logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie LED. Podłączenie więcej niż jednej diody. Schemat.

Ogro 22 Mar 2006 16:52 3878 11
REKLAMA
  • #1 2444516
    Ogro
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam. Mam kilka projektów na wmontowanie w obudowe komputer diód sterowanych przez LPT i COM. Podpinałem też to - fajnie miga, ale chciał bym podłączyć więcej niż jedną diode, ale żeby to było bezpieczne. Widziałem gdzieś schemacik na coś takiego na tranzystorze. Proszę o informację jaki to tranzytor. W najbliższym czasie podeśle schemacik.
  • REKLAMA
  • #2 2445395
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Chodzi ci o połączenie równoległe z rezystorem? W elektronicznym, kupujesz diody i dadzą ci od razu odpowiedni rezystor, w diodzie masz 2 nóżki, dłuższą i krótszą do krótszej dajesz - a do dłuższej przylutowywujesz jedną nóżkę rezystora a do drugiej +. Dajesz ile diodek ci pasuje i po kłopocie (pamiętaj że w równoległym do każdej diodki oddzielny rezystor).

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2448967
    Ogro
    Poziom 16  
    Niechodzi mi o rezystory tylko o tranzystory. Oto jest ten schemacik. Proszę o szybką odpowiedż jaki to powinien być tranzystor i jakie rezystory.
    Załączniki:
    • Sterowanie LED. Podłączenie więcej niż jednej diody. Schemat. schemat tranzystor.jpg (11.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2458564
    barti223
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witam
    Na stronie elektrody znajduje się sterownik do 32 lamp (mogą być żarówki lub diody) podłączony do portu drukarki, a sterowany przez „winamp”. Przy sterowaniu diodami niepotrzebny jest optotriak i cała reszta. Diody można podłączyć wprost do wyjść układu 74374 poprzez rezystory ograniczające.
    Oto link: http://www.elektroda.net/dla_kompa/discolitez.html
    To jest rozwiązanie twojego problemu !!!
    Pozdrawiam.

Dodano po 8 [minuty]:

Masz tu jeszcze przetłumaczony na ludzki sposób schemat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic478411.html#2456644
    To jest rozwiązanie dla ciebie !!!!!!!

Mam nadzieje że pomogłem troszke :D.
    POzdrawiam barti223
  • REKLAMA
  • #5 2464125
    Ogro
    Poziom 16  
    tom pierwszą stronkę znam , a tą drógą troszke pooglądam. narazie dzienki.
  • REKLAMA
  • #6 2468485
    Ogro
    Poziom 16  
    Mam jedno pytanie. Gdzie jest wejście z portu drukarki w tym schemacie??? prosze o szybką odpowiedź!!!
    Załączniki:
    • Sterowanie LED. Podłączenie więcej niż jednej diody. Schemat. schemat.jpg (20.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2524751
    Ogro
    Poziom 16  
    halo
    co z odpowiedziom??
  • #8 2639566
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Przecież to tylko fragment schematu zasilacza 5V ...
  • #9 2641672
    bercow
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam!
    Przepraszam że sie podepnę, ale nie chce zakładać nowego postu. Mój problem też dotyczy LED, ale nie na LPT tylko COM. Ma porcie LPT mam LCD 2x16. A dwóch rzeczy raczej nie podepnę. Ma ktoś schemat jak to podpiąć pod COM.
  • #11 2643202
    bercow
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    A można tam dodać więcej niż 2 LED-y, no i takie pytanie jak bym wrzucił ten plik do siebie na serwer i dał linka to by było wbrew regulaminowi.
  • #12 2652470
    Ogro
    Poziom 16  
    Oto drugi schemacik na podłączenie 4 diodek. PoZdRaWiAm OGRO
    Załączniki:
    • Sterowanie LED. Podłączenie więcej niż jednej diody. Schemat. Schemat 4 diody.jpg (20.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania wieloma diodami LED podłączonymi do portów LPT i COM w komputerze, z naciskiem na bezpieczne i efektywne rozwiązania z użyciem tranzystorów. Podstawowe podejście to stosowanie rezystorów ograniczających prąd dla każdej diody, najczęściej w połączeniu szeregowym lub równoległym z osobnym rezystorem dla każdej diody. Wskazano, że do sterowania diodami można wykorzystać układ 74374, podłączając diody przez rezystory bez konieczności stosowania optotriaków. Udostępniono linki do schematów sterownika do 32 lamp sterowanych z portu drukarki, z możliwością integracji z programem Winamp. Autor pytał o konkretny typ tranzystora i wartości rezystorów w schemacie, jednak nie uzyskał jednoznacznej odpowiedzi. Pojawiły się także schematy umożliwiające podłączenie większej liczby diod (np. 4 diody) oraz dyskusja o podłączeniu diod do portu COM. Wskazano, że fragmenty schematów zasilaczy 5V nie są bezpośrednio związane z tematem sterowania LED. Ogólnie zalecane jest stosowanie tranzystorów jako przełączników do sterowania większą liczbą diod, z odpowiednimi rezystorami ograniczającymi prąd, a także wykorzystanie układów scalonych do rozszerzenia liczby sterowanych wyjść.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA