logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router do DSL8000 dla 12 użytkowników z kontrolą transferu do 800 zł?

KYLSON 20 Mar 2006 12:45 2082 18
REKLAMA
  • #1 2436113
    KYLSON
    Poziom 11  
    Jezeli Bm-500 nie poradzi sobie z internetem DSL 8000 z 12 urzytkownikami to jaki urzadzienie (router) polecacie gdzie bede mogł ograniczyc poszczegolnym osobom transfer ?? Do ceny 800 zł. Prosze o szybko odpowiedz bo lada dzien musze kupic jakis router a nie wiem jaki :( :( :(
  • REKLAMA
  • #2 2436156
    el_beton
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    To chyba pozostaje zakupić jakiś używany komputerek z dwoma sieciówkami i puścić na nim router softwarowy freesco lub jakie inne rozwiązanie.
    Można też sprobować powyłączać statystyki i logowanie, to według producenta BM-500 powinien obsłużyć 8 Mbit. Jeszcze można pokusić się o zmiane kwarcu i podrasować troche BM-500 przetaktowując procek.
  • #3 2436162
    baton161
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    jesli chcesz przeznaczyc 800zl to proponuje postawic serwer na linuxie za ok 300zł i router D-Link DI-624+ on jest dostepny w dwoch wersjach wi-fi i zwykla. kumpel ma serwer na linuxie z allegro i mozna praktycznie zrobic na nim wszystko. od podzialu predkosci do blokowania p2p
  • REKLAMA
  • #4 2436249
    KYLSON
    Poziom 11  
    serwer odpada nie mam gdzie go trzymac :(:(
  • REKLAMA
  • #5 2436390
    baton161
    Poziom 14  
    a co do dsl'a to chyba go zamierzasz dzielic w domu. bo jesli chcesz go udostepniac znajomym to poczytaj o karzch. za udostepnianie grozi kara ok. 4500zł i natychmiastowe zerwanie umowy przez TP. aha i jeszcze trzeba zaplacic za pozostale miesiace umowy
  • #6 2436513
    KYLSON
    Poziom 11  
    Zamierza dzielic łacze ze znajomymi. W promocji "DSL EFEKT" nic nie pisze o zakazaniu dzielenia łacza. No chyba ze sie myle to mi powiedz.
    Ale nie o tym był posta chodzi o router.
  • #7 2436634
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2436883
    baton161
    Poziom 14  
    promocja dsl efekt dotyczy tych ktorzy juz posiadali jakis czas dsl'a. a mi chodzilo o dsl tp plus24.
  • REKLAMA
  • #9 2437083
    KYLSON
    Poziom 11  
    Ulter dobry pomysł z tym compaq :) Zastanawiam sie . Moze wiesz ile taki compaq złuzywa prądu ??? Wazne to dla mnie bo nie moge postawic serwera w piewnicy bo mam lipnych sąsiadów :/:/ Wiesz jaki bedziesz koszt miesieczny złuzycia energi przez compaq ???
  • #10 2438936
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2439347
    baton161
    Poziom 14  
    jak juz bys mial serwer to od niego wszystko co sie da poodpinasz. monitor, klawiature,myszke itp. przy użyciu procesora w granicach 30-40% możesz sciagnac nawet wentylator z procesora.
  • #12 2439766
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2440027
    KYLSON
    Poziom 11  
    Zamierzam zmienic internet na DSL 8000. Mam 12 uzytkowników lan i 1 wlan. Jaki dokładnie sprzed i jakie oprogramowanie potrzebne mi jest do tego serwera??? Prosze o dokładne wymienienie czesci (ile kart sieciowych, czy potrzebny bedzie jakis router itp) bo na temat serwerów to jeszcze nic niewiem :( z góry dzieki
  • #14 2440442
    baton161
    Poziom 14  
    kup sobie serwerek na allegro cena ok.150zł do tego oprogramowanie slacware. razem ok250zł. do serwera bedziesz musial dokupic dwie karty sieciowe(do serwera tzreab min2)
  • #15 2440461
    KYLSON
    Poziom 11  
    Po co sa potrzebne do serwera min 2 karty sieciowe ???
  • Pomocny post
    #16 2440891
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2441664
    KYLSON
    Poziom 11  
    A co myslisz o systemie Slackware Linux w wersji 10.2 - http://allegro.pl/item93057727_serwer_linux_obraz_na_dvd_lms_1_9_1_rok_gwarancji.html. ?? Czy ten podany wyzej compaq poradzi sobie z tym oprogramowaniem??
    Nastepna sprawa to - mam jednego uzytkownika podłaczonego do mnie radiowo. Jak mam go podłaczyc do serwera??? Włozyc karte radiowa do serwera i bedzie on w odzielnej podsieci ??
    I ostanie najgłupsze pytanie :) - co to jest AP (bo ja niewiem :( )
    Prosze o odpowiedz i dziekuje za wczesniejsze odpowiedzi :):)

Dodano po 6 [minuty]:

Ten link znalazłem w innym poscie
    Jeszcze raz ten link bo tamten nie działa poprawnie ( dodałem ".")
    http://allegro.pl/item93057727_serwer_linux_obraz_na_dvd_lms_1_9_1_rok_gwarancji.html
    Co sadzicie o tej systemie ( dla mnie wydaje sie prosty do obsługi a ja takiego potrzebuje bo sie nie znam na linuxie), ale wazne jest dla mnie wasza opinia

Dodano po 4 [godziny] 28 [minuty]:

juz z ta radiówka wiem co mam zrobic i wiem co to jest AP ;p

Znalazłem nowa akcje http://www.allegro.pl/item90981511_router_do_kazdego_lacza_dynamiczny_podz_pasma_.html troche drogo - co wy o tym sadzicie???
  • #18 2442945
    baton161
    Poziom 14  
    AP to jest Acces Point inaczej punkt dostepowy. słży on do łączenia sieci lokalnej z radiowa. jesli np. chcialbys podlaczyc do swojej sieci radiowej caly blok to kupujesz AP i antene dookolna i do AP podpinasz switcha i wszyscy maja internet.
  • #19 2443840
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru routera do łącza DSL 8000 dla 12 użytkowników z możliwością kontroli transferu w budżecie do 800 zł. Standardowy router BM-500 może nie poradzić sobie z takim obciążeniem, dlatego proponowano alternatywne rozwiązania. Jednym z nich jest zakup używanego komputera (np. Compaq PII 350 MHz) z dwoma kartami sieciowymi i instalacja oprogramowania routerowego opartego na Linuksie, np. Freesco, NND (oparte na Slackware) lub Slackware Linux 10.2. Takie rozwiązanie pozwala na zaawansowaną kontrolę pasma i zarządzanie ruchem, co jest trudne do osiągnięcia na standardowych routerach w tym przedziale cenowym. Koszt takiego serwera to około 150-300 zł, a zużycie energii szacowane jest na 40-50 W (10-15 zł miesięcznie). Do serwera potrzebne są minimum dwie karty sieciowe – jedna do podłączenia modemu DSL, druga do sieci lokalnej (switch i ewentualnie punkt dostępowy – AP). W przypadku użytkownika podłączonego radiowo, AP (Access Point) umożliwia integrację sieci radiowej z LAN. Dyskusja zawierała także ostrzeżenia dotyczące legalności dzielenia łącza DSL z osobami spoza gospodarstwa domowego, zwłaszcza w kontekście umów TP. Alternatywnie, jeśli serwer nie jest możliwy, sugerowano router D-Link DI-624+, jednak z ograniczonymi możliwościami kontroli transferu. Oprogramowanie LMS było krytykowane jako mniej funkcjonalne i nieopłacalne w porównaniu do darmowych dystrybucji Linuksa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA