Kajtek_170 wrote: W takim razie czy pytą można puścić sygnał Stereo w jednym kanale? Przecież jeden kanal ma dwie żyły + mase.
Technicznie faktycznie można - masz w końcu "elektrycznie" trzy połączenia (dwie żyły i masę). Ale po pierwsze tracisz symetrycznośc linii, po drugie dostajesz duży przesłuch pojemnościowy między kanałem lewym i prawym bo dwa druciki pary są mocno ze sobą zbliżone, po trzecie niesymetrycznym sygałem w multicore zawsze niepotrzebnie zakłócasz pozostałe linie.
Ponieważ były uwagi co do czytelnosci poprzednego postu to spróbuje to opisac jeszcze raz.
1) Instrument / CD jest naszym źródłem niesymetrycznego sygnału stereo - ma gniazdo jack, w którym na styku tip obecny jest sygnał niesymetryczny lewego kanału, na styku ring jest kanał prawy
2) Kabel "fork" posiada trzy wtyki jack - pierwszy trójstykowy, czyli tip, ring i shelve łączymy z instrumentem. Po drugiej stronie kabla mamy dwa oddzielne wtyki jack dwustykowe czyli tzw. "mono" (tylko styk tip i shelve). Rozdziela on sygnał stereo na dwa niezależne od siebie sygnały niesymetyczne.
3) Mamy dwa di-boxy, które łączymy z dwoma jackami wyjścia kabla "fork". Di-boxy symetryzują wprowadzony sygnał.
4) symetryczne wyjscia di-boxów są połączone kablami XLR do pyty i dwóch wejsć w mikserze. Elektrycznie biorą w tym udział cztery "druty" czyli dwie skręcone pary oraz ich ekrany.