logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzaski w kolumnach przy włączaniu i wyłączaniu AT 9100

sasza195 22 Mar 2006 17:59 4035 15
REKLAMA
  • #1 2444750
    sasza195
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam !! Mój AT 9100 ma już blisko 20 lat pamiętam że kiedyś działał pierwszorzędnie, dłuższy czas stał nie używany. Teraz gdy włączam w kolumnach słychać głośne trzaski, huk. Trwa to jakieś 5 sekund później jest ekstra. Trzaski słychać niezależnie od położenia potencjometru głosu.
    W ogóle żadne kręcenie gałkami nic nie zmienia musi sobie "wystrzelać"
    i potem jest o'k. Tak samo po wyłączeniu chwilę potrzaska.
    Może ktoś zna jakiś tani sposób naprawienia tego, bo w sumie sprzęt gra
    ekstra tylko włączyć po cichu się nie da. Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2445128
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Na początek wszystkie elektrolity do wymiany sądze że mu przejdzie.
  • #3 2445736
    sasza195
    Poziom 11  
    Wszystkich elektrolitów to tam jest dziesiątki, jak to by miał być dopiero
    początek to ja dziękuję. Może konkretnie w której części; zasilaczu, wzmacniaczu,przedwzmacniaczu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2446420
    mkubol
    Poziom 25  
    Na początek główne przy zasilaczu a puźniej wzmacniacz i przedwzmacniacz.
  • Pomocny post
    #5 2451198
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2451456
    mkubol
    Poziom 25  
    No bez przesady zatko które kondesatory wytrzymują 20 lat i nie raz miałem doczynienia z takim sprzętem i wymiana kondesatorów w niektórych przypadkach była konieczna a co do utrzymania poprawnych parametrów to zdażało sie 1 na 100
  • REKLAMA
  • #7 2452500
    sasza195
    Poziom 11  
    ---"[quote="barthezz"]Wymiana kondensatorów ci nic nie da bo ten typ tak ma - wszystko co nie ma przekaźnika będzie walić składową stałą przy wyłączaniu i włączaniu co się obiawia tym trzaskiem i wciąganiem, wypychaniem głośnika"---

Kiedyś pamiętam jak sprzęt był nowszy to w momencie włączania czy
    wyłączania słychać było pojedynczy trzask to rozumię że mogło być normalne, ale teraz to tak dłużej strzela i raczej to nie jest "ten typ tak ma". Może znajdzie się ktoś kto używa jeszcze takiego amplitunera i napisze czy u niego też tak jest. Szacuneczek dla Wszystkich !!!
  • Pomocny post
    #8 2452844
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    sasza195 napisał:
    Witam !! Mój AT 9100 ma już blisko 20 lat pamiętam że kiedyś działał pierwszorzędnie, dłuższy czas stał nie używany. Teraz gdy włączam w kolumnach słychać głośne trzaski, huk. Trwa to jakieś 5 sekund później jest ekstra. Trzaski słychać niezależnie od położenia potencjometru głosu.
    W ogóle żadne kręcenie gałkami nic nie zmienia musi sobie "wystrzelać"
    i potem jest o'k. Tak samo po wyłączeniu chwilę potrzaska.
    Może ktoś zna jakiś tani sposób naprawienia tego, bo w sumie sprzęt gra
    ekstra tylko włączyć po cichu się nie da. Pozdrawiam!!

Miałem ten sam objaw :| Jeśli masz multimetr sprawdż czy na wyjściu nie pojawia się składowa stała napięcia( ustawiasz VDC -zakres 200mV) jeśli jest 30mV i więcej pary różnicowe w końcówce do wymiany T101 i T102 (prawy kanał T201 i T202). Jako że nie dostaniesz BC307B stosujesz w ich miejsce BC556B lub BC557C.

Ogólnie tak wiekowym sprzęcie wymiana kondensatorów elektrolitycznych to podstawa .Nikt mnie nie przekona że są sprawne - co innego Elwy w lampowych OR-ach :D

:arrow:barthezz Prawidłowy objaw konstrukcji bez przekażnika to krótkie soczyste ŁUUP podczas włączenia i wyłączenia a nie szumy i trzaski przez kilka sekund :D
  • Pomocny post
    #9 2453593
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #10 2453877
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 2453890
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2454170
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2456904
    sasza195
    Poziom 11  
    :arrow:Drobny Ciulacz: Pomierzyłem miernikiem na wyjściu lewy kanał ma 80 mV, a prawy 20 mV a trzaski słychać raczej równo w obydwu kanałach, czasem mam wrażenie jakby prawy mocniej strzelał, to może to nie jest wina tych tranzystorów. Niestety nie mam czym sprawdzić kondensatorów trzeba by wymieniać w ciemno.
  • Pomocny post
    #14 2459456
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    sasza195 napisał:
    :arrow:Drobny Ciulacz: Pomierzyłem miernikiem na wyjściu lewy kanał ma 80 mV, a prawy 20 mV a trzaski słychać raczej równo w obydwu kanałach, czasem mam wrażenie jakby prawy mocniej strzelał, to może to nie jest wina tych tranzystorów. Niestety nie mam czym sprawdzić kondensatorów trzeba by wymieniać w ciemno.

Jak nie ma się sprzetu pomiarowego pozostaje jedynie podmiana i obserwowanie skutków :| Te kondensatorki (47uF) to groszowe sprawy - podmień je zobaczymy jaki będzie efekt.
    W tak wiekowym sprzęcie różne problemy nakładają się na siebie. Na pewno lewy kanał ma za dużą składową stałą Jako że problem dotyczy jednakowym stopniu obu kanałów przyjrzałbym się filtrującemu 2x4700uF (jeśli masz wolne 2 kondy 1000uF/50v to dołóż do filtrującego - jeśli bez zmian to filtrujący jest dobry) Na kondensatory pośrednio też wskazuje fakt że jak zrozumiałem przed długa przerwą w użytkowaniu było wszystko w porządku.
  • #15 2468953
    sasza195
    Poziom 11  
    Odkryłem coś nowego, może to śmieszne ale nie wiem jak to się stało że nigdy nie zauważałem tego wyłącznika od kolumn "speakers off" pewnie dlatego że nigdy nie używałem słuchawek. Wystarczy nim odłączyć kolumny później włączyć radio poczekać chwilkę i włączyć kolumny i nie ma żadnych trzasków i strzałów, wyłączanie w odwrotnej kolejności.
    Ja wiem że to nie jest rozwiązanie 100% ale zanim sie postaram o kondensatory to też jest jakieś rozwiązanie.
  • #16 2525014
    sasza195
    Poziom 11  
    Trochę to długo trwało ale w końcu się zebrałem do zabiegu. Wymieniłem
    6 kondensatorów ze wzmacniaczy i filtrujący. Napewno jest wyraźna poprawa, coś pyknie raz i jeszcze taki delikatny szumek, ale z tym to można żyć to nie to co przedtem mały poligon miałem w kolumnach:D
    Nie jest idealnie ale wystarczająco narazie dość. Pozdrawiam wszystkich!!

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner AT 9100 po około 20 latach użytkowania generuje głośne trzaski i szumy w kolumnach przy włączaniu i wyłączaniu, trwające kilka sekund, niezależnie od ustawienia potencjometru głośności. Problem nie jest typowym krótkim "łupem" charakterystycznym dla konstrukcji bez przekaźnika, lecz dłuższym, uciążliwym trzaskiem. Dyskusja wskazuje na konieczność wymiany elektrolitycznych kondensatorów filtrujących i w końcówkach mocy, zwłaszcza kondensatorów 47 µF oraz dużych filtrujących (np. 4700 µF), które z wiekiem tracą parametry. Pomiar napięcia stałego na wyjściu (składowa stała powyżej 30 mV) sugeruje uszkodzenie par różnicowych tranzystorów (np. T101, T102, T201, T202), które można zastąpić tranzystorami BC556B lub BC557C. Wymiana kondensatorów poprawia sytuację, choć nie eliminuje całkowicie trzasków. Jako tymczasowe rozwiązanie można stosować wyłącznik kolumn ("speakers off") podczas włączania i wyłączania amplitunera, co eliminuje trzaski w głośnikach. Wymiana kondensatorów powinna być wykonana z uwagą na jakość i świeżość podzespołów, a pomiary pojemności kondensatorów w sklepie mogą pomóc w doborze nowych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA