logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kina domowego 5.1: Logitech Z-5500 czy Koda AV-707 z amplitunerem Pioneer?

waldi198 20 Mar 2006 23:13 7043 13
REKLAMA
  • #1 2438760
    waldi198
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    witam
    zastanawiam sie nad zakupem kina domowego 5.1 i nie wiem co wybrac myslalem nad kupnem zestawu http://www.allegro.pl/item90961284_logitech_z_5500_ponad_500w_rms_gwarancja_2_lata_.html
    podlaczonego do odtwarzacza dvd lub http://www.allegro.pl/item91152019_koda_av_707_sw_1000_wysylka_lub_sklep_wroclaw.html
    i do tego amplituner http://www.allegro.pl/item93092187_pioneer_vsx_515_juz_od_40_66_zl_.html
    i nie wiem co wybrac co bedzie gralo glosniej i lepiej bo z tego co sie dowiedzialem w sklepie to ten amplituner pioneera nie da mi takiej mocy 5x100 ze slabe sa w nich wzmacniacze i max bedzie gralo jako 5x40 i teraz nie wiem co wybrac najbardziej mi zalezy na tym zeby zestaw gral glosno i dawal duzy bass i zeby tez byla w miare dobra jakosc dzwieku
    za pomoc z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 2438799
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Że wiela to ma?

500W ? Sam wzmacniacz 500Wat ważyłby tyle co te 5 glośników

Certyfikat THX to tez nic nie warte dla audio.

Jeszcze nie widziałem żeby ktoś w gazecie coś takiego opisać.

jak najbardziej lepiej kupic zestaw tonsila kina domowego lub BYle czego Kody, Eltaxa (nawet używane)
    Gdzie chociaż przednie kolumny mają 70-80 cm wysokosci. A nie jakieś metalizowane ładnie wygladające pierdziawki.

po za tym jak ktos podaje moc co do jednego wata znaczy że jej nie zmierzył w tescie 100godzinnym jak mowią normy:
    moc głośnika satelitarnego RMS - 62 W
    moc głośnika centralnego RMS - 69 W
    moc głośnika niskotonowego RMS - 188 W

Za to bym wolał sobie kupić 3 wzmacniacze typu WS 354 (pewne 30 Watów - a nie jakieś cuda napisanę dla drechow)
    Do tego zestaw tonsila lub Kody.

Sprzęty kina domowego firm HiFi wygrywają z większością (95%) sprzętu Logitecha, Creative itd.

Jakbym miał kupowac głosniczki komputerowe, to bym kupił tańsze (wszystkie firmy tgo typu grają dla mnie podobno przednim głosnikom brakuje pasma poniżej 150 Hz. Więc lepiej kupic jakies pierdziawki 2x 5 W niż coś co szczyci się jakąś tam marka logitech. OSTATNIO nawet KLAWIATUR TA FIRMA NIE POTRAFI ROBIĆ. Klawisze się scierają w ciągu tygodnia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 2439203
    waldi198
    Poziom 10  
    a czy ten amplituner pioniera jest dobry czy on uciagnie mi te kody bo gosciu w sklepie mnie nastraszyl ze on nie da mi mocy 5x100w
  • REKLAMA
  • #4 2440586
    Tremolo
    Poziom 43  
    NO ale w kinie domowym żadko idzie max na wszystkie kanały. Więc powiedzmy starczy Ci jak ten amplituner bedzie miał szczytowo 2x60 +3x20W czyli średnio wychodzi 3x36W. Żeby takie kolumny wysterować spokojnie starczy wzmacniacz 20 W/kanał.

na pewno bedzie glośnij niż na Logitechu. Oczywiście w Kodzie ten subwoofer jest aktywny?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 2440685
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Naturalnie Koda - bez zastanowienia. To juz niezly zestawik jest, starcza do 40 metrow kw. dla normalnych ludzi w zupelnosci.
  • REKLAMA
  • #6 2441573
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Tremolo tak nawiasem.Podobno Z5500 ma w sobie toroida 500W we wzmacniaczu siedzi 7 kostek TDA7293 z tego 2 w mostku dla głośnika niskotonowego.W zasilaniu 2x10 000uF wszystkie dekodery dts i reszte ma..

Zestaw Z5500 i Z680 sa uważane za jedne z najlepszych jakie istniały na runku z zastosowaniem do komputera.
  • #7 2441955
    waldi198
    Poziom 10  
    ALTON napisał:
    Tremolo tak nawiasem.Podobno Z5500 ma w sobie toroida 500W we wzmacniaczu siedzi 7 kostek TDA7293 z tego 2 w mostku dla głośnika niskotonowego.W zasilaniu 2x10 000uF wszystkie dekodery dts i reszte ma..

Zestaw Z5500 i Z680 sa uważane za jedne z najlepszych jakie istniały na runku z zastosowaniem do komputera.

to sadzisz ze ten zestaw jest godny uwagi bo czytalem po roznych forach ze on calkiem niezle gra
  • #9 2442308
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    Cytat:
    Tremolo tak nawiasem.Podobno Z5500 ma w sobie toroida 500W we wzmacniaczu siedzi 7 kostek TDA7293 z tego 2 w mostku dla głośnika niskotonowego.
    patrzcie. zestawy glosnikow komputerowych high-end jest oparty o TDA tak jak low-end "hi-fi" jest rowniez oparty o kosci TDA... o czyms to swiadczy... taka kostka TDA kosztuje kilkanascie zlotych, wiec wzmacniacz zrobiony najtanszym kosztem po najmniejszej lini oporu. zastanow sie waldi198 czy aby na pewno chcesz miec cos z tak naprawde najnizszej polki.
  • #10 2442330
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    moze i to najlepsze zestawy do komputera ale sa tak beznadziejne ze w zyciu bym ich nie kupil.
    Subwofery sa dobre choc w zbyt malej obudowie i graja twardym basem ale badzo glosno. Najwiekszy problem jest z nadstawkami ktore sa strasznie ciche i nie maja wysokich bo sa jednodrozne. Gora i tak jest podbita we wzmaku ale nie wiele to daje.
    To zestawy do komputerowego kina domowego. Suba wrzucic pod biurko a setelitki gdzies po bokach i zapomniec.
  • #12 2442795
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ten tonsil to podobna klasa co mniej więcej koda, jednak niektórzy ludzie więcej punktów przyznają kodzie.

A czy koniecznie potrzebujesz nowego sprzętu? Na allegro są czasami kolumny za grosze. Powiedzmy fronty za 300 złotych (eltaxy, quadral) za 200 porzadne efektowe o wysokiej skuteczności. Do tego center i subwoofer aktywny osobno.

Chocby zobaz ile ciekawych subwooferów jest w DIY - na pewno ktos zechciałby swojego sprzedać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 2443877
    Elminster
    Poziom 21  
    A moze sam bys zrobil kolumny? Za te 1400zl mialbys spoko zestawik np. na tesli ;)
  • #14 5698997
    aphex80
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam, mam logi z5500, mam porownanie do diory z mildtonami 80w, logitecha z640, geniua 5000, i powiem jedno przabijaja wszystko co do tej pory mialem;). Mialem okazje sluchac jakichs 180wtowych tonsili u kuzyna ze sprzetem techniksa klasy AA i wiem co to dobre brzmienie!!! ale za 1000zl logi 5500 przebijaja wszystko i nie pierniczcie mi tu ze za 1000zl zlorzycie super sprzet uzywany stereo czy 5.1 lepiej grajacy od tych logow. Co do poruwnywania tych logow do kima z pelnowymiarowymi kolumnami to sie nie zgodze ze wszystko je przebija bo uwaznie przesluchiwalem yamache z jakimis prism czy cos, jakis pionier nie pamietam dokladnie(wszystko w granicy 1500zl) i powiem tyle yamacha jest zajebistym sprzetem i ja bym kupil ale kolumny do wymiany padaka staszna , pionier katastofa a co mi po sprzacie bez dobrych glosnikow dletego logi sa Super!! rozwiazaniem jesli chodzi o jakosc a cena, nad zestawem z pelowymiarowymi kolumnami trzeba startowac powyzej 2500zl, wszystkie zestawy kin z pierdziawkami logi zjadaj bez porownania. Co do mocy to zapewniam ze 20m pokoj naglasnia z nadmiarem chyba ze jestescie glusi!! mocy jest az nadmiar co powodyje nienadwyrezanie ich i brak znieksztalcen dzwieku co jest wyraznie odczuwalne i daje przyjemny efekt przy odsluchu. Jedynym mankamentem jaki znalazlem jest brak korektora chociazby jakiegos smiesznego graficznego( zawsze jakas regulacje) ale zato z cd sluchamy muzyki tak jak zyczyl sobie tego autor!! a malo kto zwraca na to uwage, Podsumowujac to jest moje zdanie a pseudo audiofilom radze nie nadurzywac slowa audiofil chociasz teraz taka dziwna moda, najpier sie niech zapoznaja ze znaczeniem tego slowa, Podrawiam i zycze wszystkim duzo radosci z wedrowek wsrod ulubionych dzwiekow!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru zestawu kina domowego 5.1 między Logitech Z-5500 a Koda AV-707 z amplitunerem Pioneer VSX-515. Logitech Z-5500 jest chwalony za moc nominalną 500W RMS, jednak pojawiają się wątpliwości co do rzeczywistej mocy i jakości wzmacniaczy opartych na układach TDA7293, które są tanie i stosowane również w sprzęcie niskobudżetowym. Zestaw Logitech jest uznawany za dobry do komputerowego kina domowego, z mocnym, choć twardym basem, ale satelity są małe i mają ograniczoną dynamikę. Koda AV-707 z amplitunerem Pioneer VSX-515 oferuje mniejszą moc nominalną (około 5x40W), ale wystarczającą do wysterowania kolumn w typowym pomieszczeniu do 40 m², zapewniając lepszą jakość dźwięku i głośność niż Logitech. Wzmacniacz Pioneera może mieć ograniczenia mocy, ale jest bardziej odpowiedni do pełnowymiarowych kolumn. Alternatywnie polecane są zestawy Tonsil Fenix 2 lub używane kolumny marek takich jak Tonsil, Eltax, Quadral, które oferują lepszą jakość dźwięku i większą moc przy podobnym budżecie. Wskazano również możliwość samodzielnego wykonania kolumn na głośnikach Tesla. Podsumowując, Logitech Z-5500 to dobry wybór do komputera i niewielkich pomieszczeń, natomiast Koda AV-707 z Pioneerem lepiej sprawdzi się w większych pomieszczeniach i przy wyższych wymaganiach dźwiękowych, choć wymaga uwagi przy doborze amplitunera i kolumn.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA