logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki AP wybrać do udostępnienia internetu na parterze przez antenę kierunkową?

tg555 22 Lis 2006 19:49 1810 14
REKLAMA
  • #1 3252308
    tg555
    Poziom 11  
    Witam,

od kolegi-sąsiada poprzez antenę kierunkową w oknie podłączoną do karty sieciowej bezprzewodowej w kompie stacjonarnym odbieram internet. Mieszkam na piętrze a chciałbym udostępnić internet mieszkańcom także na parterze. W związku z tym pomyślałem, żeby kupić AP, ustawic go jako klienta i rozpowszechnić internet na całą chatę. Ale mam wątpliwości (nie jestem za dobry w te klocki) i chciałbym prosić o radę:
    - jaki AP kupić (Ap-router, z wyjściem LAN)?
    - czy taki sprzęt wystarczy, żeby użytkownicy na parterze odebrali sieć (czy fale przenikną wystarczająco strop i ściany?)
    - jak macie inne pomysły na tą sytuację to będe bardzo wdzięczny, w każdym razie na pewno nie chce dzielić łącza bepośredno z mojego blaszaka
    - dodam tylko, że użytkowników w tej podsieci będzie góra 4

Pozdrawiam i dziękuje z góry
  • REKLAMA
  • #2 3252427
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    tg555 napisał:
    Witam,

od kolegi-sąsiada poprzez antenę kierunkową w oknie podłączoną do karty sieciowej bezprzewodowej w kompie stacjonarnym odbieram internet. Mieszkam na piętrze a chciałbym udostępnić internet mieszkańcom także na parterze.

Kolega wie o tym ...

Cytat:

- jaki AP kupić (Ap-router, z wyjściem LAN)?

Potrzebujesz AP i routera z wbudowanym AP.

Cytat:

- czy taki sprzęt wystarczy, żeby użytkownicy na parterze odebrali sieć (czy fale przenikną wystarczająco strop i ściany?)

To zależy od tego jaki jest ten strop i ściany.
    Pewność będziesz miał tylko po doświadczalnym sprawdzeniu.

Cytat:

- jak macie inne pomysły na tą sytuację to będe bardzo wdzięczny, w każdym razie na pewno nie chce dzielić łącza bepośredno z mojego blaszaka

Jeśli sąsiad o tym wie - to może wystarczy sam AP w trybie repeater.
  • #3 3252478
    tg555
    Poziom 11  
    dzieki za szybką odpowiedź, sąsiad wie o tym i nie ma problemu, rozumiem, że w takim wypadku wystarczy jedno urządzenie: AP.
    W takim razie zamiast anteny stawiam na oknie AP - on odbiera sygnał i przekazuje go dalej? czy pod ten AP moge podpiąć antenę kierunkową, która mi zostanie i skierować ją w dół, żeby sygnał był lepszy? i na koniec czy możesz podać jakiś konkretny model, warty polecenia,

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3252530
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    witam.

Do takiego dzielenia jak chcesz ty to trzeba 2 apeki i ruter, bodź jeden apek

jako APC a 2 apek jako AP z ruterem , chyba najlepsze rozwiązanie.

pozdrawiam maniek475.
  • #5 3253940
    tg555
    Poziom 11  
    tzn. kumpel ma AP z routerem a ja dokupie tylko AP i ustawie go jako AP-klient - w ten sposób tak? ale czy z takiego AP-klient można wyjść też przez kabel do komputera? no i co polecacie (to najważniejsze)?

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
  • #6 3288609
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    jezeli ustawisz sie jako AP klient to bedziesz mial neta tylko na tym kompie ktory bedzie polaczony z AP skretka.Przy tylu usserach szkoda kasy na 2 APki ,lepiej jeden w trybie repeater np. Linksys WAP 54G.Solidny AP za mala kase ,z duza mozliwoscia modyfikacji.
  • #7 3288684
    maniek475
    Poziom 25  
    witam .

Stosując dwa OviSlinki WL 5460AP i WL 5460 APPROO (są to dwa inne apeki)

możesz podzielić łącze na 4 osoby , możesz sie podpiąć do niego i po

radiu(wlan) i po kablu(lan). Sam takie dwa używam i jestem z nich bardzo

zadowolony, a na razie mam 4 userów .

Pozdrawiam maniek475

PS: Ten Wl 5460 APPRO jest tańszy od Linksys WAP 54G a jakie ma możliwości , tym bardziej że już macie jednego apeka.
  • #8 3288695
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    maniek475 napisał:
    witam .

Stosując dwa OviSlinki WL 5460AP i WL 5460 APPROO (są to dwa inne apeki)

możesz podzielić łącze na 4 osoby , możesz sie podpiąć do niego i po

radiu(wlan) i po kablu(lan). Sam takie dwa używam i jestem z nich bardzo

zadowolony, a na razie mam 4 userów .

Pozdrawiam maniek475

Po co wydawac kase na dwa APki skoro da sie zrobi taniej na jednym?? Jezeli bylo by duze obciazenie to sie zgodze..ale 4 usserow...co to jest..
  • #9 3288730
    maniek475
    Poziom 25  
    Kolega sie spiera oki to porównaj możliwości swojego apeka z moim i

zobaczysz wtedy o co mi biega , jeżeli miałby pracować tylko jako most to mu wystarczy tylko apek który polecasz , tylko ciekawe to będzie jak jeden z jego klijentów zacznie coś ssać co sie stanie ( nikt neta nie będzie miał ).

pozdrawiam maniek475
  • REKLAMA
  • #10 3288770
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Dlaczego??Jezeli uzywalby dwoch anten to masz racje(diversity switch nie wyrobi pod obciazeniem).ale po co na taka odleglosc 2 anteny??na jednej dookulnej polaczy sie tu i rozsieje sygnal dalej.Ja mam wlasnie tak 20 ludzi na AP i mam 0 problemow...
    Wogole Ovislinka i Linksysa..(cisco) nie powinno sie nawet porownywac..
  • #11 3289014
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Przede wszystkim Linksysy z serii WAP to totalna porażka...
  • #13 3289057
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Niestabilny głównie...
  • REKLAMA
  • #14 3289061
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Są różne AP, zasadniczo:
    AP - wejście po kablu -> dystrybucja na WiFi
    APC - wejście po WiFi -> wyjście po skrętce
    Repeater - "wzmacniacz" WiFi
  • #15 3289066
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Kazdy AP bedzie niestabilny jezeli nie umie sie dobrze "postawic" i skonfigurowac punktu...postawiem na tych APka 3 sieci... 0 problemow.. 0 zwisow..jak widzisz z linku ktory podalem inni tez tak sadza...pozatym AP jest swietny bo jak cos zwalisz to przez JTAGA mozesz zaladowac sobie nowy soft..

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat udostępnienia internetu na parterze z wykorzystaniem anteny kierunkowej odbierającej sygnał od sąsiada na piętrze. Zalecane jest użycie punktu dostępowego (AP) z funkcją klienta (AP-klient) lub trybem repeater, który odbiera sygnał WiFi i przekazuje go dalej, zarówno bezprzewodowo, jak i przez kabel LAN. W zależności od konstrukcji stropów i ścian, zasięg i jakość sygnału mogą się różnić, dlatego warto przeprowadzić testy praktyczne. Dyskutowano o konfiguracji z jednym AP lub dwoma AP i routerem, jednak dla maksymalnie 4 użytkowników wystarczy jeden dobrze skonfigurowany AP w trybie repeater. Wskazano, że AP-klient umożliwia podłączenie urządzeń przewodowo, ale sieć będzie dostępna tylko dla podłączonego komputera. Wśród polecanych urządzeń wymieniono modele Ovislink WL 5460AP i WL 5460 APPROO, które pozwalają na podłączenie do 4 użytkowników zarówno po WiFi, jak i LAN, oraz Linksys WAP54G, choć opinie na jego temat są podzielone, z uwagi na rzekomą niestabilność. Podkreślono, że stabilność i zasięg sieci zależą od prawidłowej konfiguracji i ustawienia anten, a antena kierunkowa może być użyta do poprawy odbioru sygnału, np. skierowana w dół na parter. Wskazano także różnice między trybami AP (wejście LAN, dystrybucja WiFi), AP-klient (wejście WiFi, wyjście LAN) oraz repeaterem (wzmacniacz sygnału WiFi).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA