logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz operacyjny - układ całkujący i różniczkujący

Sosen62 21 Mar 2006 18:10 23579 11
REKLAMA
  • #1 2441247
    Sosen62
    Poziom 2  
    Witam. Jestem zdesperowany. Poszukuje sprawozdania ze wzmacniacza operacyjnego ukł całkujący i różniczkujący. Jesli ktos ma i chetnie się podzieli to wstawie się za niego u św. Piotra i dam na mszę w niedzielę. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2441868
    jabocaster
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć
    Dołączm Ci sprazwozadnie z układów całkujących i rózniczkujących jakie robiłem do szkoły. Mam nadzieje że się na cos przyda.
    Załączniki:
    • Uklady rozniczkujace i calkujace.exe (3.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2444543
    Sosen62
    Poziom 2  
    Stokrotne dzięki. Masz zagwarantowane moje wsparcie na "Górze":)
  • REKLAMA
  • #4 2593276
    gregorian
    Poziom 11  
    Ja też skorzystam na krzywca gdyż jestem w podobnej potrzebie! Dzięki bardzo, że przewinęliście ten temat przede mną.
  • #5 3707687
    beduin8
    Poziom 1  
    ja tez jeśli moge też bardzo chcaiłbym skożystać:D

Dodano po 9 [minuty]:

potrzeba mi jeszcze sprawozdanie ze wzmacniacza operacyjnego sumujacego:d
  • #6 4267720
    kaliarnis
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    ...

Dodano po 9 [minuty]:

... sorry, konkretne pytanie mam. w układzie całkującym, dodaje się rezystor równolegle do kondensatora, by było sprzężenie zwrotne dla składowej stałej. wtedy z transmitancji mam biegun i mogę bez problemu narysować asymptotyczną charakterystykę wzmocnienia. a co jak tego rezystora nie ma? nie mam wtedy biegunów/zer nie wiem co robić:( help please.
  • #7 4267976
    kaliarnis
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    a jak wyznaczyć te f1? bo gdy są bieguny/zera to charakterystyka "skręca" odpowiednio w lewo/prawo, a tutaj?

i kolejny problem: chcę dołączć ten rezystor, by było sprzężenie dla stałej. wtedy ograniczamy zakres częstotliwości - musi być więcej niż f=1/2piR1C (w praktycę fp=10f). potrzebuję takiej wartości rezystora, by charakterystyka (ta z przed dodania rezystora) nie zmieniła się w zakresie 10Hz-1kHz.

zrobiłem to tak, że fp przyrównałem do 10 Hz i stąd wziełem R1, czy to jest ok?
  • #8 4268030
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Dla układu bez kondensatora nie będzie załamania.
    I ku=1/ωR1C
    Po dodaniu rezystora R2 równolegle do C mamy taką charakterystykę
    Fg=1/ωR2C
  • #10 4676035
    siumek
    Poziom 11  
    też bym chciał sciągnąć lecz nie posiadam wystarczającej ilości punktów.Czy mógłby ktoś wrzucić z mniejszą ilością punktów
  • REKLAMA
  • #11 4676111
    sadamb
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Rezystor równolegle sie daje zeby sie WO nie nasycał w ramach sprostowania do ktoregos z dawnych pytan.
    Pozdro
  • #12 4676134
    siumek
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki Quarz. Chciałem ściagnąć z powodów czysto naukowych. Robie podobne zadanie na laborki a nie mogę znaleźć Współczynnika K teoretycznego

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sprawozdania i zagadnień związanych ze wzmacniaczem operacyjnym w układach całkujących i różniczkujących. Uczestnicy dzielą się materiałami szkolnymi oraz omawiają praktyczne aspekty konstrukcji takich układów. Poruszono problem dodania rezystora równolegle do kondensatora w układzie całkującym, co ma na celu zapewnienie sprzężenia zwrotnego dla składowej stałej i zapobieganie nasyceniu wzmacniacza operacyjnego. Omówiono wpływ tego rezystora na charakterystykę częstotliwościową układu, w tym pojawienie się biegunów i zer w transmitancji oraz konieczność doboru wartości rezystora tak, aby nie zmieniać charakterystyki w określonym zakresie częstotliwości (np. 10 Hz–1 kHz). Podano wzory na częstotliwości graniczne (fp = 1/2πR1C) oraz omówiono asymptotyczne charakterystyki wzmocnienia. Dyskusja zawiera także linki do ilustracji wykresów charakterystyk oraz wyjaśnienia dotyczące poprawnej pisowni terminów technicznych. Wątek uzupełniono o prośby o sprawozdania dotyczące wzmacniacza operacyjnego sumującego oraz problemy z wyznaczeniem współczynnika teoretycznego K.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA