logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskry z obudowy uzwojenia wtórnego w generatorze HV - czy to bezpieczne?

christo 20 Mar 2006 20:32 1105 1
REKLAMA
  • #1 2438008
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Witam!

Zrobiłem generator HV wg. artykułu z EP 06/2000. Podłączyłem do niego jakieś trafo WN które znalazłem u wujka w warsztacie. Nie posiadająć mocniejszego TSa podłączyłem układ pod TS/10/019. Generator działa (odziwo :D) daje iskre 5mm, Wszystko spoko ale... gdy chciałem przesunąć trafo WN, zauwazyłem coś niepokojącego, otóż z plastikowej (chyba) obudowy uzw. wtórnego w moje palce poleciały małe iskierki, w prawdzie nawet ich nie poczułem (tylko usłyszałem), ale boje się co będzie jak podłącze trafo 50-100VA. Czy mam poszukać innego trafa, czy może to normalne?

Żeby nie być gołosłownym zamieszczam foto (ten drucik to cyna wystająca z fiolki):
    Załączniki:
    • Iskry z obudowy uzwojenia wtórnego w generatorze HV - czy to bezpieczne? trafo WN.jpg (178.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2438111
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Witam
    Po prostu izolacja tego trafa jest na niższe napięcie i w twoim przypadku napiecie w.cz przez nią się przedostaje , w innych trafach bedzie podobnie , bawiłem sie nimi także , kopnięcie czasami nieżle zaboli ale nic po za tym , chyba żeby ktoś miał wszczepiony rozrusznik serca to wiadomo.
    Pozdrawiam
REKLAMA