logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 323F 1.8 KAT '93 - oświetlenie wnętrza świeci bez powodu

yasiu.brzeg 21 Mar 2006 21:43 4790 9
REKLAMA
  • #1 2442138
    yasiu.brzeg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Taki dziwny problem pojawił się u kolegów w 2 mazdach czy miał ktoś podoby przypadek?

Mam swoje teorie ale chciałbym poznać wasze opinie.

Dodam że auta nie widziałem tylo naprawim z opisu.

Otóż niedawno przychodze do samochodu a tu mi sie swieca pozycje oraz oswietlenie wnetrza:/ 

Sprawdzilem bezpieczniki wszystkie sa dobre, odlaczylem radio rozebralem drzwi szukalem jakiegos przepalonego kabelka no i nic nie znalazlem. 

Jak odlaczam bezpiecznik (ROOM) to wszystko spoko ani pozycja ani oswietlenie nie swieca sie. Podlaczam bezpiecznik no i znowu to samo :/ 

A i jak wlaczam przelacznik swiatel pozycyjnych lub do jazdy to oswietlenie wewnatrz auta gasnie. 

Gdzie szukac problemu, a i czasem jest tak ze nie swieci sie a po dluzszej chwili samo sie zapala.... o co chodzi? Mazda 323F 1.8 KAT 93r. 
  • REKLAMA
  • #2 2447681
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2447883
    woker7
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    a wiec postaram ci sie pomöc naprawialem troche instalacji elektryczny w roznych autach ja bym radzil najpierw niech pan zobaczy w przedziale silnikowym sä glowne przekazniki i tam dosc czesto masa sie traci to lub przewod jakis jest zasniedzialy . (a takze niech pan zobaczy czy przypadkiem nad plastikowym nadkolem przy lewym przednim kole jest dosac czesto wiozka elektryczna pusczana i tam moglo sie cos stac ) .to by bylo na tyle wiem ze przy takich autach jest z przekaznikami tak rozwiazane ze jak sie bespiecznik wyjmie to wtedy przekaznik sie rozlacza i automatycznie zwiera i dlatego sie swieci swiatlo a przy wetknietym bespieczniku rozlacza. niech pan dobreze wszystkie wiazki obejzy taka moja rada pozdrawiam moze to pomoze oby sie panu udalo.
  • #4 2447923
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2448499
    yasiu.brzeg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    A węc swiatła jak zamknie się drzwi świecą słabo bardzo słabo. Po otwarciu drzwi zapala się mocno a pozycje (które tż żażą ) gasną.

Raczej gdzieś jest lewy + niż masa
  • REKLAMA
  • #6 2455328
    Z.B.
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    "Lewy plus" raczej odpada,w lampce oświetlenia wnętrza jest stale +12 V i masa na stałe żeby móc włączyć ręcznie,a tu tym przewodem dodatkowym połaczonym z drzwiami przychodzi masa,ale skoro słabiej świeci -winny jest obwód inny.Może być słaba masa w komorze silnika na wiązkach do instalacji-bo objaw wskazuje,że żarówka świeci przez włókna innych żarówek.Może być uszkodzony(przetarty)przewód idący z krańcówki drzwi do lampki lub moduł-jeśli jest -opóźnienia gaśnięcia oświetlenia-lub moduł dźwiękowy,który sygnalizuje otwarcie drzwi,gdy są właczone światła.Tyle na odległość,na miejscu zrobiłbym od ręki.
  • #7 2455370
    Majk2003
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam!
    często tego typu uszkodzenia powodowane są przez wodę zalegającą w instalacji
    z tego co wiem obwody lampki i pozycji są osobne
    połaczenie ich może wyniknąć przez zwarcie na którymś ze złacz
    jedynym wspólnym punktem może być sygnalizator właczonych świateł przy otwartych drzwiach - poszukałbym w tym obwodzie
  • #8 3569429
    Yahoo
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Sorki że sie podłaczam ale mam podobny problem tyle że w mazdzie 626
    Objaw: Piszczek od świateł piszczy gdy drzwi nie sa zamkniete i bez kluczyka w stacyjce - do tego pozycje świeca sie non-stop

Odłaczyłem HAK, odłaczyłem wszystkie żarówki, przekażniki w komorze silnika - i to samo

Mam pytanko gdzie znajduje sie moduł PISZCZKA - nie moge znaleźć

Pozdrawiama Yahoo
  • #9 3726782
    wideleccc
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    sprawdz czy masz dobrze wlozone z tylu zarowki stop-pozycja.
  • #10 3726964
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2159
    Ewidentnie sól zjadła kable lub kostki połączeniowe typowe dla japońskich. Myślę że w momencie świecenia należałoby odpiąć tylną wiązkę aby stwierdzić czy to przód czy tył ale w większości przypadków jest to tylna wiązka.P

Podsumowanie tematu

✨ W Mazda 323F 1.8 KAT z 1993 roku pojawił się problem z samoczynnym świeceniem oświetlenia wnętrza i świateł pozycyjnych bez wyraźnej przyczyny. Po wyjęciu bezpiecznika ROOM światła gasną, a po jego włożeniu zapalają się ponownie. Oświetlenie wnętrza gaśnie po włączeniu świateł pozycyjnych. Objaw ten może wskazywać na uszkodzenie instalacji elektrycznej, najprawdopodobniej związane z utratą masy lub zwarciem między obwodami oświetlenia wnętrza i pozycji. Zalecane jest sprawdzenie głównych przekaźników w komorze silnika, wiązek elektrycznych, zwłaszcza przy lewym przednim kole, oraz przewodów i styków w obwodzie lampki i krańcówki drzwi. Możliwe jest również zawilgocenie instalacji lub uszkodzenie modułu opóźnienia gaśnięcia oświetlenia. Wskazano, że światła mogą świecić słabiej, gdy drzwi są zamknięte, co potwierdza problem z masą lub nieprawidłowym przewodem masowym. Podobne problemy zgłaszano także w innych modelach Mazdy, np. 626, gdzie dodatkowo pojawia się problem z piszczkiem sygnalizującym otwarte drzwi. Wskazówki obejmują także sprawdzenie poprawności włożenia żarówek stop-pozycja oraz ewentualne uszkodzenia spowodowane korozją lub solą na przewodach i kostkach połączeniowych, szczególnie w tylnej wiązce elektrycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA