logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna 97 - immobilizer. Dorobienie kluczyka z immobilizerem.

misiek0707 20 Mar 2006 12:05 6013 10
REKLAMA
  • #1 2435963
    misiek0707
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Jaki jest poziom trudności w dorobieniu kluczyka z immobilizerem do Laguny z roku 1997? Immobilizer zbliżeniowy, chociaz jest też pilot CZ na podczerwień. W ASO krzyczą 700 zł. Znam gościa któremu w Warszawie dokładnie taki dorobili za 150 zł. Ja jednak poszukuję kogoś z okolic południa Polski. Mam drugi kluczyk na wzór.
  • REKLAMA
  • #2 2436007
    nathiel
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Krzycza tyle bo jakto w wszędzie chcą tylko na nas kase zciągać. A takie ceny to krzycza ale raczej w salonie:)
    Popytaj gdzieś w dużych sklepach handlowych tam powinni mieć punkty z dorabianiem kluczyków i spokojnie powinieneś sie zmieścic w 150-200zł a jak sa jakieś promocje to nawet poniżej 150 zł można dorobić.
    Dorobienie samego kluczyka kosztuje chyba 20 zł ale w srodku jest taka kostka transponder który zawiera właśnie ten kod który trzeba skopiować i za to oni sobie windują takie ceny za samo zczytanie kodu i przerzucenie na drugi transponder w dorabianym kluczyku. Zazwyczaj cena takiej "kostki" tego transpondera to kilkanaście złotych, więc dorabiając kluczyk ich to kosztuje bardzo mało a całą reszte my płacimy im za usługe:)

Pozdrawiam
  • #3 2436055
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    O ile wiem to stacji serwisowej koszt rzędu 500-550 PLN. Jakoś nie wierzę w dorobienie za 150 PLN. Chyba, że bez strowania centralnym zamkiem przez pilota. Też złości mnie spora cena ale stwierdzam, że w ramach konkurencji można wystartować i zbijać te wielkości. Urządzenie do tej pracy kosztuje coś ze dwadzieścia tysięcy a do tego jeszcze trochę doświadczenia trzeba. A już całkiem zabawnie wyglada porada mego poprzednika, który radzi czekać na promocję w punktach dorabiania kluczy. Ale może warto szukać. Ewntualne spstrzeżenia mile widziane.
  • REKLAMA
  • #4 2436104
    misiek0707
    Poziom 10  
    mczapski napisał:
    O ile wiem to stacji serwisowej koszt rzędu 500-550 PLN. Jakoś nie wierzę w dorobienie za 150 PLN. Chyba, że bez strowania centralnym zamkiem przez pilota. Też złości mnie spora cena ale stwierdzam, że w ramach konkurencji można wystartować i zbijać te wielkości. urządzenie do tej pracy kosztuje coś ze dwadzieścia tysięcy a do tego jeszcze trochę doświadczenia trzeba. A już całkiem zabawnie wyglada porada mego poprzednika, który radzi czekać na promocję w punktach dorabiania kluczy. Ale może warto szukać. Ewntualne spstrzeżenia mile widziane.

Koszt w ASO razem z grotem to 700 zł - pytałem.

Znam gościa, któremu ten kluczyk do dokładnie takiej samej Laguny z dokładnie tym typem immobilizera dorobili w Wawie za 150. W jakiejś firmie typu "awaryjne otwieranie samochodów". Podobno działa od kilku lat - auto odpala. Nie wiem co z centralnym zamkiem u niego, ale akurat mi to nie przeszkadza - może nie być pilota do CZ. Interesuje mnie immobilizer.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2436928
    nathiel
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Tak jak pisałem popytaj w punktach dorabiania kluczy:) w punktach takich przy duzych sklepach handlowych:) Tam powinni dorabiać takie klucze z immo.
    Pozdrawiam
  • #6 2437205
    autkom

Poziom 17  
    Ocena: 104
    Poszukaj postu z kluczykiem do mercedesa. Był w zeszłym tygodniu. Ktoś radził, by zadzwonić na numer w Warszawie i tam zapytać. Ja dzwoniłem. Żadnych problemów. Dorobią każdy luczyk. Ja to załatwiłem pocztą. Wprawdzie nie był to kluczyk do laguny, lecz do Vito, ale koszt to koło 200 zł.
    Konto firmowe:
    Autkom-serwis
    Szosa Baranowicka 83, Białystok-Grabówka, 15-523 | Tel.: 506-XXX-XXX (Pokaż)
  • #7 2496982
    Andrzej_newada
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No cóż.... Ostatnio miałem problem ze Scenikem 96"- kluczyk z podczerwienią nie komunikował się z ciemną kulą w okolicach lusterka... Efekt: auto nie odpalało. Dałem to do zrobienia magikowi który w komputerze w części silikonowanej wyciąl otwór i chyba fizycznie usunął część odpowiedzialną za blokadę i wyciął jeszcze jeden pin wychodzący na wtyczkękomputera. Auto odpala, jedzię, tylko miga szybciej kontrolka na desce rozdzielczej- brak działania centralnego zamka z kluczyka ale jest z przycisku pod radioodbiornikiem. Cena usługi-250 zł. W tej chwili pozostaje wrzucić sterowanie na pilota czyli zamontować zwykłą centralkę alarmową.
  • #8 2497000
    misiek0707
    Poziom 10  
    mczapski napisał:
    O ile wiem to stacji serwisowej koszt rzędu 500-550 PLN. Jakoś nie wierzę w dorobienie za 150 PLN. Chyba, że bez strowania centralnym zamkiem przez pilota. Też złości mnie spora cena ale stwierdzam, że w ramach konkurencji można wystartować i zbijać te wielkości. urządzenie do tej pracy kosztuje coś ze dwadzieścia tysięcy a do tego jeszcze trochę doświadczenia trzeba. A już całkiem zabawnie wyglada porada mego poprzednika, który radzi czekać na promocję w punktach dorabiania kluczy. Ale może warto szukać. Ewntualne spstrzeżenia mile widziane.

Dorobili w punkcie dorabiania kluczy. Gość miał taki pier*lnik z klawiaturą do którego wsadzał klucz i zczytywał kod. Wgrał to do nowego klucza i voila, działa. Koszt 120 zł.
  • REKLAMA
  • #9 2497106
    Andrzej_newada
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No cóż.... Ostatnio miałem problem ze Scenikem 96"- kluczyk z podczerwienią nie komunikował się z ciemną kulą w okolicach lusterka... Efekt: auto nie odpalało. Dałem to do zrobienia magikowi który w komputerze w części silikonowanej wyciąl otwór i chyba fizycznie usunął część odpowiedzialną za blokadę i wyciął jeszcze jeden pin wychodzący na wtyczkękomputera. Auto odpala, jedzię, tylko miga szybciej kontrolka na desce rozdzielczej- brak działania centralnego zamka z kluczyka ale jest z przycisku pod radioodbiornikiem. Cena usługi-250 zł. W tej chwili pozostaje wrzucić sterowanie na pilota czyli zamontować zwykłą centralkę alarmową.
  • #10 2543549
    miruss
    Poziom 12  
    Mam taki problem w lagunie 95r, nie dziala centralny sterowany tylko z pilota w kluczyku ktory automatycznie uzbraja lub wylacza imobilizer. mam o tyle lepiej zepoprzedni wlasciciel niewiem jak i dlaczego
    odlaczyl modul blokady zaplonu i auto odpala ale zamykac musze je recznie, po wizycie u roznych elektryow stwierdzili ze sie nie oplaca tego naprawiac a i tak nie wiadomo czy sie uda. nie wiem czy oni poprostu nie potrafia czy to faktyczni ejakas dziwna sprawa. zasugerowano mi zeby zalozyc odzielna centralke z pilotem a o imobilajzerze moge tylko pomarzyc.
  • #11 2543571
    misiek0707
    Poziom 10  
    W mojej Lagunie centralny jest TYLKO z pilota. Tak tak, żaden siłownik nie jest typu master. Jak się nie ma pilota oryginalnego, to trzeba założyć osobną centralkę. Działa.

Podsumowanie tematu

✨ Dorobienie kluczyka z immobilizerem do Renault Laguny z 1997 roku jest możliwe, ale wiąże się z różnymi kosztami i poziomem trudności. W ASO cena wynosi około 700 zł za klucz z grotem i immobilizerem, natomiast w niezależnych punktach dorabiania kluczy można znaleźć usługi w cenie od 120 do 200 zł. Klucz z immobilizerem zawiera transponder, którego kod musi zostać zczytany i skopiowany do nowego klucza, co wymaga specjalistycznego sprzętu i doświadczenia. Niektóre warsztaty oferują dorobienie klucza bez funkcji pilota do centralnego zamka, co może obniżyć koszt. W przypadku problemów z immobilizerem i centralnym zamkiem, możliwe jest usunięcie blokady w komputerze samochodu lub montaż osobnej centralki alarmowej z pilotem. W Lagunie 1997 centralny zamek działa wyłącznie z pilota, a brak oryginalnego pilota wymusza instalację dodatkowej centralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA