Wiem, że jesteś mocno zajety, więc nie chciałbym Ci zawracać głowy. Jeśli znajdziesz jednak trochę czasu to na wszelki wypadek podaję numer faxu: (22)623-43-93. Zalezy mi głównie na schemacie.
Co do pomiaru napięcia zewnętrznym miernikiem to właśnie z tym mam problem spowodowany, że parametry lampy mierzone są dynamiczne i mamy do czynienia z przebiegami zmiennymi (sinusoidalnymi) i w dodatku znieksztalconymi.
Przykladowo mierzymy napięcie na siatce sterującej, które jest wyprostowaną lekko spłaszczoną sinusoidą. Wartość średnia tego sygnału jest zawsze ujemna. Dołączamy więc miernik napięcia stałego i co mierzymy? Tak naprawdę nie wiadomo co, bo miernik uśrednia ten sygnał i wartość średnia oprócz od amplitudy sinusa zalezy dodatkowo od stropnia jego spłaszczenia.
Podobnie w przypadku napięcia wyprowadzonego jako anodowe. Jest to sygnał sinusoidalnie zmienny (z tymi spłaszczonymi wierzchołkami). Mierzymy go miernikiem ustawionym na napięcie zmienne. I znowu problem. Zarówno miernik gorszej klasy, który pokazuje wartość średnią (wyprostowaną) wyskalowaną w wartościach skutecznych jak i miernik mierzący prawdziwą wartość skuteczną mierzy coś co niekoniecznie jest zgodne z kartami katalogowymi. W przypadku miernika TRUE RMS mierzymy oczywiście w sposób prawidłowy, ale nie mamy pewności jak do tego pomiaru podeszli ci co produkowali i skalowali miernik. Jak znam życie to wówczas nie mierzyli TRUE RMS

.
Te moje dywagacje zdają się potwierdzać próbne pomiary charakterystyk lamp. Otóż miernik wskazuje prawidłowo nachylenie charakterystyki, które stanowi pewną wartość względną (kasują się wówczas bezwzględne błędy wskazania miernika) a wartości bezwzględne czyli np. wartość prądu anodowego przy danej wartości napięcia anodowego i siatki sterującej są już odchylone od wartości katalogowej.
Gdybym miał lampe o dokładnie znanej charakterystyce to mógłbym sobie wyznaczyć wartość korekcji wskazań. Rzecz w tym, że takiej pomierzonej dokładnie lampy nie mam, w końcu to ten miernik ma je mierzyc. I tak kółko się zamyka :? .