logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć Tornado z Nokia 3310? Brak połączenia po instalacji sterowników

djmolo 22 Mar 2006 18:29 1128 9
REKLAMA
  • #1 2444887
    djmolo
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Kupiłem Tornado orginał. Support już mam a nie umiem odpalić Tornada.

Zainstalowałem sterowniki , potem prgram Dctx_Ufs_13i_ins.exe. Odpalamten program daje Connect i pokazuje sie takie coś:

Cytat:
    UFxBoot V2.2 (c) SarasSoft 2003. Id: 62 CF 1 7
    UFS_USB V2.6 (c) SarasSoft 2005. S/n: TUTAJ MOJ KLUCZ
    Licence : True
    Features: 00000001

Czyli jest OK. Podpinam sprawną nokie 3310 i daje info i wyskakuje brak połączenia.

Może mi ktoś pomóc bo szkoda żebym go wywałil już dziś przez okno ;)
  • REKLAMA
  • #2 2444901
    BoooZer
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    sprobuj z innym telefonem
  • REKLAMA
  • #3 2444930
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    wszystko jest ok, tak ma byc przy conect,
    wciskasz check i łaczy ci sie z telefonem tylko zakładke dtc3 wybierz :)
    masz stara instalke zainstaluj UFS_DCTxBB5_Setup_v1.4_d to tak na marginesie
  • #4 2444933
    sherif
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    box wyglada ok ale kabel jest sprawny?
  • REKLAMA
  • #5 2444972
    djmolo
    Poziom 21  
    Dziwna sprawa bo podpiąłem inna sprawna 3310 i się zaświeciła i da się sczytać , odbudować IMEI itp.

Tylko czemu tamta nie działa. ;/

A jak to jest z tymi plikami FIA ??? Albo inaczej jeszczez . Jak poprawnie poustawiać wszystkie pliki, gdzie je powrzucać wszystkie potrzebne pliki. ma któs może jakąs prostą instrukcje ??
  • REKLAMA
  • #6 2445161
    marokie
    Poziom 14  
    No boxa masz ok skoro inny tel normalnie odczytał. Tela masz usmazonego. Nie klikaj info tylko najpierw CHECK - komenda sprawdza czy tel w ogole odpowiada na wysyłane sygnały. Jesli będzie first boot ok dct3 to jestes w polowie drogi do postawienia tela. jesli pojawi sie BAD RESP DCT3 tela masz uwalonego mechanicznie.

Przy pierwszej opcji sprobuj go flasnac wybierajac konkretny model i dla niego mcu wraz z ppm.

daj znac co sie dzieje po opcji CHECK

MAROCCO_GSM
  • #7 2445224
    djmolo
    Poziom 21  
    marokie Obie nokie są sprawne 1000% bo działają, laduja a użyłemich tylko aby sprawdzić Tornado. Pod Uniwersalnym Boxem jest wszystko OK. Ale to już nie istotne bo ważne że tel działa.

Teraz prosił bym kogos o porade jak uporządkować dokladnie wszystkie pliki, co z tymi FIA itd. Bo nei mam do kogo uderzyć

Pozdrawiam
  • #8 2445282
    marokie
    Poziom 14  
    Jakie pliki chcesz porzadkowac?

Wszystkie flashe do DCT3 instalują sie domyslnie w katalogu c:/WINTESLA

Dct4 masz w program files\saras soft... itd

tornado domyslnie rozpoznaje te sciezki i ma je ustawione defaultowo wiec nic nie musisz zmieniac o ile masz jeden system na kompie. jesli tornado masz zainstalowane na c i flashe tez nie musisz sie o nic martwic.

Co do plikow Fia sa to z tego co mi wiadomo algorytmy postepowania przy dogrywaniu flashy i tutaj tez nie musisz nic mieszac. Przy problemach z dogrywaniem flashy do niektorych nokii mozna je edytowac i zmienic np obszar od ktorego ma sie wykonac ERASE

ale jesli chodzi o mnie to ja uzywam niezmienionych plikow i wszystko jest w porzadku

MAROCCO_GSM
  • #9 2445316
    djmolo
    Poziom 21  
    marokie czy mozesz do mnie zagadać na GG bo mam kilka lamerskich pytań a nie chce zasmiecać forum. Będzie szybciej i sprawniej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada oryginalny box Tornado i próbuje połączyć go z telefonem Nokia 3310, jednak po instalacji sterowników i programu Dctx_Ufs_13i_ins.exe pojawia się problem z brakiem połączenia przy próbie odczytu informacji z telefonu. Połączenie z innym modelem Nokia 3310 działa poprawnie, co wskazuje na sprawność boxa i kabla. Zalecane jest użycie opcji CHECK zamiast INFO, aby zweryfikować komunikację z telefonem i wybranie odpowiedniej zakładki DCT3 w programie. W przypadku błędu "BAD RESP DCT3" telefon może być uszkodzony mechanicznie. Przy poprawnym połączeniu możliwe jest flashowanie telefonu, wybierając odpowiedni model oraz pliki MCU i PPM. Dyskusja porusza także temat organizacji plików flash i plików FIA, które są algorytmami sterującymi procesem flashowania. Pliki te domyślnie instalują się w katalogu c:/WINTESLA i Tornado automatycznie rozpoznaje ich lokalizację, więc nie ma potrzeby ręcznego ustawiania ścieżek. W razie problemów z flashowaniem można edytować pliki FIA, np. zmieniając obszar ERASE. Użytkownik otrzymał link do najnowszej wersji instalatora i plików FIA, co może pomóc w rozwiązaniu problemów z połączeniem i flashowaniem telefonów Nokia 3310 za pomocą Tornado.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA