logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother - szare wydruki, cienie i problemy z bębnem po wymianie tonera

horsky 23 Mar 2006 11:18 2931 5
REKLAMA
  • #1 2447271
    horsky
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam!

Wydruk był "normalny" jednak pełen dropów i szarych smug z obu stron kartki.
    Dokonałem wymiany tonera, wyczyściłem tor przesyłu papieru, oczyściłem optykę. Dropy i inne zabrudzenia tonerem znikły. Jednak wydruk jest szary - słaby i dodatkowo pojawiły się "cienie" - bęben się źle namagnesowuje i źle rozmagnesowuje. Wygląda to tak jakby drukował trzy razy to samo na jednej stronie - powtarza się to cc obrót bębna - może wałek pod bębnem nie ściąga tonera na papier? Przy czyszczeniu modułu bębna wypadła blaszka kontaktowa, zamontowałem ją jedynie prawdopodobnie dobrze/?/ nie widziałem jej dokładnego położenia przedtem. Rzecz dziwna ale wychodzi na to że łączy się ona elementem który elektrycznie "wisi" w powietrzu /może pracuje jak odgromnik lub kondensator?/. Dodatkowo gdy drukarka zaczyna drukować stronę rozmagnesowuje bęben to słychać przeskoki iskry wys. napięcia.
    Na pewno coś pokręciłem i boję się że dalsze eksperymenty źle się skończą. Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję, Krzysztof
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2448926
    merkurus
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    witam z brotherami jest trochę kłopotu ja też trochę się nagłowiłem zanim doszedłem dlaczego wydruki są słabe i nierówno zaczernione mimo że bęben był nówka. Nie mogę Ci poradzić odnośnie tej blaszki bo robiłem inny model ale dokładnie wyczyść laser to po pierwsze i po drugie trzeba rozebrać głowicę wyjąć wałek magnetyczny ( taki gumowy) porządnie go wyczyścić oraz te blaszki które są widoczne jak go wyciągniesz ale zrobić to naprawdę dokładnie no i oczywiście elektrody. Ja tak zrobiłem i wydruk jak nówka. pozdrawiam
    Acha taka blaszka wydaje mi się ona łączyła elektrodę górną o ile dobrze pamiętam.
  • REKLAMA
  • #3 2449597
    horsky
    Poziom 12  
    Witam!

Dziękuję za poradę. Wydaje mi się że wszystko dobrze wyczyściłem a wałek o którym była mowa - pod bębnem był tak brudny że go umyłem i wysuszyłem. Myślę jednak że to on winny temu co się dzieje - nie ściąga na papier z bębna tonera - robi to mało wydajnie. Być może po moim zabiegu stracił swe /magnetyczne/ właściwości. Podłączona jest do osi jego jedna sprężynka przez dziwny element łączący listwę zbierającą bębna, a następnie ową blaszkę która z kolei łączy się inną blaszką widoczną od góry zespołu bębna. Znajduje się ona nad struną - jedną z elektrod wysokiego napięcia. To cały układ elektryczny zespołu. Ten dziwny element wygląda jak zespół R - rezystancyjny ale myślę że jego działanie podobne jest do odgromnika a więc następuje chwilowe nieniszczące przebicie gdy potencjał ładunków zgromadzonych na ww blaszce przekroczy pewną wartość /komora jonizacyjna/. Pomiar bierny rezystancji tego dziwnego wynosi nieskończoność. Drukarka przed czyszczeniem drukowała intensywnie tyle że brudziła - teraz nie brudzi za to wydruk jest słaby i powtarza się co obrót bębna światłoczułego. Zatem toner nie jest w pełni ściągany na papier.

Popełniłem jakiś błąd i proszę o pomoc - być może to coś prostego głupiego ale jak widać nie dla mnie.

Wdzięczny za zainteresowanie i oczekujący ratunku
    Krzysztof
    / krzysztof-janusz.niegowski(_at_)wp.pl/
  • REKLAMA
  • #4 2450460
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Na 100 % źle złożyłeś moduł, a pierwsze objawy jakie były na wydruku /zanim podjąłeś jakieś czynności/ wskazywały na jego wyeksploatowanie. Teraz nie pozostaje ci nic innego jak tylko podjąć sie próby obrócenia blaszki - blaszek. Nic gorzej nie zrobisz, jeśli już nie nabroiłeś. Tak czy inaczej będziesz kupował nowy moduł. Droga impreza, ale nie pozostaje ci jak tylko spróbowac.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2451355
    horsky
    Poziom 12  
    Witam!

Dotyczy blaszki - otóż jedynym ewentualnym błędem byłaby przerwa w obwodzie ww "blaszki" zatem szkód to by nie wywołało - myślę tu generatorze wysokiego napięci - po prostu odgromnik nie działał. Teraz jest założona dobrze. Nie wiem na jakiej zasadzie ściągane są drobiny nośnika z barwnikiem /tonera/ z bębna papier?
    W teorii powinna być jakaś elektroda rozmagnesowująca, a może statycznie wałek pod bębnem /ale ten nie wykazuje żadnej pozostałości magnetycznej i nie elektrycznie z drukarką połączony/ zostaje jeszcze polaryzacja światłem lasera kartki. Jeśli to ostatnie to ta polaryzacja jest zbyt niska - nie następuje przeniesienie tonera na kartkę - w całości. W następnym obrocie bębna ponownie ściągane są drobiny tonera z poprzedniego cyklu + nowy element wydruku. Ilość tonera na bębnie wystarczałaby na dobry wydruk skoro starcza go na 3 słabe kopie.
    To jedynie przypuszczenia i moje wyobrażenie procesu - Faktem jest że uszkodzeniu uległ układ przeniesienia tonera z b. na pepier.

Proszę o pomoc - radę każda będzie wnikliwie analizowana.
    Dziękuję za poprzednie porady.

Pozdrawia Krzysztof
  • #6 2461031
    horsky
    Poziom 12  
    Witam!

Skoro nikt nie /wie?/ chce pomóc to dziękuję - sam sobie pomogłem.

Rozwiązanie problemu: uszkodzony moduł prądu podkładu /wstępnego formatowania magnetycznego wałka - BIAS/ - jeden z rezystorów - przerwa.

"Panowie serwisanci" - gdy kiedyś jakaś z Firm w umowie ze mną zawarła to nazewnictwo to czułem się jakby ktoś dał mi w ....... .
    Zatrudniałem w paru miastach Polski pracowników średni - miesięczny przerób 500 - 600 sztuk sprzętu RTV. Prawie wszyscy pracownicy mieli tytulaturę naukową. Zatem choć doświadczenia w sprzęcie biurowym nie mam to tak durnego urządzenia nauczyłem się w parę dni /tylko po co?/. Kiedyś można było liczyć na solidarność w branży - tak, kiedyś.

Pozdrawiam Krzysztof
REKLAMA