logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskra o długości 1-3 cm w powietrzu, jak najłatwiej ?

lukego 03 Maj 2007 16:29 3875 9
REKLAMA
  • #1 3845131
    lukego
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Chciałbym zrobić coś co by generowało wyładowania elektryczne o długości kilku cm, bez użycia transformatora z TV.

1.Czy gdy do powielacza napięcia (diody + kondensatory) dołączę ~230V ( nie prosto z sieci ;) ) to uda mi się uzyskać takie napięcie ?

2.Czy po zwykłym powielaczu będę musiał zastosować generator marxa ?

Jakie kondensatory powinny się znaleźć w takim powielaczu (chodzi o pojemność)

Iskry mają być generowane z częstotliwością rzędu kilku herzów

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #2 3845183
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 783
    Jeżeli nie trafo TV, to cewka zapłonowa ze szrotu za parę złotych + generator o regulowanym współczynniku wypełnienia i częstotliwości oraz stopień mocy.
  • #3 3845227
    lukego
    Poziom 17  
    Nie da się tego zrobić tak jak napisałem powyżej ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3845260
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 783
    Z efektów jakie powstają gdy ulegnie przebiciu kabel WN w TV wynika że jest to możliwe.

Jeżeli masz powielacz, to wypróbuj jeżeli nie masz to kupować nie warto w tym celu (chyba że szrot).

Zachowaj daleko idącą ostrożność w tych eksperymentach.
  • #5 3846619
    lukego
    Poziom 17  
    Nie o taki powielacz mi chodzi... chodzi mi o taki złożony z diód i kondenastorów... (tzn. nie wiem czy to to samo ale chyba nie)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3846645
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    Jeżeli ma być to przeskok iskry 1-3cm to potrzebujesz ok 10-30kV.

Z powielacza diodowo-kondensatorowego (powielacz) zasilanego prosto z 230V nie uzyskasz takiego napięcia; potrzeba ogromna ilość stopni powielania, po za tym bardzo niebezpieczne zasilać to prosto z sieci.

Potrzeby jest niestety transformator z TV, może być z TV cz-białego >>> potem powielacz lub/lepiej generator Marx'a i masz 100kV i więcej
  • REKLAMA
  • #7 3846680
    lukego
    Poziom 17  
    A gdybym zrobił z 230V -> 48V i potem dał do tego transformator 230V - 6V tylko na odwrót to dostałbym 2kV i do tego powielacza, 8 stopni czyli 16kV, dałoby się tak czy zwykły transformatorek mi przebije ?
  • #9 3849985
    lukego
    Poziom 17  
    Dobra zredukujmy trochę efekt końcowy ;)
    Iskra 5mm czyli 5kV, napięcie 230V->12->500V 10 stopni powielacza
    Uda się ?
  • #10 3850014
    marekpenther
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jeżeli chodzi o pojedyncza iskrę można wykorzystać efekt nasycenia (nie pamiętam dokładnie jak się fachowo nazywa) cewki ale trafo wtedy odpada i nie jestem pewny z jakim rdzeniem będą najlepsze efekty, bodajże feryt dałby najlepsze efekty. Podłącz po prostu małe napięcie nawet 12V po czym odłącz - powstanie iskra (bardzo duże napiecie - wszystko zależy od cewki i rdzenia). Można też zbudować prosty generator impulsów ale musiałby być zbudowany na bardzo dobrych tranzystorach w stopniu wyjściowym bo by je po prostu przebiło

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy generowania wyładowań elektrycznych o długości iskry 1-3 cm bez użycia transformatora z telewizora. Uzyskanie iskry o długości 1-3 cm wymaga napięcia rzędu 10-30 kV, co jest trudne do osiągnięcia za pomocą prostego powielacza napięcia z diod i kondensatorów zasilanego bezpośrednio z sieci 230 V, ze względu na konieczność wielu stopni powielania i zagrożenia bezpieczeństwa. Alternatywnie proponowano użycie cewki zapłonowej ze złomu wraz z generatorem impulsów o regulowanej częstotliwości i współczynniku wypełnienia. Próba podniesienia napięcia poprzez odwrócenie transformatora 230 V - 6 V w celu uzyskania 2 kV i następnie zastosowanie powielacza napięcia (np. 8 stopni) do uzyskania 16 kV jest problematyczna, gdyż transformator może się nasycać i nadmiernie grzać. Dla mniejszych iskier (ok. 5 mm, czyli około 5 kV) można rozważyć transformację 230 V do 12 V, a następnie do 500 V z powielaczem o około 10 stopniach, jednak wymaga to precyzyjnego doboru kondensatorów i elementów. Wspomniano także o wykorzystaniu efektu nasycenia cewki (prawdopodobnie z rdzeniem ferrytowym) do generowania impulsów wysokiego napięcia bez transformatora TV, choć wymaga to dobrych tranzystorów w stopniu wyjściowym generatora impulsów. Podkreślono konieczność zachowania ostrożności przy eksperymentach z wysokim napięciem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA