logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ksero RICOH 4615 - jak czyścić elektrodę i sprawdzić poziom developera?

extra3 20 Mar 2006 12:36 1691 3
REKLAMA
  • #1 2436080
    extra3
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Szanowni Specjaliści !

Posiadam ksero model Ricoh 4615 , zakupione ze 4 lata temu. Aktualnie stan licznika to około 184 000 kopii. Ostatnio serwisowane przez fachowaca było około 2,5 roku temu. Wtedy był wymieniany bęben oraz developer i było czyszczone. Przez ten okres tj. od momenu czyszczenia i wymainy zrobiłem około 30 000 kopii (2, 5 roku ).

W zeszłym tygodniu rozkręciłem je i wyczyściłem lustra zarówno te pod szybą jak i te koło tonera oraz poodkurzałem w środku i poczyściłem trochę sznatka w środku. Niestety z uwagi na to że mam małe dośiwdczenie okręciłem tą częśc gdzie jest chyba wsypywane developer i troche tego proszku się wysypało zostało tylko trochę. NIe wiem czy był to developer czy toner ale jakiś proszek.

Pytanie 1
    Mam pytanie gdzie jest elektroda , który to jest element, jakja poznać i jak ją przeczyścić , czy szmatą , płynem, papierem ściernym, etc.

Pytanie 2

Jak poznac że developer się skończył i trzeba kupić i wsypać nowy?

Pyatnie 3
    Jak poznac że bęben jest zepsuty i trzeba go wymienic ? Oraz jak wymienic bęben czy to jest proces wjatkow skomplikowany

Jak zrobic aby kopie, a w zasadzie druk byl ciemniejszy , etc jak podnieśc jakośc - aby kopie nie były blade ?

Jakby ktos miał jakieś inne uwagi odnośnie konerwacji tego modelu to prosze o opinie

Z góry dziękuje za pomoc.

Moderowany przez kosmita:

Przenioslem z Drukarki, kserokopiarki i plotery
    Wpis dokonany w dniu: 2006-03-20 o godzinie: 14:01

• REKLAMA
  • #2 2436297
    seatt
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Proponowałbym zgłoszenie maszyny do serwisu. Osobiscie miałem takie przezycia z tymi modelami że omijam je z daleka. Różne dziwne usterki wychodziły po przeglądach. Jeżeli nie masz doświadczenia z tymi maszynami to radziłbym nie ruszczać nic. A poza tym wymiana developera czy też bębna łączy się z inicjalizacja maszyny.Trzeba wówczas poziadac kody serwisowe, aby poprawnie przeprowadzic tą operację. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2455863
    Wątły
    Poziom 1  
    Bębny w tym modelu wytrzymują 100k kopi. jeżeli nie ma uszkodzeń mechanicznych i był w miare dobrze eksplatowany to śmialło do 120k wyr-trzyma. dobry jest jak ma gładką powierzchnie. bardziej obawiałbym się o listwe czyszczącą bęben 4 l. i 180k to za dużo dla listwy.
  • Pomocny post
    #4 2456126
    szarpik
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Nie zgadzam się z opinią, że bębny w 4615 wytrzymują 100-120k kopii.Wymieniłem ich ze sto i żaden tyle nie wytrzymał.Producent przewiduje je na 60k, wytrzymują 20-30% więcej.Bęben musi zrobić 2,5 obrotu żeby wykonać kopię A-4(a to sporo).A teraz do rzeczy:
    pyt1:są 2 elektrody-ładująca-nad bębnem i TiS-pod bębnem,czyścić szmatką nasączoną spirytusem(uważać żeby nie zerwać jej)...
    pyt2:developer w tym modelu wytrzymuje b.mało-czasem trzeba go wymienić już po 40k kopii lub2-3lata.poznasz ze jest wyeksloatowany np po pleksach na kopiach,tle na kartce itp(po prostu nie trzyma toneru)...
    pyt3.co do bębna..najlepiej sprwadzić w kodzie 69 ile już zrobił(jeśli licznik nie byłl kasowany).a, że jest wykończony poznasz po poziomych cienkich kreskach na kopiach.jak go wymienisz to koniecznie razem z listwą...a wymiana jest prosta:wyciągasz moduł.jesna śruba z gówy i odkręcasz elektrode ładującą,potem 2 śruby z boku i odkręcasz metalowe mocowanie razem z bolcem...wcześniej możesz odkrecic 2 sruby od listwy to beben łatwiej wyjdzie..jak go wymienisz to koniecznie trzeba ustawic maszyne...
    pytanie bez numeru:jak przyciemnić...proponuje wymienic developier i wyczyścic maszyne ..czerń na 100% sie poprawi..musisz tylko to dobrze zrobić...Mimo wszystko jestem zgodny z opinia seatt-a..jakmasz małe doświadczenie to oddaj maszynke w fachowe ręce..pozdrawiam..
REKLAMA