wzmacniaczu i jest słyszalny w głośnikach. Po przełączeniu kluczyka i załączeniu stacyjki ( nie uruchamiając jeszcze silnika ) pisk ten staje się kilka razy głośniejszy i po dłuższym czasie jest nie do zniesienia. Włączenie samego silnika nie zmienia sytuacji i poziom głośności radia też. To znaczy że pisk jest stały i nie zależny od tego czy radio jest całkiem ściszone czy gra głośno. nie jest słyszalny wcale w głośnikach zasilanych bezpośrednio z radia , natomiast strasznie piszczy w głośnikach wysokotonowych i średniotonowych zasilanych po wzmacniaczu .
    Wygląda to tak jakby jakieś urządzenie w aucie generowało wysokie częstotliwości. Podłączałem już nawet kabel chinch górą samochodu ( w powietrzu podwiesiłem ) i zasilanie do wzmacniacza puszczałem, też w innym miejscu . Nic to nie dało . Czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ?
    Aha , po wyjęciu kabli chinch z radia pisk ustaje. Pisk ten jest podobny do dzwięku wydawanego z telewizorow lampowych albo z przetwornic na wyświetlaczach zasilanych wyższym napięciem np. iluminofory
  • REKLAMA
  • #2 2435803
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2438455
    EXPERT GSM
    Poziom 12  
    Oczywiście że wzbudzenie jest pod radiem i minus też jest extra doprowadzony do aku. Gruby kabel jak od spawarki :-) Plus zresztą też. PISZCZY JAK ZE STAREGO TELEWIZORA.
    Masz jeszcze jakiś pomysł.

Dodano po 1 [minuty]:

Wzmacniacz też już dałem inny. Taki sam Boshmann tylko 900 Watt
  • REKLAMA
  • #4 2442889
    dbmax
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    podłacz dodatkowo mase do masy cińczy ewentualnie wymień cińcze na lepsze np. Ditza
  • REKLAMA
  • #5 2455730
    pmmisiek
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam.
    Prawdopodobnie to nie kable ani nie czincze tylko zakłócenia powstające z przetwornicy we wzmacniaczu, jeśli nie jest na gwarancji to spróbuj go rozkręcić i ewentualnie dodać jakiś kondensator filtrujący za mostkiem Gretza.

Poza tym kable do czincz są ekranowane zewnętrznym oplotem i nic się w nich nie powinno wzbudzać.

Pozdrawiam
  • #6 2456074
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    witam a moze jakis filtr przeciwzakuceniowy by ci pomogl ,stosowales juz cos takiego?
  • #7 2491217
    EXPERT GSM
    Poziom 12  
    sprawdze z filtrem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Mercedes Vito 112CDI (rok prod. 1999) pojawia się problem z piskiem generowanym przez wzmacniacz Boschmann 1800 W podłączony do radia Clarion DZX 838 RMP oraz innych modeli. Pisk jest słyszalny w głośnikach wysokotonowych i średniotonowych zasilanych przez wzmacniacz, natomiast głośniki podłączone bezpośrednio do radia są wolne od zakłóceń. Pisk nasila się po włączeniu stacyjki, niezależnie od poziomu głośności radia i pracy silnika. Próby rozwiązania problemu obejmowały wymianę wzmacniacza na inny model Boschmann 900 W, sprawdzenie masy i zasilania wzmacniacza oraz podłączenie masy bezpośrednio do akumulatora. Sugerowano również wymianę kabli cinch na lepsze, np. Ditza, oraz zastosowanie filtrów przeciwzakłóceniowych. Istnieje podejrzenie, że źródłem zakłóceń może być przetwornica wewnątrz wzmacniacza, a rozwiązaniem może być dodanie kondensatora filtrującego za mostkiem prostowniczym (Gretza). Kable cinch są ekranowane, więc nie powinny generować zakłóceń. Autor planuje przetestować filtr przeciwzakłóceniowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA